Moj planet – svibanj 2015.

SVIJET ŽIVOTINJA

KOSNICA

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Gdje prebivaju životinje?

 

Životinje grade prebivališta iz građe što je pronalaze u neposrednoj blizini. Tako se uklapaju u okoliš, pa ih grabežljivci teže opažaju. Kao što je na svijetu velik broj životinjskih vrsta koje žive u najrazličitijim krajevima, postoji i velik broj najrazličitijih prebivališta. Pogledajmo neka od njih!

TERMITNJAK

Jelica Žalig Grce

MA OVO NE MOŽE BITI ISTINA ?!

PAKAO

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Put do pakla

Djeluje zastrašujuće. Nazivaju ga i Vrata u pakao. Posrijedi je zapravo najveći plinski krater na svijetu koji već skoro 35 godina gori u Turkmenistanu.

KRATER

Senja Požar

ARHEO(B)LOG

KOSTUR

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK, WIKI

Liječenje u prošlosti

Mikrobi, uzročnici mnogih bolesti, poznati su tek od sredine 19. stoljeća. Dakako, bolesti koje oni uzrokuju mučile su ljude tijekom mnogih tisućljeća prije toga. I znanja o anatomiji donedavno su bila vrlo manjkava. Nedostatak znanja o uzrocima tegoba nije pokolebao ljude u pokušajima liječenja i olakšavanja bolova. U ovom broju ćemo saznati nešto o bolestima i liječenju u davna vremena.

ŠAMANI

Rosana Škrgulja

ČUDA SVIJETA

GUSTER

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Taj čudni svijet
Divno ruho − ali ne samo za vjenčanje

U osnovi je dovoljno da mužjak nosi svoje ukrasne boje tijekom parenja − točnije, dok snubi ženku. u ostalo vrijeme može staviti nenapadnu odjeću. I, doista, mnoge vrste čine tako. Gmazovi jedva da zaostaju za vodozemcima što se tiče svadbenog ruha. Stepska ili pustinjska agama
(Trapelus sanguinolentus), gušter čija su postojbina suha azijska područja i koji obično uokolo kruži u smeđoj boji radi kamuflaže, pri uzbuđenju pokazuje tamnoplavu boju na trbuhu i na objema stranama tijela te plavo-ljubičast vrat. Jedan od njegovih srodnika, agama (Agama agama) koji živi u Africi, ne mijenja boju samo dok snubi ženku nego uvijek i preko dana kad se zagrije. Tada postaje žarkoplav ili zelen, dok glava svijetli narančasto.

MIKRO

NANO

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK, WIKIPEDIA

Koliko je nano kul?

Već neko vrijeme vrlo je moderno kad je nešto “nano“. Nanopremaz, nanosprej, nanočestice… sve što je nano je super. No, je li doista tako?
Što je nano?
Nano je izraz koji u mjernim jedinicama znači da je nešto veoma, veoma, veeeoma malo.
Na primjer: u jedan metar stane jedna milijarda nanometara…možeš li to uopće zamisliti? Teško je uopće pretpostaviti koliko je to maleno, zar ne? Kratica za nanometar je nm.

NANOKUL

Mojca Beseničar

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.