Mislite li da znate sve o vješticama?

Vještice, djedovi i raščupani lavovi okupirali su zagrebačku kavanu Lav u kojoj su autorice Ines Marciuš Kruljac i Jasmina Kosanović predstavile treću zajedničku slikovnicu „Djed i vještica“.

Mnogo je pitanja o vješticama, njihovim navikama, poslu kojim se bave, o načinima na koje se zabavljaju te kako provode slobodno vrijeme. Urednica Marija Morić otkriva da se u slikovnici nalaze odgovori na ta, ali i mnoga druga pitanja. „Ovo je višeslojna slikovnica koja svakim novim čitanjem otkriva nove dimenzije i sve više oduševljava“, ističe Morić.

Iako se „Djed i vještica“ tematski u potpunosti razlikuje od „Raščupanog lava“ i ovoga puta kroz priču i ilustracije pratimo životinje što je u njihovim radovima postalo već uobičajena praksa. „Nakon što smo u prethodnoj slikovnici čitateljima predstavili emotivnog i zaljubljenog lava, ovoga puta naglasak smo stavili na prirodu koja nas okružuje, važnost njezina očuvanja i, naravno, sve to ispričali kroz oči vještica, djeda i brojnih životinja“, rekla je Morić.

Dodala je kako je slikovnica „Djed i vještica“ osim po priči i ilustracijama posebna i po fontu kojim je pisana. „Razlog korištenja OmoType sustava fontova leži u spoznaji da ni jedan dostupan font takve vrste nije učinkovito i kvalitetno odgovorio na poteškoće u čitanju s kojima se susreću osobe s disleksijom. Rezultati testiranja pokazali su da djeca sa smetnjama čitanja uz OmoType čitaju brže i s manje grešaka. Zato je ova slikovnica lako čitljiva i pogodna za početnike u čitanju“, zaključila je Morić.

Book blogerica Dajana Jurakić Milovac priznala je kako se slikovnica penje na ljestvici omiljenih naslova i u njezinoj kućnoj biblioteci. „Djeca se, za razliku od nas odraslih, vraćaju naslovima koji im se sviđaju, a upravo tome trenutno svjedočim kada svoje djevojčice pitam koju priču žele da im čitam“, rekla je Jurakić Milovac i dodala da su slikovnice Ines Marciuš Kruljac i Jasmine Kosanović tematski drugačije, ali da ih sve spaja zarazan stil pisanja, živopisne ilustracije i važne poruke koje prenose djeci.

„Njihove slikovnice pobudit će brojne emocije, a ljubav i prijateljstvo koje autorice dijele u stvarnosti osjeti se i među koricama. Zajedno su dobitna kombinacija jer Jasminine ilustracije obogaćuju cijelu priču i savršeno zaokružuju Inesine rime“, dodala je Jurakić Milovac.

Autorica najotkačenijih rima Ines Mariuš Kruljac otkriva da su u ovoj slikovnice autobiografske djeliće sakrile između redaka i ilustracija. „Nismo htjele da ljudi nakon čitanja knjigu odlože na policu i ne vrate joj se. Mislim da smo ovim trikom u slikovnicu utkale dodatnu vrijednost i osigurali da svako čitanje bude zabavno. Moji autobiografski elementi nalaze se u rimama, a Jasminini u ilustracijama“, rekla je Marciuš Kruljac.

„Ne pišemo samo za djecu, nego i za njihove roditelje, bake i djedove jer želimo da se i oni prilikom čitanja vrate u djetinjstvo i podsjete da život čine male stvari“ zaključila je Marciuš Kruljac.

Ilustratorica koja svojim potezima male čitatelje ostavlja bez daha Jasmina Kosanović rekla je da su upravo njihove iskrene reakcije najbolja pohvala koju kao ilustratorica može dobiti. „Ilustracije su nepotpune i mrtve bez djece i njihovog čitanja. Oni su ti koji ožive sve likove, mjesta i čarolije slikovnice i na svoj zaigran dječji način udahnu život između korica“, rekla je Kosanović.

Osim djece, ilustracije Jasmine Kosanović ni odrasle ne ostavljaju ravnodušnima. Zato je iskoristila priliku i pozvala sve na izložbu ilustracija iz slikovnice „Raščupani lav“ u Gradsku knjižnicu Voltino koja će se održati od 28. 10. 2022. do  15. 11. 2022. godine.

Foto: Nikola Madunović

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.