Moj planet – siječanj 2015.

SVIJET ŽIVOTINJA

igra

Zašto se životinje igraju?

Ne igraju se samo djeca nego i životinjski mladunci. Zapravo, to je jedino što i rade, osim najosnovnijega – spavanja i hranjenja. No, je li to zaista samo zabava? Zašto se onda gdjekad igraju i odrasle životinje? Znanstvenici još uvijek pokušavaju utvrditi zašto se životinje igraju, i još uvijek nisu sasvim sigurni. Pogledat ćemo pobliže neke od njihovih zaključaka.

ARHEO(B)LOG

dud

Tekstil

Odabir odjeće katkada je zamoran i iscrpljujući zadatak. Sigurno vam se barem jednom dogodilo da otvorite ormar ili zaključite kako nemate “ništa za obući”. U davna vremena, kada su živjeli u toplim podnebljima, naši predci nisu trebali odjeću. I život im je bio puno jednostavniji. Nisu trebali razmišljati o onoj haljini koju si nikako ne mogu priuštiti ili o hlačama koje im ne stoje dobro. Ili o puloveru koji im se nimalo ne sviđa, ali dobili su ga za rođendan i moraju ga nositi… Samo bi ubrali odgovarajući list, učvrstili ga – i problem riješen. U stvari, tako još uvijek žive neka plemena  u dijelovima Afrike i Azije.

NARODI

maje

Maje

Maje su starosjedilački indijanski narod koji živi u južnom Meksiku i u sjevernom dijelu Srednje Amerike. Današnji Maje potomci su jedne od najvećih srednjoameričkih civilizacija koja se razvijala na području današnjih država Gvatemale, El Salvadora, Hondurasa i Meksika prije otkrića Amerike u 16. stoljeću. Poznati su po složenoj religiji, tajanstvenoj izgradnji piramida i astronomskom kalendaru koji nagovješćuje kraj svijeta.

ZOO KUTAK

ruho

Životinjsko ruho

Srce je zime. Većini je hladnoća vjerojatno odavno dosadila i opet se prisjećamo ljeta kada smo srčano tvrdili da te vrućine nisu normalne i da jedva čekamo siječanj i snijeg. Sada kada je hladnoća tu, većina nas vjerojatno čezne za ljetom i suncem. Nažalost, još neko vrijeme kaputi, šalovi i rukavice bit će neizostavni dodatci prilikom svakog izlaska iz kuće. Moramo se toplo obući zato što naša koža i naše dlake nisu ni približno dovoljni da nas zaštite od niske temperature. Za razliku od nas, ostale životinje svoje kapute, bili oni dlakavi, pernati ili tvrdi poput oklopa, nose cijeli svoj život. Proučimo zajedno “odjeću” nekih stanovnika našega Zoološkoga vrta!

UGROŽENE ŽIVOTINJE

ugrozen

Usamljeni duh – snježni leopard

Bez sumnje, snježni leopard je jedna od najmisterioznijih mačaka. Malo ga je ljudi uopće vidjelo uživo u divljini, čak i nakon mjesečnih potraga. Glavni razlog tome je njegova ugroženost. Procjenjuje se da ih ima još samo između 4500 i 7500 jedinki. Drugi razlozi su njegova prilagodba i način života. Oni su samotnjaci te cijeli životni vijek provedu sami, izuzev mladunčadi koja provedu prvu zimu s majkom.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.