Moj planet -siječanj 2019.

SVIJET ŽIVOTINJA

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK, MOJCA FURLAN

Briga za životinje koje žive vani
U tekstu ćemo prikazati što sve dobro sami možete napraviti za životinje u zimsko vrijeme. Recite svojim školskim prijateljima i profesorima. Pozovite ih na dobrotvornu kreativnu pustolovinu. Bit će zanimljivo i lijepo!

Mačke
Životinje koje stanuju vani nužno trebaju sklonište. Izrađenu kućicu treba staviti na tvrdu podlogu i učvrstiti ju da se ne pomiče. Hrana mora biti sobne temperature, a ne vani na hladnoći. Smrznutu i ledenu hranu treba baciti. Dvaput na dan ponudimo maci kvalitetne brikete ili meso. Možemo skuhati pileću juhicu bez začina i soli. Mlaku vodu stavljamo dva puta na dan. Hrana za ljude nije pogodna zbog soli i začina. Ako maca ima iscjedak iz očiju, odmah ju trebamo odvesti veterinaru. Dajemo im vitamine i lizin.

Ptice
U hranilicu svako jutro uspemo suncokretove sjemenke, proso, zdrobljene lješnjake i orahe, očišćeni neslani kikiriki, pripremimo pogače od masti. Ispod hranilice stavimo komade svježe jabuke za veće ptice. Ostatci naših obroka nisu dobra hrana za životinje. Ptice, patke i ptice koje žive na vodi nikad ne smijemo hraniti kruhom!

Psi
Čovjekov najbolji prijatelj treba bliski kontakt s ljudima. Psa šećemo kad vani nije najveći mraz. Jastučiće na nogama štitimo od leda i soli zaštitnom kremom ili im navlačimo pasju obuću. Nakon šetnje šapice im trebamo oprati.

Divlje životinje
Pomislimo i na divlje životinje kojima zimi nije lako. Led i glad mogu iscrpiti i divlje životinje. Psi bez vodilice koji jurcaju po šumi, gustišu i grmlju uz rubove rijeka, potoka ili travnjaka za njih su smrtna opasnost. Često ih progone i izgrizu do smrti. Psi tijekom šetnje trebaju biti na povodcu. Ostavimo divlje životinje da odmaraju i tako sačuvaju energiju potrebnu za preživljavanje zime. Životinje trebaju mir. Možemo im ostaviti hranu i tekuću vodu.

„Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu.“ (Mahatma Gandhi)

Mojca Furlan

SVIJET PTICA

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Škanjac
Visoko na nebu čuje se prodoran krik. Odjednom se s visine strmoglavi i zaustavi tik nad krošnjama drveća. Škanjac. Polako se, kružeći na uzgonu topla zraka, ponovo vine u visine kako bi ponovio predstavu. U zraku već miriše na proljeće. Predstava je namijenjena učvršćivanju veze između mužjaka i ženke, iako ima i dodatno značenje. Škanjci su iznimno zaštitnički raspoloženi prema svojem teritoriju i zdušno ga brane. Često ih možete uočiti kako neumorno proganjaju uljeze koji su im se previše približili.

Par za cijeli život
Prije nego što se mužjak i ženka povežu za cijeli život, mužjak ju osvaja nevjerojatnim akrobacijama. Poleti visoko u zrak, a zatim se kao raketa strmoglavi prema zemlji. Tijekom pada vrti se oko vlastite osi, vijuga i okreće dok se najzad ne zaustavi i poleti natrag prema nebu. Tu nevjerojatnu predstavu neki uspoređuju s vožnjom u vlaku smrti (eng. roller coaster) u zabavnom parku.

Prehrana
Najdraža hrana škanjaca su voluharice. Vole i male glodavce koji inače rade štetu na usjevima. Zato im se poljodjelci redovito vesele.

Zima
Škanjci su naše najčešće ptice grabljivice. Zimi se uglavnom ne sele, osim po velikoj hladnoći, kad odlaze u toplije krajeve ili malo južnije. K nama dolaze prezimiti škanjci iz sjeverne i istočne Europe, jer su zime ondje hladnije.

Maja Berden Zrimec

ZOO KUTAK

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Vedar pozdrav svima! U posljednjem broju upoznali smo se s čoporima, krdima, jatima, rojevima, plovima i bandama! Nakon što smo naučili koje su blagodati života u skupini, vrijeme je da se upoznamo i s drugom stranom priče, sa samotnjačkim životinjama. Kao što im i samo ime govori, životinje sa samotnjačkim ili solitarnim načinom života većinu vremena provode same, podalje od drugih predstavnika svoje vrste. No to ne znači da se klone susreta ili upoznavanja, štoviše nalaze se u vrijeme najvažnijega razdoblja njihova života – razmnožavanja!
Započnimo priču s miroljubivim ali skrovitim samcima južnoameričkih nizina. Tapiri su noćne životinje koje se za dana skrivaju ili odmaraju. Nastupom noći postaju aktivniji te kreću u potragu za slasnim biljkama. Nakon odrastanja, mladi tapiri gube šareno krzno koje im je koristilo za skrivanje, a tada i napuštaju svoje majke. U samotnjačkim pohodima susreću druge tapire, ali osim beznačajnoga njuškanja, susret će radije preskočiti.

Za razliku od tapira, naši se sljedeći samotnjaci ne skupljaju ni u sezoni parenja nego samo u prolazu, kada ženka svojim mirisima i ponašanjem privuče pokojega mužjaka. Divovski mravojedi hrane se, pogodili ste, mravima. A uz njih, glavna su im hrana i termiti. S obzirom na to da su i mravi i termiti slab izvor energije, mravojedi ih, kako bi se najeli, svakoga dana moraju pojesti na desetke tisuća. Upravo je to ono što i rade – sate provode lutajući od mravinjaka do mravinjaka, od termitnjaka do termitnjaka i hraneći se. Kada se najedu, izvale se, pokriju repom i spavaju gotovo sve vrijeme, čak do 20 sati na dan!

Preselimo se iz daleke Južne Amerike u našu domovinu, u Hrvatsku. Naša najveća zvijer, smeđi medvjed, svoje vrijeme – koje je prožeto lutanjem, kontrolom teritorija, potragom za hranom te odmaranjem – također provodi sam. Veliki i nezgrapni medvjedi u biti mogu biti pravi nježni divovi. Naime, medvjed svojim velikim i nježnim usnama može ubrati malenu šumsku jagodu a da pritom ne ošteti ostatak biljke. Također, grubu igru mladunaca može prekinuti brižna i nježna majka ako je pronašla hranu ili nanjušila opasnoga mužjaka.

Možda su ipak najveći samotnjaci zapravo grabežljivci kojima je kamuflaža način lova. Zmija gabonska ljutica, papagajska kornjača ili žaba surinamska škornjavica sve vrijeme provode u mirovanju i iščekivanju plijena, koji napadaju iz zasjede. Za razliku od tapira, mravojeda i medvjeda, koji se mogu sresti i u prolazu, susret tih samaca prava je rijetkost.

Antonio Svorenji

FOTOGRAFIJA MJESECA

FOTOGRAFIJA: SHUTTERSTOCK

Morski lav
Morske lavove svrstavamo u perajare, poznatije kao tuljane, skupinu zvijeri kojima su se iz nogu razvile peraje. Na kopnu su vrlo nezgrapni, odmaraju se ili koprcaju dok hodaju. Kad su u svome domu, u vodi, odlično plivaju i iznimno dobro rone. Debeli sloj masti i fino krzno štite ih od velike hladnoće. Ova fotografija snimljena je u sjevernom arktičkom dijelu Rusije.

A.H.G.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.