Krška ljepotica Krka

Nika Borovac

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK, WIKI

Krka je rijeka u Dalmaciji. Izvire u podnožju planine Dinare, nedaleko od Knina, a utječe u more kraj Šibenika. Velikim se dijelom svoga toka probija kroz uzak i dubok kanjon. Prelijevajući se preko sedrenih barijera, stvara jezera i sedam slapova čudesne ljepote. Najposjećeniji su Roški slap i Skradinski buk. Između njih je Visovačko jezero s prekrasnim otočićem Visovcem.

Nizvodno od Skradinskoga buka širi se riječno ušće u kojemu se miješaju slatka i slana voda. Dio je toga ušća i bočato Prokljansko jezero. Zbog svoje je velike ljepote i vrijednosti to područje proglašeno nacionalnim parkom. U njemu je izvanredno raznolik biljni i životinjski svijet. Zabilježeno je tisuću vrsta biljaka, a od dvadeset vrsta riba deset su endemi.

Kako Krčić postaje Krka
Rijeka Krčić svojim se jedinim slapom obrušava točno u izvor rijeke Krke. Slap Krčić naziva se još i Topoljski buk ili Veliki buk.

krcic

Rimski vojni logor
Na mjestu današnjega sela Ivoševaca otkriveni su ostatci rimskoga vojnoga logora Burnuma. Sagrađen je u 1. stoljeću na važnomu mjestu s kojega se mogao nadzirati i obraniti  prijelaz preko rijeke. danas su vidljivi ostatci lukova koji su pripadali zgradi zapovjedništva. Nakon odlaska vojske na tom je mjestu nastao grad. U njemu je bilo veliko svetište, amfiteatar u koji je moglo stati nekoliko
tisuća ljudi, akvadukt (vodovod), popločane ceste i ulice.

burnum

Piramidalni zvončić
Piramidalni zvončić (lat. Campanula pyramidalis) endem je koji u Nacionalnom parku Krka raste u pukotinama stijena i na kamenitim obroncima. Stabljika mu je snažna i uspravna, naraste do metar i pol. Listovi su srcasta oblika. Cvjetovi su mu svijetlomodri, združeni u uspravan grozd ili piramidalnu metlicu. Cvate u srpnju i kolovozu.

zvoncic

Visovac – Gospin otok
U proširenom dijelu kanjona rijeke Krke nalazi se Visovačko jezero. usred jezera je otočić čudesne ljepote – Visovac. ubraja se među najvažnije hrvatske prirodne i kulturne vrijednosti. Na otočiću još od 15. stoljeća borave franjevci. uz samostan su podigli crkvu. Samostan posjeduje važnu arheološku zbirku, zbirku povijesnoga crkvenoga ruha i posuđa te bogatu knjižnicu. Zbog stoljetnog štovanja Majke Božje, Visovac nazivaju Gospinim otokom.

visovac

Znaš li?

U Sloveniji postoji rijeka istoga imena – Krka. Ona se ulijevam u rijeku Savu i sa svojom se
dalmatinskom imenjakinjom nikad ne sretne.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.