Moj planet – rujan/listopad 2015.

ŽIVOTINJE
prerijski

FOTOGRAFIJE: Shutterstock
Ilustracija : Jaka Vukotič

Prerijski psi
Laje poput psa i kopa poput krtice
Malene životinje moraju se zaštititi od grabežljivaca svih vrsta. No što učiniti u sjevernoameričkoj preriji u kojoj nema ni drveća ni grmlja ni bilo kakvih drugih skrovišta? Prerijski psi s crnim repom (Cynomys ludovicianus) smislili su posebno rješenje za taj problem i počeli graditi prave podzemne gradove. Ove životinje koje nalikuju na zečeve dobile su ime po glasnom lavežu, kojim se glasaju kad su ugrožene.
Podzemni dom
Ove životinje grade svoje nastambe u mekom tlu po kojem kopaju snažnim prednjim šapama. ulaz u njihov dom obično je strm, četiri metra dugačak tunel koji vodi okomito prema dolje. Pod zemljom je njihovo prebivalište razgranato na bočne tunele. Ondje izrađuju gnijezda od sijena za spavanje, a u njima ženke kote mladunce. To se događa nekoliko puta godišnje, a svaki put na svijet dođe približno osam mladunaca.

tunel

Izvor: Životinje i biljke, Reader’s Digest, 2014.
Priredila : Senja Požar

PTICE

vjetrusa

FOTOGRAFIJE: Goran Šafarek

Vjetruša je naš najmanji sokol, ali ne i najmanje zanimljiv. Stanovnik je otvorenih krajeva, ali sve više osvaja gradove i postaje naš susjed. Prepoznat ćemo ju po karakterističnom lebdenju dok brzo maše krilima.
Vjetruša je izvrsna letačica, brza i okretna, baš kao i većina sokolova. Tome je pridonijela i njezina tjelesna građa. duga ali uska i snažna krila te isto tako dugačak i uzak rep omogućuju joj akrobacije u zraku. Brzo maše krilima i postiže zavidne brzine. Vjetruša međutim može i “zastati“ u zraku, pa leprša na jednomu mjestu kao helikopter prije nego što se obruši. u letu često raširi rep u lepezu.

Goran Šafarek

MORE

drhtulja

FOTOGRAFIJE: Marinko Babić

Drhtulja šarulja
Drhtulja šarulja (Torpedo marmorata) riba je iz obitelji drhtuljki (Torpedinidae) koja se sastoji od 23 vrste, od kojih tri žive u Jadranskomu moru. Pored drhtulje šarulje, koja je najbrojnija, u Jadranu možemo naći i drhtulju mrkulju (Torpedo nobiliana) te drhtulju kolobarku (Torpedo torpedo).
Poput ostalih riba, na našoj obali i otocima i drhtulja šarulja ima više naziva, a neki od njih su mramorna drhtulja, trn, trnjevača, žigulja, pjegava drhtulja, renjok…

sipa

Marinko Babić

SVIJET

moher

FOTOGRAFIJE: Shutterstock

Irska – smaragdni otok
Irska je otok koji se smjestio u sjevernom dijelu Atlantskoga oceana i veličinom je treći u Europi.  Podijeljen je na dvije Irske: na manju Sjevernu Irsku  i na veću Republiku Irsku. Republika se uglavnom zove po otoku – Irska, i njen je glavni grad Dublin, u čijem je okrugu 2011. živjelo 1 273 000 stanovnika. Belfast je glavni grad Sjeverne Irske koji sa svojom okolicom ima oko 600 000 stanovnika.

galway

Sa svojih sedam nacionalnih parkova i još puno atraktivnih geoloških lokacija pravo je odredište za ljubitelje prirode. Najposjećenije mjesto su klifovi Mohera, zatim Prolaz divova  u Sjevernoj Irskoj i stjenovito područje Burren.

Uz mnoge legende legende, vjeruje se i da u Irskoj žive mala neobična bića – leprikoni (leprechaun). Leprikoni su vile iz irskih bajki, a opisani su kao stari mali čovječuljci odjeveni u zeleno sa zelenim šeširom, koji proizvode cipele i skrivaju blago na kraju duge. Navodno žive na skrivenim mjestima u šumama u malim rupama pokrivenima lišćem. Iako su maleni i imaju kratke noge, vrlo su brzi i mogu se brzo popeti na stabla, skakati preko stijena i jako brzo plivati, tako da ih je gotovo nemoguće uhvatiti. Leprikoni imaju čarobne moći, pa uhvatite li jednoga, ispunit će vam tri želje u zamjenu za svoju slobodu

leprikon

Igor Stojaković

ZOO KUTAK
skocimis

FOTOGRAFIJE: OGGY, SHUTTERSTOCK

Zona sumraka
Koji je najvažniji pokretač gotovo svog životinjskog i biljnog svijeta na Zemlji? Što ima toliko veliku moć da može utjecati na život najveće sekvoje ili najduljega kita jednako kao i na oku nevidljivi plankton u nepreglednom oceanskom prostranstvu?
Nisu to ni kiše ni vjetrovi, a nisu ni godišnja doba, nego nama najbliža zvijezda – sunce!
Bez toga žutoga patuljka, što je i službena kategorija naše zvijezde, života na Zemlji ne bi bilo, barem ne ovakvoga kakvoga ga poznajemo i gledamo oko sebe na svakom koraku. Osim predivne topline koju primamo sa Sunca u neizmjernoj (i besplatnoj) količini, Sunce nas obasipa i svjetlošću. upravo tom svjetlosti naše Sunce, ništa ne sluteći, kontrolira dnevni, tjedni i sezonski ritam gotovo svih bića na Zemlji.
Mnogi ljudi pokušavaju nadmudriti Sunce i vlastitu biologiju te se bore protiv tihoga zova udobnoga kreveta kasno navečer. Rijetkima uspije prevariti noć na dulje staze i kad–tad se vrate u strogi Sunčev ritam. I dok mnoge životinje, uključujući i nas ljude, sa Sunčevim zalaskom odlaze na počinak, jedan posve drugi svijet tek se počinje buditi – svijet noćnih (nokturnih) životinja! Zašto neke životinje spavaju dok je Sunce visoko na nebu i bude se tek u smiraj dana? Razloga je mnogo, a neke od njih zajednički ćemo otkriti putujući svijetom u potrazi za zanimljivim predstavnicima noćnih životinja.

pasanac

Kristijan Sašilo

VELIKE BITKE

avion

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK, WIKIPEDIJA

Zračna bitka za Britaniju 1940. godine
Nakon što su snage nacističke Njemačke tijekom mjeseca svibnja 1940. okupirale Francusku,
gotovo se cijela kontinentalna Europa našla u Hitlerovim rukama.
Dotad su već njemačke snage bile ušle u Češku, pregazile Poljsku, Norvešku, Belgiju, Dansku i Nizozemsku, pa je na početku ljeta 1940. svjetskoj javnosti izgledalo kako nitko ne može zaustaviti Hitlerovo napredovanje, što je dodatno potkrijepljeno teškim porazom britanskih snaga kod Dunkirka. Znajući za takvo stajalište svjetske javnosti, Adolf Hitler “velikodušno“ je ponudio Britancima mir uz uvjet da mu predaju velike dijelove svoga carstva.
Predvođeni premijerom Churchillom, Britanci su odbili takve ponude te je njemačka invazija na Britansko Otočje postala pitanje dana.

avion

london

Hrvoje Kekez

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.