Moj planet – travanj 2015.

SVIJET ŽIVOTINJA

majmuni

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Pomažu li si životinje međusobno?

Naravno da si pomažu, prije svega one koje žive zajedno u krdima, stadima, parovima, kolonijama… Tako lakše preživljavaju, brane se od grabežljivaca, pronalaze hranu i brane svoj teritorij.
One životinje koje žive zajedno u užoj ili široj obitelji najčešće si pomažu u odgoju mladunaca. To su prije svega slonovi, lavovi, vukovi, a u moru delfini.

Jelica Žalig Grce

ARHEO(B)LOG

arheoblog

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK, WIKI
ILUSTRACIJE: SHUTTERSTOCK

3, 2, 1 – Kuhanje u prošlosti!

Kao što znamo, mi smo daleki rođaci svih vrsta na našem planetu. Naši najbliži životinjski srodnici su čovjekoliki majmuni, poput čimpanza i gorila.  U jednom su se trenutku razvojne linije razdvojile i započeo je razvoj roda Homo. Naša vrsta ovladala je svijetom i stvorila veličanstvena djela. Mnogi su pokušavali otkriti ključni razlog koji je pokrenuo nezaustavljiv pohod hominina.
Neki antropolozi misle da je odgovor vrlo ukusan: vrtoglavi razvoj naše vrste započeo je kuhanjem hrane. A kada je započelo kuhanje?  Pa, tu se mišljenja razilaze.  U ovom broju ćemo saznati više o tome zašto nas termička obrada hrane čini ljudima i zašto je kuhanje toliko važno.

Rosana Škrgulja

ZOO KUTAK

kukac

FOTOGRAFIJE: OGGY, SHUTTERSTOCK

Kukci bez strpljenja

U današnje moderno vrijeme gotovo svaki čovjek izjavit će da vodimo užurbane živote i da jednostavno nemamo vremena zastati i uživati ni u čemu, a kamoli u prirodi koja nas okružuje.
To je donekle i točno, ali ne posve. S biološkoga smo gledišta poprilično “veliki” organizmi i sasvim je prirodno da na svijet gledamo iz svoje perspektive. Čak i u šetnji prirodom imamo običaj primjećivati veće, a pogotovo glasnije predmete, životinje i pojave. Tek kada za ugodne proljetne šetnje šumom ispustimo mobitel ili ključeve u travu i sagnemo se po njih, postanemo svjesni života koji buja pod našim nogama – za nas toliko sitan da ga i ne doživljavamo.
Srećom, za taj minijaturni svijet ne trebaju nam mikroskopi niti ikakva druga pomagala. dovoljno je tek pognuti leđa pred prirodom, približiti nos tlu i dopustiti da nas očara čudesni svijet kukaca!
Ako vas ipak užasava pomisao da nešto s previše nogu hoda po vama, onda je posjet Zoološkom vrtu idealna prilika da se u kontroliranim uvjetima Insektarija i zaštićeni staklenom pregradom pobliže upoznate s kukcima.

Kristijan Sašilo

SVEMIR

mars

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK NASA/JPL-CALTECH/CORNELL UNIVERSITY, NASA/USGS, ILUSTRACIJE: JAKA VUKOTIČ

Traženje života na Marsu

Nekoć su ljudi vjerovali da na Marsu žive inteligentna bića. Na temelju tih vjerovanja nastale su brojne znanstvenofantastične knjige i filmovi o Marsovcima. No zapravo nema nikakve znanstvene osnove za takve tvrdnje jer tada astronomi još nisu imali nikakvih pouzdanih informacija o tome kakav je zaista Mars, kakva je njegova atmosfera i njegova površina, koliko ima vode… Nakon što se prije četrdeset pet godina počeo istraživati Mars pomoću svemirskih sonda, pokazalo se da je taj planet samo jedna pustinja bez tekuće vode.

Andrej Guštin

marsovac

DOGAĐANJA

knjiga

23. travanj – Svjetski dan knjige

Sigurno ste već čuli kako svoj poseban dan u godini imaju žene, očevi, voda, biljke, životinje, planet Zemlja… pa i tvoja škola! Postoje i dani kada se posvuda u svijetu peku palačinke, grle susjedi i pričaju vicevi.  No jesi li znao da svoj dan ima i knjiga? Na taj se dan u svijetu (i u Hrvatskoj!) održava manifestacija Noć knjige, događaj kojem je cilj promicati ljubav prema knjizi  i čitanju. upravo zbog djece, Noć knjige ne odvija se samo noću nego tijekom cijelog dana. u knjižnicama, muzejima, školama  i vrtićima, u kinima, botaničkim i zoološkim vrtovima, na televiziji i radiju, u tramvajima, bolnicama, dječjim domovima i na mnogim drugim mjestima održavat će se raznovrsne radionice, čitaonice i druženja s piscima i ljudima koji vole knjigu do dugo u noć.
Raspitajte se kod svojih knjižničara i učitelja što će se toga dana događati u vašem gradu.
Popis svih uzbudljivih programa potražite na www.nocknjige.hr.
Sretan vam Svjetski dan knjige!

plakat

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.