Moj planet – prosinac 2015.

PRIRODA

A9R8B76

FOTOGRAFIJE:  Shutterstock
Životinje zimi
U zimskom razdoblju u prirodi možemo primijetiti puno manje životinja negoli u proljeće ili ljeto. Na travnjaku više ne čujemo zujanje pčela i bumbara, a nema ni leptira i kukaca kojima smo se divili od proljeća do rane jeseni. Kreket žaba u obližnjoj bari utihnuo je već prije nekoliko mjeseci, a više ne vidimo ni vretence. Čak i gušteri, koje smo u sunčanim danima mogli promatrati na starim zidovima, više se ne primjećuju… Zima je vrijeme prilagodbe životinja na niske temperature i manjak hrane. Različite životinje preživljavaju je na različite načine. Pogledajmo kako!

A9R8B88
Tinka Bačič

ARHEO(B)LOG

Snježna prošlost
A9R8B78

ILUSTRACIJE: Matija Bublić
Zimske radosti nisu potpune ako nema snijega, puno snijega. Puno snijega može izazvati i manje ili veće poteškoće u svakodnevnom životu, primjerice prometne zastoje ili pucanje električnih vodova i nestašicu struje i vode, ako je zaista puno oborina (baš to se zimus dogodilo u Gorskom kotaru). Međutim, meni je prva pomisao na zimu snježna bjelina, mir i veselje. I naravno, uvijek se zapitam kako je nekoć snijeg djelovao na ljudske zajednice. Jesu li se grudali? Ili su pokušavali izbjegavati područja na kojima ima snijega i selili se u jesen u toplije krajeve? Kako su se kretali kroz snijeg?

A9R8B7A
Rosana Škrgulja

SVEMIR

A9R8B7C

FOTOGRAFIJA:  NASA
Blizu Plutona
Sredinom mjeseca srpnja, nakon devet i pol godina putovanja po Sunčevu sustavu, američka sonda New Horizons letjela je u neposrednoj blizini sićušnoga planeta Plutona. Na Zemlju i dalje šalje zapanjujuće slike toga ledenoga tijela na rubu planetarnoga sustava koji je od nas trenutačno udaljen približno pet milijarda (!) kilometara. Pluton se nekoć smatrao najmanjim planetom, ali su astronomi naknadno shvatili da ne pripada u obitelj velikih tijela.
Prije više od jednoga stoljeća američki je astronom Percival Lowell u svojoj zvjezdarnici u Flagstaffu, u američkoj saveznoj državi Arizoni, neumorno tražio nepoznati planet koji se skriva na rubu Sunčeva sustava, ali ga nije uspio pronaći.
Andrej Guštin

ZOO KUTAK

A9R8B80

FOTOGRAFIJE:  Shutterstock, OGGY
OPREZ! Otrovno!

Dobro došli u još jednu zoološku pustolovinu! Nadamo se da vas naslov ovoga teksta nije previše uplašio, jer za životinje s kojima ćemo se danas susresti trebat će nam hrabrosti u velikim količinama. Životinje koje nas čekaju na prvi su pogled vrlo lijepe, no ispod njihove ljepote skrivaju se opasne tajne. Pa, ne duljimo više, nego krenimo u potragu za tim “smrtonosnim” stvorenjima.

A9R8B82

Igor Franić

FOTOGRAFIJA MJESECA

A9R8B8A

FOTOGRAFIJA:  Shutterstock
Crveni kardinal
Živi u Sjevernoj i Južnoj Americi, a možemo ga pronaći i u Europi. Mužjaci su intenzivno crvene boje i imaju crnu bradu. Ženke nisu toliko šarene i uočljive. Njihovo je perje smeđe do maslinasto zelene boje. Znaš li da je ova ptica nadahnula autore svjetski poznate i popularne igrice Angry Birds?

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.