Dubravka Težak: „Mali princ simbol je savjesti čovječanstva“

Knjiga Mali princ objavljena je prvi put u Parizu 1943. godine i od tada do danas postala je kultna knjiga i među djecom i među odraslima. Kroz priču o malom princu, autor Antoine De Saint-Exupéry izrekao je jednostavne, ali važne istine o pravim vrijednostima ljudskog života.

76 godina nakon prvog objavljivanja, u izdanju Mozaika knjiga, u zagrebačkoj knjižari Hoću knjigu predstavljeno je prvo izdanje klasične bajke na moderan način u Hrvatskoj. Uz podršku Samsunga po prvi puta u Hrvatskoj Mali princ nudi proširenu stvarnost. Na određenim stranicama nalaze se crvene ruže koje sve čitatelje vode u proširenu stvarnost, odnosno dodatne sadržaje kao što su glazba, igre i svijet maloga princa u 3D formatu.

Književna kritičarka Dubravka Težak na predstavljanju knjige istaknula je da Maloga princa vole sve generacije još od 1943. godine, jer priča u sebi nosi univerzalne vrijednosti. „Odrasli mogu čitati sve napisano za djecu, ali pitanje je koliko će ih to dojmiti. Upravo kada mi kritičari želimo naglasiti važnost nekog djela kažemo da je to djelo u kojem mogu uživati i djeca i odrasli“, poručila je Težak.

To je knjiga kojoj se često vraćamo jer u svakom novom čitanju naiđemo na rečenicu koju možda prethodno nismo primijetili. „Tekst je kratak i jednostavan, ali u isto vrijeme izuzetno bogat i slojevit. Svaki put kada čitate Malog princa, ovisno o dobi, znanju i životnom iskustvu možete iščitati neke nove poruke i to je jedan od razloga zašto je postigao svjetsku slavu“, rekla je Težak.

Književni kritičari za knjigu kojoj predviđaju veliki uspjeh vole reći da je to novi Mali princ, nastavlja Težak i dodaje kako je takva usporedba dokaz njegove važnosti. „Mali princ simbol je dobre knjige. Nijedna knjiga koju uspoređujemo s ovom nije ju nadrasla. Stvoreni su jedino likovi kao što su Petar Pan ili Pinokio, ali oni su tek simboli djetinjstva, dok Mali princ djetinjstvo nadrasta, on je simbol savjesti čovječanstva“, smatra Težak.

Govoreći o važnosti ovog djela, Težak je rekla da je autor na neki način bio vizionar, dok lik malog princa ima ulogu sudca. „U Malom princu, za razliku od većine ostalih naslova, imamo obrnutu situaciju. Tu čudesan lik dolazi iz poetičnog svijeta u naš, realni svijet i zapravo nam održi lekciju nakon čega se vraća u irealan svijet. Mali princ sudac je koji na zemlji osuđuje laži, birokraciju, taštinu, licemjerje, otuđenost i dvoličnost, a afirmira prijateljstvo, ljepotu, druženje, zapravo sve ono što je lijepo“, zaključila je Težak.

Na promociji u zagrebačkom Hoću knjigu sudjelovao je i novinar Dražen Tomić koji je istaknuo kako je ovo prvi slučaj u Hrvatskoj u kojem kultna priča postaje digitalna. „Tehnologija nam danas omogućuje da stvarnost postane drugačija, da knjiga vise nije samo papir. Nova tehnologija udahnula je ovoj knjizi novi život. Treba istaknuti da ovdje tehnologija nije sama sebi svrha, ona je ovdje samo proširuje priču i daje joj novi element“, poručio je Tomić.

Proces nastajanja proširene stvarnosti je dugotrajan i kompliciran proces jer sadrži animacije i algoritme, rekao je Tomić i otkrio kako u budućnosti možemo očekivati knjige koje se služe virtualnom stvarnošću. „Tekstovi će biti interaktivni i u budućnosti nam dolaze knjige koje će biti u obliku računalnih igara. Tehnologija nam omogućuje puno veću kreativnost nego prije“, zaključio je Tomić.

Iako Težak prednost uvijek daje knjizi, smatra da se protiv tehnologije ne treba boriti, već da od nje treba izvući ono najbolje. „Potrebno je iskoristiti sve što je dostupno kako bi djecu potaknuli na čitanje i upoznali ih s velikim djelima“, rekla je Težak.

Na promociji knjige ulomke iz Malog princa čitale su Lea Detić i Una Vasilik iz Škole lijepog čitanja.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.