Moj planet – ožujak 2016.

VODOZEMCI

A9R5467
FOTOGRAFIJE:  Shutterstock, Goran ŠafarekŠarene žabe
U tropima Južne Amerike, ali i Madagaskara, život uvijek visi na koncu. Zato se životinje dobro skrivaju, brzo trče, lete ili plivaju, aktivne su noću, pogotovo vodozemci, koji su fini obrok mnogim gladnim ustima.
No, neke od žaba toliko su uočljive da „strše“ u zelenom šumskom krajoliku. Mogu biti plave, crvene, tirkizno zelene, žute… u svakoj boji koju je priroda stvorila. I to često s različitim mrljama i kombinacijama – pruge, točkice, mrlje… To su obično male žabe ‒ stale bi na palac ruke. Kratkih su i nježnih nogu, pa nisu veliki atlete kao neke druge rođakinje. Oko im je zato veliko, najčešće potpuno crno.
Unatoč tomu što se ne skrivaju i ne vide iz aviona – one su prilično sigurne. Naime, imaju kemijsku zaštitu. Njihova koža prepuna je kemijskih spojeva, kao što su batrahotoksini i alkaloidi, koji odvraćaju grabežljivce.

A9R5469
Goran ŠafarekARHEO(B)LOG

A9R546B
ILUSTRACIJA: Srđan IvankovićVremenoslovlje u antici
Kakvo će sutra biti vrijeme? Ili za tjedan dana? Hoće li biti snijega ovu zimu? Ako nas zanima, vrlo brzo sve to možemo saznati. Vremenske prognoze danas su posvuda: na televiziji i radiju, u novinama, na internetu. Imamo kratkoročne, one za idućih nekoliko dana, i dugoročne, koje predviđaju kakvo će biti vrijeme u sljedećih nekoliko mjeseci. (Ako vas zanima taj posao, trebate studirati fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.) Sve u svemu, podatci o tome kakvo nas vrijeme očekuje vrlo su nam dostupni, i to zaslugom vremenoslovlja tj. meteorologije. Meteorologija je znanost koja proučava promjene vremena oko nas. Prvi su tu riječ koristili stari Grci. Riječ meteoron u starogrčkom označava sve pojave na nebu, a logos znači znanost. (Od tuda i nazivi meteor i meteorit.)
A9R546D


Rosana Škrgulja

ZANIMLJIVOSTI

A9R5473
FOTOGRAFIJE:  ShutterstockBumerang
Australiju su europski pomorci otkrili dosta kasno, čak 100 godina nakon otkrića Amerike. To nas ne treba čuditi s obzirom na to da se Australija nalazi na potpuno drugoj strani našeg planeta. U početku su je zvali Terra Australis što na latinskom znači Južna zemlja.
Zanimljiva palica
Jedna od zanimljivosti koja je Englezima odmah upala u oči je jednostavna zakrivljena palica od drveta koju su domoroci znali bacati tako spretno da bi im se vraćala u ruke, ako bi promašila svoj cilj. Uz pomoć te palice lovili su velike šišmiše koji su visjeli s grana drveća i navodno su bili jako ukusni.
A9R546F

Sašo Avsec


ZOO KUTAK

A9R5477
FOTOGRAFIJE:  OGGY, SHUTTERSTOCKProljeće nam stiže!
Proljeće je svojom toplinom i sunčevim zrakama pokucalo na vrata, a njegovi vjesnici, poput visibaba i jaglaca, već dugo krase tlo. Priroda se polako budi, dani postaju sve duži, a time su i mnoge životinje sve aktivnije. Mnogi kukci zimu su proveli u jajašcima ili stadiju ličinke, mirujući pod zemljom ili korom stabala. Sada će, kao i svako proljeće, izaći i prvi put ugledati danje svjetlo, ali time postati i hrana mnogim životinjama, napose pticama. Ptice stanarice ‒ golubovi, vrane, svrake, kosovi, sjenice, vrapci i mnoge druge ‒ teško su preživljavale zimu i oskudicu hrane. Kao i mnogi od vas, i one su jedva dočekale proljeće. U izobilju hrane i zelenila uskoro će svi moći uživati. Kako su se neke ptice provele ove zime te što im donosi proljeće?


A9R5479
Antonio Svorenji 

FOTOGRAFIJA MJESECA

A9R547B
FOTOGRAFIJA:  SHUTTERSTOCKLeopard
jedna je od velikih mačaka. Izvrstan je penjač, lovi sve: od kukaca do velikih biljoždera, koje odvuče na drvo kako bi jeo u miru. Crna pantera je leopard koji je zbog melanizma (u koži i dlaci ima puno tamnog pigmenta) crne boje.


M. B.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.