Lijepi naš Srijem

Centar_Vinkovaca

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK, WIKI

Srijem se prostire između donjega toka rijeka Save i Dunava. Ima dugu i burnu povijest. Teško je stradao u Domovinskome ratu, a dijeli ga državna granica između Republike Hrvatske i Republike Srbije.

To je najistočniji dio naše domovine. Nad plodnom srijemskom ravnicom, hrastovim šumama i vinorodnim brežuljcima bdije junački grad Vukovar. O pradavnoj prošlosti pričaju nam Vučedolska golubica i vinkovački Orion, najstariji europski kalendar. Tu je i najmlađi hrvatski grad – Otok! Uz rijeku Spačvu raste najveća šuma hrasta lužnjaka u Europi. Vino iz iločkoga kraja poslužuje se i na engleskome kraljevskom dvoru. Županja – i šećer na kraju: u tome su gradu rođeni hrvatski nogomet i tenis.

Vodotoranj_Vukovar_1_221209

 
Vukovar
Vukovar je grad i luka na ušću rijeke Vuke u Dunav. Središte je Vukovarsko-srijemske županije. Pretrpio je silna stradanja i razaranja u Domovinskome ratu i simbol je hrvatske borbe za neovisnost. Dvorac grofova Eltz uspješno je obnovljen i najraskošnija je vukovarska građevina. U njemu je smješten Muzej grada Vukovara. U Vukovaru se rodio prvi hrvatski nobelovac Lavoslav (Leopold) Ružička.

Znaš li?

Poslije Lavoslava Ružičke Nobelovu nagradu za kemiju dobio je još jedan Hrvat: Ružičkin suradnik i nasljednik Vladimir Prelog.
Grad-heroj
U Domovinskome ratu Vukovar je bio razoren, iz njega je protjerano 22 000 ljudi, a više od 6000 Vukovaraca odvedeno je u logore. Bitka za Vukovar bila je najveća i najstrašnija bitka. Grad je tri mjeseca bio pod opsadom. Zarobljeni branitelji i civili masovno su ubijani. Samo je iz Vukovarske bolnice odvedeno na obližnju Ovčaru 200 ranjenika i mučki ubijeno.

 
ZGvucdove

 
Vučedolska golubica
Vučedol je mjesto nedaleko od Vukovara na kojemu su otkriveni ostatci naselja nastaloga prije 5000 godina. Njegovi su se stanovnici bavili stočarstvom, poljodjelstvom i lovom. No znali su i kako se iz rudače dobiva bakar, te su od njega izrađivali alat i oružje, ali i keramičke predmete zanimljivih oblika: trodijelne boce, jajolike lonce, trbušaste vrčeve … Površina im je bila crna i sjajna s urezanim pravilnim bijelim ukrasima. Među pronađenim predmetima najljepša je posuda u obliku ptice nazvana Vučedolska golubica.

A9R7F1D

Trči, trči trčka
Trčka skvržulja (lat. Perdix perdix) ptica je iz porodice fazana koja trčkara po polju tražeći zrnje i kukce. Poznata je i kao poljska jarebica. Živi u ravničarskim krajevima, ali ne uzrokuje štetu na poljodjelskim usjevima. Čak je i korisna jer se hrani raznovrsnim štetnim kukcima i sjemenkama korova. Trčke su sitna lovna divljač, pa se i uzgaja radi lova te pušta u lovišta.

A9R7F1B

Posljednji čardak
Čardaci su bili drvene stražarnice na stupovima, s puškarnicama i povlačnim ljestvama. Podizali su se na habsburškoj državnoj granici, približno na svakih pola sata hoda. S vremenom su dobivali trijem ili verandu s koje se provodio nadzor. U unutrašnjosti su boravili stražari-graničari. U slavonsko-srijemskom Posavlju tijekom 18. i 19. stoljeća bilo je više od 300 čardaka. Svi su propali i nestali. Svi osim jednoga – onoga u Županji. Nalazi se neposredno uz savski nasip. To je zatvoreni čardak s trijemom i u njemu je danas smješten Zavičajni muzej.

Nika Borovac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.