Moj planet- ožujak 2019.

KUKCI


FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK; WIKI

Razvoj leptira
Leptir je odrasli kukac s glavom, trupom i zatkom. Ima jedan par ticala, tri para nogu, dva para krila i sisalo. Neke vrste žive nekoliko dana, a druge nekoliko mjeseci. Neki se leptiri sele.

Brze i proždrljive gusjenice
Kad postane dovoljno toplo, iz jajašaca će se izleći gusjenice. U početku su malene i proždrljive. Brzo rastu i više se puta presvlače. To znači da presvlače svu svoju kožu, nakon čega im izraste nova. Gusjenice moraju pojesti jako puno hrane jer nakon što se zakukulje, više ne mogu jesti.

Iznova odrastao leptir
Gusjenica se začahuri na stabljici biljke, pod listom, ispod kore drveća ili na tlu. Kukuljica se gotovo ne pomiče. Neke se dodatno uviju u koprenu od svilenih niti, koju nazivamo čahura ili kokon.

Pažljivo i nježno promatraj leptire. Nikad im nemoj nauditi!

Urška Galien

VELIKI KNJIŽEVNICI

FOTOGRAFIJA: SHUTTERSTOCK; WIKI

Braća Grimm
Jednom davno, prije više od dvije stotine godina, živjela su dva brata – Jacob i Wilhelm Grimm
Bajke braće Grimm popularne su diljem svijeta. Iako su prvobitne priče doživjele mnoge izmjene, u bajkama poput Ivice i Marice, Vuka i sedam kozlića, Crvenkapice, Snjeguljice, Bremenskih gradskih svirača, Matovilke i mnogih drugih uživaju naraštaji roditelja i djece. Tko su bila braća Grimm te jesu li izmišljala priče ili ih prikupljala i zapisivala, pročitajte u članku.

Zauvijek zajedno
Jacob Grimm rođen je 4. siječnja 1785., a Wilhelm Grimm 24. veljače 1786. u gradu Hanau u Njemačkoj. Nakon prerane očeve smrti, majka se trudila školovati dječake, pa su Wilhelm i Jacob studirali pravo na Sveučilištu u Marburgu, slijedeći put svojega oca. Međusobno su se upotpunjivali, što je omogućilo da njihovi brojni projekti budu uspješni. Jacob, stroži i odgovorniji, radio je na jeziku i gramatici. Wilhelm, nježniji i zainteresiraniji za glazbu i književnost, dao je toplu notu njihovim bajkama.

Prikupljanje priča
Narodne priče i bajke prenosile su se s koljena na koljeno usmenom predajom, no taj je običaj iseljavanjem ljudi u gradove sve više nestajao. Braća Grimm s velikim su zanimanjem proučavala folklor svoje zemlje pa su, shvativši da bajkama prijeti zaborav, odlučila zapisati sve bajke do kojih mogu doći. Braća ipak nisu lutala selima i šumama i slušala seljake u ruševnim kolibama u potrazi za pričama. Njihov su izvor obično bile obrazovane žene, a mnoge bajke ispričala je sama Wilhelmova žena.

Dječje i obiteljske priče
Rezultat projekta očuvanja narodnih priča bila je zbirka „Dječje i obiteljske priče” (Kinder- und Hausmärchen), koja je prvi put objavljena uoči Božića 1812. godine i tada je sadržavala 86 priča. Broj prikupljenih bajki bio je sve veći, pa je na kraju zbirka (tiskana 1857. godine) sadržavala 200 bajki i dodatnih deset legendi.

Prihvatljivo ili nedolično?

Teško je pričati o izvornim bajkama jer su se one mijenjale, ovisno o vremenu i mjestu gdje su se pričale. Tako u Perraultovoj (francuski pisac bajki) inačici Pepeljuge, Pepeljuga oprašta svojim polusestrama i pomaže im pronaći dobre muževe. U Grimmovoj inačici obje sestre režu dijelove svojih nogu kako bi ih smjestile u cipelu, a kraljevića golubica upozori da lažnim kraljevnama iz cipele kaplje krv.

U bajci Kraljević žabac žabac se ne pretvori u kraljevića zbog poljupca nego kad ga kraljevna baci u zid svoje sobe.

Znaš li?
Godine 2005. UNESCO je uvrstio zbirku Dječje i obiteljske priče na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Lara Mikac

UGROŽENE ŽIVOTINJE

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Veliki panda
Ima i šest prstiju pa lakše hvata bambusove listove.

Mužjaci su puno veći od ženki i mogu biti teški do 125 kilograma.

Znaš li?
U zatočeništvu živi još samo oko stotinu panda. Nažalost, jako malo mladunaca preživi.

FOTOGRAFIJA MJESECA

FOTOGRAFIJA: SHUTTERSTOCK

WHIPPET ILI MALI ENGLESKI HRT
Pripada skupini srednje velikih pasa i najbržih trkača u svijetu. To su vrlo ljubazni i osjetljivi psi koje su nekoć uzgajali za lov na zečeve. Aristokrati su radije imali velike engleske hrtove, a manje bogati whippete.
A.H.G.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.