Marijana Križanović: „‘Moj tata’ je oda svim očevima koji su prisutni u životu i odgoju svoje djece jer je ona nezamjenjiva.“

Nagrađivana hrvatska autorica Marijana Križanović predstavila je u zagrebačkoj knjižari Hoću knjigu svoj najnoviji naslov „Moj tata“ i brojnoj publici pokazala kako očinska ljubav dolazi u raznim oblicima.

Urednica izdanja Marija Morić prisjetila se kako je Marijaninu priču prvi put pročitala u časopisu „Prvi izbor“ i odmah joj se rodila ideja kako bi to bila sjajna priča. Govoreći o slikovnici rekla je da prikazuje tatu koji će učiniti sve za svoju djecu. „Važno je da djeca razvijaju maštu, maštaju sa svojim roditeljima i da sebe zamišljaju u istim ili sličnim situacijama. Nadam se da će djeca i njihovi očevi biti kreativniji, problemima pristupati logički i potaknuti očeve na druženje s njihovom djecom“, rekla je Morić.

Ilustracije su vrlo važan dio svake slikovnice i zato je Morić znala da je ilustratorica Željka Mezić najbolji izbor. „Odmah nakon čitanja pjesme u časopisu znala sam da će Željka ponuditi pravu dozu veselja, humora i zaigranosti. Njezine ilustracije idealno prate Marijanine stihove“, zaključila je Morić.

Željka Mezić koja ima svoj prepoznatljivi stil rekla je kako je Marijanin tekst ritmičan, bogat i pršti emocijama. „Za mene kao ilustratoricu ovo je bio jako zahvalan posao jer autorica ne ide u detalje i tako ostavlja prostor ilustratoru da ga nadopuni. Na taj sam način i sama mogla biti duhovita i slikovnici dati svoj pečat, a to je rijetko danas. U takvim situacijama mašti dam na volju, što onda dodatno obogati slikovnicu“, rekla je Mezić.

Slikovnice moraju biti ugodne i buditi pozitivne emocije iako je sada trend pisanja problemskih slikovnica, smatra Mezić i dodaje da slikovnica djeci mora biti predstavljena na njima razumljiv način.

Govoreći o likovima, Mezić je kazala kako joj se ideja likova javila nakon prvog čitanja teksta i da joj u takvim situacijama nije problem dati im finalni izgled. Osvrnula se i na očevu ljubav o kojoj Križanović govori u svojoj slikovnici. „Šteta da nema više takvih slikovnica posvećenim tatama jer je očinska ljubav važna i oni su zaslužili više slikovnica posvećenih njima“, zaključila je Mezić.

Više od tisuću dječjih naslova recenzirala je Danijela Miklec, autorica bloga Fora priča. Miklec kaže da su Marijanine slikovnice ugodne za djecu i njihove roditelje i da u njima bude pozitivne emocije. Također, smatra da je ovo najbolja Marijanina slikovnica od ukupno dvanaest koliko ih je napisala. „Ova je slikovnica odlična sadržajem, formatom i ilustracijama. Može se čitati različitim uzrastima i to je nama koji radimo s djecom velika prednost“, rekla je Miklec.

Miklec je otkrila kako je sa slikovnicom „Moj tata“ već održala radionicu na kojoj su djeca odlično reagirala i prihvatila je na prvu. „Da je radionica uspjela znam u trenutku kada djeca slikovnicu žele ponijeti doma i ne žele da naše druženje završi. Marijana je napisala slikovnicu koju djeca i roditelji trebaju, ali i žele. Često mi mame i tate kažu da su upravo očevi ti koji češće djeci čitaju slikovnice djeci prije spavanja i zato ovaj će naslov biti najbolji povod za stvaranje još kvalitetnijeg vremena koje će provesti zajedno. Očevi su također jedan od stupova odgoja svakoga djeteta i svi smo trebali priču o njima u kojoj su prikazani kao junaci, što oni zaista i jesu“, zaključila je Miklec.

Na samom kraju promocije publici se obratila i autorica slikovnice „Moj tata“ Marijana Križanović. Rekla je da je pisala o tatama jer postoji velik broj njih koji žive za svoju ulogu tate. „Najveća inspiracija bio mi je suprug koji je u toj ulozi aktivan i savršen. Htjela sam da i drugi očevi osjete tu emociju koju budi druženje očeva i djece. „Moj tata“ oda je svim očevima koji su prisutni u životu i odgoju svoje djece jer je ona nezamjenjiva. Ta ljubav na djecu ostavlja neizbrisiv trag očevi jer ako samo petnaest minuta dnevno sa svojom djecom provedu kvalitetno vrijeme onda će i oni u kasnijoj dobi biti emocionalno zreliji i stabilniji“, rekla je Križanović.

Autorica se osvrnula i na tekst pisan u rimi koji joj dolazi prirodno za koji kaže da iako izgleda jednostavno to nije tako. „Zbog jednog stiha često mijenjam cijeli koncept priče, ali me jako veseli i nadam se da ona pozitivno djeluje na djecu i njihove roditelje. Slikovnica je ritmična i melodična. Djeca rimu lako savladavaju i brzo zapamte omiljene dijelove priče“ zaključila je Križanović.

Na promociji u knjižari Hoću knjigu svoj doprinos dali su i Luka Pejković, Jakov Križanović i David Gmaz koji su pokazali što su ih njihovi učitelji naučili svirati na gitari.

Osim glazbenog dijela publika je mogla uživati u veselom i zaigranom igrokazu koji je izvela Danijela Miklec, ali i u izložbi dječjih radova dvije mješovite vrtićke skupine koje su nacrtale svoje viđenje slikovnice „Moj tata“. Riječ je o radovima mališana Loptica Hopsica iz Dječjeg vrtića Travno pod vodstvom odgajateljica  Jasenke Osekovac Gracin i Lane Pećnik te malih Zečića iz Dječjeg vrtića Rijeka i njihove odgajateljice Ilve Cindrić.

Foto: Dajana Jurakić Milovac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.