Moj planet – studeni 2017.

DIVLJE ŽIVOTINJE

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Mame – taksi
Životinje u prirodi nemaju automobile, autobuse ili kolica za prijevoz svojih mladunaca. Mame moraju same prenositi svoju djecu. Njihov je način prenošenja vrlo raznolik, domišljat i zaštitnički, ali i iznimno srčan.

Jahanje majmuna
Majmuni svoje mladunce nose na leđima. Oni ih zapravo zajašu. Mladunac obgrli svoju mamu oko vrata ili se uhvati straga, bliže repu.

Na toplom s tatom
U paru pingvina otac je onaj koji se brine za mladunca. Većinu vremena sjedi na jajima. Nakon što se mali pingvin izlegne, grije se na očevim nogama, na gornjem dijelu stopala.

Skoči-vreće
Znaš li tko su klokani i kako oni prenose svoje mladunce? Mama klokanica skačući prenosi svoju bebu u kožnoj vreći na trbuhu.

Znaš li?
Koala (Phascolarctos cinereus) nosi svojega jedan centimetar dugoga mladunca u vreći na trbuhu ‒ baš kao i klokanica.

Tina Pavlovič

ARHEO(B)LOG

ILUSTRACIJE: SRĐAN IVANKOVIĆ
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Od „Prvih ljudi“ do Indijanaca
Kad pomislimo na Ameriku i američku povijest, obično mislimo na jako kratko razdoblje koje je prošlo od otkrića Amerike do danas. Neki već možda znaju nešto o Kristoforu Kolumbu i o tome kako je potkraj 15. stoljeća, tražeći put za Indiju, nabasao na čitav, Europljanima do tada, nepoznat kontinent. Naravno, kako nije znao da postoji taj kontinent, mislio je da je došao u Indiju, i njegove stanovnike nazvao Indijancima, a tako ih i danas zovemo.

Zanimljivosti
Genetičke analize pokazale su da su američki Indijanci srodni s azijskim narodima.
Konji su jedna od životinjskih vrsta koja je izumrla potkraj ledenoga doba. Konji su ponovno naselili Ameriku tek s dolaskom Europljana.
Zaštitni znakovi prehrane sjevernoameričkih Indijanaca bili su grah, bundeva i kukuruz. Nakon otkrića Amerike proširili su se Europom.

Rosana Škrgulja

PODVODNI SVIJET

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Morske lampice – bioluminescencija

Duboko u oceanima, gdje ne seže ljudsko oko, nalazi se posve drukčiji svijet u kojem životinje žive u potpunoj tami. Da bi mogle vidjeti, na sebi nose posebne lampice koje prodiru kroz mrkli mrak. Te lampice osvjetljuju prostor svjetlom koje proizvode same životinje.

Snaga je u brojnosti
Bakterije ne svijetle dok plivaju u vodi. Zasvijetle samo kada se skupe u posebnoj leđnoj peraji riba udičarki. Ondje se razmnože i, kad ih bude dovoljno, počnu svijetliti. Tako udičarke dobiju svoju lampicu.

Znaš li?
Brojne ribe imaju svjetleće organe ispod očiju koji im služe kao baterija za traženje plijena u mračnim vodama kako ih njihovi grabežljivci ne bi primijetili; svjetlo s lakoćom zatamne kožnim prevlakama.

Maja Berden Zrimec

ZOO KUTAK

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Neobične životinje
Sigurno ste se mnogo puta susreli s izrazom „crna ovca“. No, znate li što taj izraz znači, osim naravno ovce s crnom vunom. Taj izraz često rabimo za osobu koja se nečime, najčešće svojim stavovima ili načinom života, izdvaja iz društva. Upoznajmo crne ovce našega Zoološkoga vrta, koje su izazov ne samo znanstvenicima nego i našim posjetiteljima. Primijetit će ih samo oni uporni i oštra vida.

Započet ćemo sa žabom, koja osim neobična izgleda i ponašanja, ima i neobično ime. Pokušajte njezino ime izgovoriti brzo tri puta – Surinamska škornjavica! Ova skrovita žaba gotovo sve vrijeme provodi mirujući, potpuno skrivena ili napola zakopana u mulju, a izgleda poput žabe koje je uginula i mrtva leži naopačke na dnu.

Još jedan neobični predstavnik ističe se po tome što jako dugo može biti miran. Sigurno ste svi uspjeli pronaći neke od naših paličnjaka, koji u svojem naumu da ostanu skriveni oku grabežljivca glume lišće ili grane na povjetarcu.

Naš sljedeći predstavnik pripada toliko vještoj skupini da u lovu neće stati samo na kukcima nego i na gušterima, miševima ili čak ribama! Bogomoljke su vrsni lovci, koji iz svojega hvata ne puštaju plijen ‒ a jedu ga živog! Brze su i spretne, obojene tako da ih je teško uočiti.

Antonio Svorenji

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.