Moj planet – rujan/listopad 2014.

REKORDERI

Fenek

Fenek – pustinjska lisica
Saharu zbilja ne možemo smatrati rajem na Zemlji. Pogotovo ako si sisavac! Nesnosna vrućina, velika hladnoća noću, posvuda samo pijesak, pijesak, pijesak, fatamorgana pa opet pijesak… Možda negdje u daljini neka karavana deva. No i među sisavcima postoje oni koji su se odlično prilagodili životu u tako ekstremnim životnim uvjetima. Ako ti se usred Sahare učini da je pokraj tebe protrčao par ušiju, postoje dvije mogućnosti: ili si žrtva toplinskog udara ili si vidio pustinjsku lisicu. Zovemo je i fenek. Fenek je jedan od rekordera, i to ne zato jer je najsnažniji ili najbrži već zato što je najmanja lisica.

EKOSISTEM

šuma

Šuma
Voliš li se šetati po šumi? Koja ti je šuma najdraža? Možda šuma kestena u kojoj u listopadu beremo plodove? Svijetla borova šuma gdje uspijevaju borovnice i orlova paprat? Šuma smreka u kojoj je tlo prekriveno iglicama i češerima? Ili možda bukova šuma u kojoj u jesen beremo gljive?
Šume su prepune života: živa bića pronalazimo u tlu i grmlju, na deblima i u krošnjama. Od šumskih biljaka najpoznatija su stabla. Osim njih, u šumi raste različito grmlje, zeljaste biljke, paprati, mahovine i lišajevi. Više od 30 posto teritorija Republike Hrvatske pokriveno je šumom. Šume imaju važnu ulogu u prirodi.

ARHEO(B)LOG

GLADIJATORI

Kruha i igara
Naslovnu izreku iskovao je rimski satiričar Juvenal, a odnosi se na način na koji oni na vlasti “umiruju” puk kako ne bi razmišljao o svojoj potlačenosti i načinu na koji se vlada. (Možda ste je već negdje čuli jer se i danas često koristi kada se kritiziraju neke društvene pojave.) Juvenal je živio u Rimskom Carstvu potkraj 1. st. i na početku 2. st. A izreka odražava ljubav naroda prema raznovrsnim igrama koje su se priređivale u Rimu i ostalim gradovima Carstva. Bilo je tu scenskih izvedba, raznih utrka zaprega, a najpopularnije su bile gladijatorske igre. Najveće od njih imale su i nekoliko desetaka tisuća gledatelja. U ovome broju ćemo govoriti o igrama i o njihovim glavnim akterima – gladijatorima.

FAUNA

MEDVJED

Životinje Hrvatske
Hrvatska je među rijetkim zemljama u kojima još žive vuk, medvjed i ris, koji su u većini  zapadnoeuropskih zemalja nestali. To svjedoči o njezinu izuzetnu prirodnom bogatstvu. Šupljikavo krško podzemlje ispod gotovo polovice Hrvatske pravo je biološko blago, a toga je svjesno vrlo malo ljudi. Svi znamo za iguane s Galápagosa, no ne i za ono što je nam je doslovno pod nogama.  U Hrvatskoj je zabilježeno čak oko 24 000 životinjskih vrsta, a pretpostavlja se da ih je i mnogo više.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.