Knjiga koja dvorcima i utvrdama vraća davno izgubljeni sjaj

U zagrebačkoj kavani Lav, mjestu bogate povijesti koje je danas zaštićeno kulturno dobro, originalnog izgleda jer ga krasi kameni zid iz 13. stoljeća, visoki kupolasti stropovi i veliki lukovi između prostorija, održana je promocija knjige „Najljepši hrvatski dvorci i utvrde“.

Urednik izdanja Vid Jakša Opačić rekao je kako se ovim izdanjem željela obuhvatiti cijela Hrvatska, inače bogata dvorcima i utvrdama. „U knjizi se nalaze fortifikacijski objekti od prije poznati domaćoj publici, ali i oni s kojima se tek moraju upoznati. Željeli smo uključiti i one dvorce i utvrde kojima je davno iščeznuo sjaj i koji vape za obnovom, jer je žalosno vidjeti kako neka zdanja danas izgledaju“, rekao je Opačić.

Više je razloga zašto se Mozaik knjiga odlučio na objavljivanje ovakvog naslova, objašnjava Opačić i dodaje da su dvorci i utvrde turistička razglednica naše zemlje i nešto najreprezentativnije što Hrvatska ima. „Teško je zamisliti neke gradove i dijelove Hrvatske bez tih objekata. Također, zaključili smo kako je vrijeme da ljudi sve te objekte vide iz druge perspektive, zbog čega smo po prvi put koristili dron za fotografiranje. Mnogi su dvorci danas suočeni s propadanjem, a upravo je ova knjiga vapaj svim nadležnim institucijama da se počnu brinuti o ovim lijepim primjerima kulturne baštine.“, dodao je Opačić.

Osim edukativnog sadržaja, knjiga može poslužiti i kao inspiracija za kratke izlete. „Svi dvorci smješteni lako su dostupni i jednostavno ih je uklopiti u ostale zanimljive sadržaje koji se nalaze u okolici. Izleti koji povezuju nekoliko različitih sadržaja ostaju dugo u sjećanju i daleko su kvalitetniji“, zaključio je Opačić.

Autor teksta Hrvoje Kekez otkrio je da mu je rad na ovom naslovu predstavljao veliko zadovoljstvo, ali da je istovremeno osjećao strah od dvoraca i utvrda jer je za upoznavanje s njihovom poviješću morao izaći iz vlastite zone sigurnosti. „Osim toga, velik izazov kao autoru bilo mi je predstaviti cijeli sadržaj na zanimljiv način. Za svaku sam utvrdu čitateljima, osim osnovnih podataka kao što su njezina povijest, izgled i smještaj, želio pružiti i zanimljiv detalj koji je dodatno obogatio cijeli tekst“, zaključio je Kekez.

Za gotovo 800 fotografija u knjizi zaslužni su Roman Avdagić i Dario Žagar. Avdagić je za potrebe fotografiranja dvoraca i utvrda koristio dron kako bi pokazao njihovu uklopljenost u krajolik, ali i moć koju svaki objekt ima.

Fotograf Dario Žagar priznao je kako je rad na ovoj knjizi bio dugotrajan i intenzivan jer su ovisili o vremenskim prilikama. Prisjetio se da su najviše problema imali u Senju, u kojem su zbog bure često bili u nemogućnosti koristiti dron za potrebe fotografiranja.

Žagar se prisjetio da su u gotovo godinu dana obišli više od stotinu lokacija diljem Hrvatske i da su pritom prešli više od 6000 kilometara, što odgovara udaljenosti između Hrvatske i Indije.

Zavirite u svijet najljepših hrvatskih dvoraca i utvrda – svijet isprepleten legendama, ali ponekad i ne tako bajkovitim događajima. Putovanje od Baranje preko svih hrvatskih regija do Konavala zastaje na upravo onim lokalitetima koji su ne tako davno bili ili poprišta velikih opsada i bitaka ili, pak, mjesta ugodnoga, ladanjskog života.

Foto: Nikola Madunović

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.