Moj planet – lipanj 2017.

ZANIMLJIVOSTI

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Život životinja u bojama

Životinje bojama ističu svoju ljepotu, raspoloženje, otrovnost i spremnost za parenje, a neke izražavaju i svoje osjećaje.

Zašto su obojene?
Životinje mogu biti žute, narančaste ili crvene zbog boja koje dobivaju iz biljaka nakon što ih pojedu. Plava i zelena boja nastaju zbog odbijanja svjetlosti na površini tijela.

Paunov rep
zapravo je smeđe boje. Čudesna plavo-zelena obojenost nastaje zbog svjetlosti koja se lomi i odbija od perja. Ono svojom isprepletenošću stvara nekakvu mikroskopsku mrežu za raspršivanje svjetlosti.

Brzo mijenjanje boja
Takvim miješanjem mogu nastati najrazličitije boje. Neke životinje mogu utjecati na to koje će se boje pomiješati tako da mijenjaju veličinu stanica u kojima se nalazi određena boja. Ako žele biti žute, povećaju stanice sa žutom bojom, ako žele biti crvene, povećat će stanice s crvenom bojom.

Znaš li?
Životinje su crne kad imaju previše melanina. Velike crne mačke nazivamo crnim panterama. To su obično leopardi i jaguari. Ako ih bolje pogledamo, na njihovu ćemo krznu vidjeti šare.

Maja Berden Zrimec

ARHEO(B)LOG

ILUSTRACIJE: SRĐAN IVANKOVIĆ

Numizmatika
Numizmatika je znanost koja se bavi proučavanjem novca, u svim njegovim oblicima. Oblici novca – to vam možda zvuči neobično. Uostalom, riječ numizmatika izvedena je od grčke riječi koja znači kovanica. I prvo što nam pada na pamet kada razmišljamo o novcu u prošlosti su kovanice: od zlata, srebra ili bronce.

Što je zapravo novac?
Novac se koristi već jako, jako dugo. Ali, što je u stvari novac? Pa, novac je zapravo općeprihvaćeno sredstvo plaćanja. Znači, nešto što će prodavač prihvatiti kao zamjenu za nešto što prodaje. Na primjer, u Hrvatskoj je službeno sredstvo plaćanja kuna.

Robna razmjena
U početku su ljudi međusobno razmjenjivali stvari. Na primjer, netko ima puno goveda, a nema ječma, pa zamijeni koje svoje govedo za ječam. I to je dobro funkcioniralo dugo vremena. Takav se sustav plaćanja naziva robna razmjena.

Rimski novac
Novac odnosno kovanice pokazale su se vrlo praktičnima. Bile su lagane, a zbog toga što su bile od plemenitih kovina, bile su i široko prihvaćene. Na hrvatskom je području od antičkoga novca najzastupljeniji rimski novac.

Rosana Škrgulja

AKVARISTIKA

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Planetovac akvarist
Jesi li ikada poželio imati ribice? Te lijepe mirne životinjice koje cijele dane tragaju za hranom u akvariju? Znaš li kako se možeš početi baviti akvaristikom?

Akvarij
Neka bude kvadar, nikako ne kugla, ovalnog ili višekutnog oblika. Najbolji su oni kod kojih je prednja stranica pravokutnog oblika (da imaš veću površinu za promatranje), a bočne stranice neka budu kvadratne. Veličina akvarija (volumen) opisuje se u litrama. Za početnike se preporučuju akvariji između 30 i 60 litara. Najbolji su veći akvariji.

Oprema
U obveznu opremu spadaju grijač vode, filtar i svjetlo. Grijači i filtri imaju na ambalaži zapisano za koju su veličinu akvarija namijenjeni. Većina riba treba grijanu vodu, ali ne sve. O potrebama svojih ribica možeš saznati u priručnicima, na internetu ili od uzgajivača.

Ukrašavanje akvarija
Za ukrašavanje možeš upotrijebiti žive ili nežive ukrase. Za žive (biljke) moraš voditi brigu i paziti na odgovarajuće hranjive tvari i svjetlo. Razmnožavanje akvarijskih biljaka jako je jednostavno, pa ih zato potraži kod akvarista. Stijenama, kamenjem, glinenim lončićima, kokosovim orasima i sličnim osigurat ćeš ribicama mjesto za skrivanje i ukrasit ćeš akvarij.

Upozorenje i trenutak za razmišljanje
Ako ti akvarijske životinje i biljke dosade, nemoj ih ostaviti u prirodi. Zlatne ribice ili vodena salata mogu uzrokovati veliku promjenu u prirodnom ekosustavu i izazvati nestanak vrsta kojima je to bio prirodni okoliš.

Urška Galien

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.