Moj planet – travanj 2019.

VODOZEMCI

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

To su žabe!
Žabe su već na prvi pogled neobične. Ali tek kad ih bolje upoznamo, otkrit ćemo koliko su posebne.
S obzirom na to da posljednjih godina postaju sve popularniji kućni ljubimci, pogledajmo ih od glave do pete. Ali ne zaboravimo da su to divlje životinje i da pripadaju prirodi.

Oči
Na glavi žabe najprije opažamo velike oči. Imaju odličan vid. Zbog njihova smještaja na glavi i gibljivosti
istodobno mogu gledati na sve strane. Čak i iza sebe!

Ne piju
Možda ste se već upitali kako žabe piju. Uopće ne piju! Cijeli svoj život potrebnu vlagu dobivaju kroz kožu.
Kožom i dišu.

Skakači u daljinu
Spomenimo još snažne noge kojima preskaču čak dvadeset puta više od njihove dužine.
Kao da čovjek preskoči cijelo košarkaško igralište!

Tomo Kočar

ARHEO(B)LOG

ILUSTRACIJE: SRĐAN IVANKOVIĆ

Neobična pravila i zabrane
Danas ćemo nešto naučiti o neobičnim pravilima i zabranama. Ne mislim pritom na neke zdravorazumske stvari, koje nas štite od nezgode ili od toga da ozlijedimo nekog. Mislim na propise koji su već u vrijeme kada su zapisani bili jako neobični i nije se baš znalo čemu služe. A odnosili su se na svašta: prijevozna sredstva, hranu, odjeću, zanimanje… Pa, ako mislite da vašim životom upravljaju neka glupa pravila, uskoro ćete se uvjeriti da ste mogli proći puno gore.

Tko će biti svećenik?
U starom su Rimu štovali mnoga božanstva, a svećenici su birani među značajnijim stanovnicima,
na primjer kao da danas gradonačelnika ili gradskoga vijećnika izaberu za svećenika.
Nitko se baš nije trgao da bude Flamen Dialis, vrhovni svećenik boga Jupitera.
Nakon što bi bio izabran, njegov bi se život okrenuo naglavačke!
Za početak, u vrijeme kada su svi imućniji muškarci jahali u lov ili u rat, ili kamo god,
on nije smio sjesti na konja! Osim toga, nije smio imati ni jedan čvor na svojemu tijelu i odjeći.

Zanimljivosti
Čvorovima se nekoć davno pripisivala magična moć. Smatralo se da se njima mogu kontrolirati vrijeme, bolest, smrt te različita nadnaravna bića (bogovi, duhovi, demoni). Moć čvorova mogla se pokrenuti namjerno ili nenamjerno. A neki smatraju da su čvorovi jedno od najstarijih oruđa čovječanstva te su možda zato izazivali strahopoštovanje. Čvorovi nisu smjeli biti prisutni ni u jednom religijskom ritualu u rimskoj državi.

Rosana Škrgulja

ZOO KUTAK

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Ugrožene životinje
U ovom ćemo se broju baviti vrlo važnom temom – ugroženim životinjama, točnije statusom ugroženosti. Što životinju čini ugroženom, a što izumrlom; koja je razlika između osjetljive, ugrožene i najmanje zabrinjavajuće vrste te što to uopće znači samo su neka od pitanja na koja ćemo dati odgovore.

Neke od najpoznatijih izumrlih vrsta svakako su tasmanijski tigrovi i golubi selci. Međutim, neke su životinje prije izumiranja u prirodi imale tu sreću da su se našle u zoološkim vrtovima ili prirodnim rezervatima. Takve životinje, poput sabljorogoga oriksa i sokorske gugutke, ujedno i stanovnika našega Zoološkoga vrta, nose status životinje izumrle u prirodi (EW). To je vrlo ozbiljan status ugroženosti i budućnost takvih vrsta i dalje je neizvjesna.

Sokorska gugutka, ptica slična golubu, nekoć je nastanjivala mali otok Socorro. No, dolaskom prvih istraživača, koji su sa sobom doveli pse, mačke, štakore, svinje, koze i ovce, njezino izumiranje bilo je neizbježno. Dok su neki jeli odrasle ptice, drugi su uništavali jaja i pasli na njihovu staništu. Sokorska se gugutka danas uzgaja u zoološkim vrtovima kako bi se u budućnosti mogla vratiti na Socorro.

Europski bizon, koji je prije stotinjak godina bio gotovo pred izumiranjem, zajedničkim je radom mnogih zooloških vrtova danas dospio do statusa osjetljive vrste (VU). Tko zna, ako se zajedničkim naporima taj najveći europski biljožder i dalje nastavi štititi, možda jednoga dana dostigne i status najmanje zabrinjavajuće vrste (LC), baš poput bjeloglavoga supa. Međutim, napomenimo da je bjeloglavi sup strogo zaštićena vrsta u Hrvatskoj te da stanje i nije baš najbolje.

Antonio Svorenji

FOTOGRAFIJA MJESECA

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Aljaski malamut
To je doista velik pas, koji može težiti i 40 kilograma. Ima prelijepu gustu dlaku jer potječe iz iznimno hladnih krajeva na Aljaski. Aljaskoga malamuta ljudi često zamjenjuju sa sibirskim haskijem, koji je puno češća pasmina.

M.B.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.