Karlovac – zvjezdani grad

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK, WIKI

Karlovac je grad u Pokuplju, na mjestu gdje se sastaju četiri rijeke: Kupa, Korana, Mrežnica i Dobra. Izgrađen je kao idealni grad, u obliku šestokrake zvijezde.

Ime, mjesto i datum rođenja
Karlovac se razvio iz tvrđave izgrađene radi obrane od Osmanlija, na poplavnom području između rijeke Kupe i Korane, ispod utvrde Dubovca! Tvrđavu je dao sagraditi nadvojvoda Karlo II. Štajerski, zapovjednik Hrvatske krajine. Po njemu je Karlovac dobio svoje ime.

Koga Kupa kupi?
U Karlovcu se sastaju čak četiri rijeke: Kupa, Korana, Mrežnica i Dobra. Najduža je Kupa. Ona u Karlovcu „pokupi“ preostale tri pa lijepo s njima putuje prema Sisku i utječe u Savu.

Marmontova aleja
Prve planski izgrađene ceste koje su panonske krajeve povezivale s jadranskim lukama počinjale su upravo u Karlovcu. Lujzinska cesta vodila je od Karlovca do Rijeke. Dovršena je u vrijeme francuske uprave, a vojni zapovjednik Marmont naredio je da ju, prema francuskom običaju, obilježe drvoredima. Na njezinu početku zasađeno je više od stotinu stabla platana.

Karlovački slatkovodni akvarij
U gradu na četiri rijeke pravo je mjesto za predstavljanje hrvatskih slatkih voda – biljnoga i životinjskoga svijeta. U akvariju je više od stotinu slatkovodnih ribljih vrsta, a više od trećine su endemske. Uz to se može upoznati geološka prošlost, tradicijska kultura i povijest porječja karlovačkih rijeka.

Znaš li?
Platana ima široko deblo, široku krošnju, široke listove… A ime joj dolazi od grčke riječi plato, koja znači „širok“.

Nika Borovac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.