Melita Rundek na promociji knjige „Moj tata Plavac“ poručila: „Djeci moramo pružiti dobre uzore!“

Spisateljica za djecu i mlade Melita Rundek predstavila je u Centru mladih Ribnjak svoju najnoviju knjigu u izdanju Mozaika knjiga Moj tata Plavac. Nagrađivana zagrebačka spisateljica u svojem novom romanu govori o problemima koje svakodnevno čitamo u rubrikama crne kronike i to kroz suprotstavljene stavove i veliki jaz između bogatih i siromašnih. Roman koji je inspiriran istinitim događajima na surov način prikazuje kako se društvo kroz cijeli život drugačije odnosi prema djeci različitih imovinskih stanja, ali sa snažnom porukom da ljude ne treba gledati kroz novac.

Živimo u vremenu kada djeci serviramo knjige u kojima je život lijep, krasan i predivan. Dovoljno je da djeca izađu na ulicu i shvate da to nije tako. Ne priklanjam se struji pisaca koji pišu da je život savršen. Ovaj roman je inspiriran istinitim događajima. Osnovna poanta ove knjige je da djeci moramo pružiti dobre uzore, jer gledajući TV i čitajući novine djeca imaju prilike upoznati različite ljude za koje uopće ne znamo što rade u životu i kako doprinose životu“, poručila je Rundek.

U knjizi se govori iz pozicije tri lika, od kojih jedan ima 12, drugi 15, a treći ima 16 godina. Upravo takav stil pisanja Rundek drži jednom od najvećih kvaliteta romana. Naime, radnja romana polako se odvija tako da nam svoju priču iznosi troje djece policajaca. „Tu su različiti spolovi i različite godine, interesi i svjetonazori zbog čega radnja nije linearno ispričana. Svaki od likova govori na svoj način, ima svoje poštapalice, svoj govor i svoj način razmišljanja. Taj način pisanja osobito je težak, kad se ne ide s pozicije sveznajućeg pripovjedača nego morate dobro odglumiti tri lika, uvući se u njihovu kožu i pritom ispričati priču da nema ponavljanja ili ih ima na neki drugačiji način“, zaključila je Rundek.

Rundek smatra da je njezin najnoviji uradak rijedak suvremeni roman koji govori o nečem o čemu svaki dan čitamo po crnim kronikama te da knjiga nastoji uspostaviti adekvatne moralne uzore, a da pritom ne bude dosadna i docirajuća, nego realna i uzbudljiva.

Na promociji knjige Moj tata Plavac osim autorice govorila je i kritičarka te teoretičarka dječje književnosti Diana Zalar koja književni rad Melite Rundek prati već dugi niz godina.

Iako je ova knjiga napisana u samo sedam dana, ona je jako dobro promišljena. Na ovu knjigu gledam kao na izuzetnu pohvalu čestitosti. Upravo radnja ispričana kroz više likova različite dobi, stavova i spola dodaje uvjerljivost ovom romanu. Istina, autorici bi pisanje romana kroz samo dva ili tri lika bilo mnogo jednostavnije, ali ovako je natjerala sve čitatelje da stvaraju svoje mišljenje i zauzmu svoj stav“, rekla je Zalar.

Zalar smatra da je Moj tata Plavac roman s atipičnim elementima koji su joj se veoma svidjeli. „Zapravo je rijetkost pronaći roman za djecu u kojem dvoje supružnika djeluju tako skladno. Vjerujem da je to ključ uspjeha, da su djeca kroz roman doživjela preobražaj i da su pravi obrisi te čestitosti u njima mogli sazreti. Melita Rundek uvijek je na strani onog slabijeg i to je ključ njezina uspjeha“, dodala je Zalar.

Na kraju promocije u zagrebačkom Centru mladih Ribnjak, autorica Melita Rundek otkrila je kako u svojoj ladici skriva još mnogo novih naslova od kojih će neki uskoro ugledati svjetlo dana.

Ulomke iz knjige čitala je glumica Sanja Vejnović.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.