Moj planet – prosinac 2014.

OBITELJSKI KUTAK

svjetiljke

Čarobne svjetiljke
Svjetiljke kojim a možete dočarati blagdanski ugođaj , a mogu vam poslužiti i kao jedinstveni dar, lako ćete izraditi kod kuće , ali i u školi. Budite kreativni i izradite vlastito umjetničko djelo!

Upute za izradu ovih čarobnih svjetiljki pronađite u novom broju časopisa Moj planet!

svjetiljka1        svjetiljka 2

ZOO KUTAK

merkl

Podzemno carstvo životinja
U ove zimske dane većina nas najradije bi se zavukla pod nešto toplo i mekano, s vrućim čajem u jednoj ruci i nekom dobrom knjigom u drugoj. Naši su domovi, srećom, opremljeni uređajima koji nam temperaturu i vlagu u prostoru održavaju stalnom i ugodnom.
Životinje nemaju taj luksuz, ako bismo to mogli nazvati luksuzom, i svatko je primoran snaći se kako najbolje zna i umije. Evolucija se pobrinula da svaka životinja ima svoj način kako se nositi sa životom u divljini, a važan dio preživljavanja sastoji se od traženja ili stvaranja dobra zaklona. Neke životinje sklonište i dom pronalaze u špiljama ili dupljama drveća, a neke se zavlače pod zemlju. Pod zemljom su temperatura i vlaga stabilniji u odnosu na otvorene prostore, a tuneli koji vode do podzemnih skloništa najčešće su preuski za većinu grabežljivaca. Prošećimo zoološkim vrtom i pronađimo neke od podzemnih stanovnika!

NARODI

berberi

Berberi
Ovaj se prastari narod doselio u Magreb, kako nazivamo dio sjeverne Afrike, prije više od 10 000 godina. Neki od njih bili su nomadi i selili su se po pašnjacima, a većina je, kao i danas, živjela sjedilačkim načinom života. Jeste li znali da je Berber i negdašnji francuski nogometaš Zinedine Zidane?

ARHEO(B)LOG

cipele

Cipele
U ove hladne  dane nužno je imati  par toplih cipela.  Ili možda nije?
Još i danas neke zajednice egzistiraju u potpunosti bez obuće, na primjer Bušmani u pustinji Kalahariju. Oni uspijevaju bez obuće obavljati sve svoje dnevne zadatke, među kojima se nalazi i lov! Prema nekim istraživanjima, oni su i najsretniji narod na svijetu – možda i zato što ne moraju razmišljati što će obuti svaki dan. Njihova su se stopala prilagodila tom načinu života, i koža na njima je jako zadebljala: debela je između šest i devet milimetara. A ako ljeti hodate bosi, sigurno ste osjetili da vam nakon nekoliko dana više ne smetaju neravnine i kamenčići dok hodate. Stopala se naviknu.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.