„Kada u šumi presuše sve kaljuže, divljoj svinji ne preostaje ništa drugo nego krenuti put mora.“

Divlje svinje bile su glavna tema u zagrebačkoj knjižari Hoću knjigu gdje su Ines Marciuš Kruljac i Jasmina Kosanović predstavile svoju četvrtu zajedničku slikovnicu „Divlja svinja ide na more“. Kao i druge njihove priče i ova nosi skrivenu poruku o tome kako biti svoj te slijediti snove bez obzira na čuđenje okoline. Glavni lik ne slijedi uobičajene obrasce nego se hrabro upušta u nove avanture.

Dobitnica nagrade „Grigor Vitez“ za najbolji tekst i autorica najotkačenijih rima Ines Mariuš Kruljac otkriva da su u i ovoj slikovnice autobiografske djeliće sakrile između redaka i ilustracija. „Nismo htjele da ljudi nakon čitanja knjigu odlože na policu i ne vrate joj se. Mislim da smo ovim trikom u slikovnicu utkale dodatnu vrijednost i osigurali da svako čitanje bude zabavno“, rekla je Marciuš Kruljac.

Glavna želja im je da se djeca, njihove bake, djedovi i roditelji prije svega zabave, smatra Marciuš Kruljac i dodaje kako svatko od nas, baš kao i svinja u njihovoj priči, može činiti sjajne stvari, zabaviti se i ne bojati se izaći iz svoje sigurne zone. „Važno je zadržati ono nešto dječje u sebi jer kod djece nema kraja mašti. Oni su sigurni u sebe, a takav je život lakši i jednostavniji. S takvim pristupom možemo znati da smo živi jer to znači da uživamo u igri, prijateljima, životu i svemu što on nosi“, zaključila je Marciuš Kruljac.  

Ilustratorica koja svojim potezima male čitatelje ostavlja bez daha Jasmina Kosanović rekla je se za ideju o tome kako će izgledati njihova slikovnica na početku mora zaljubiti u tekst, a da nakon toga na papiru nastaje prava čarolija. „Ilustracije su nepotpune i mrtve bez djece i njihovog čitanja. Oni su ti koji ožive sve likove, mjesta i čarolije slikovnice i na svoj zaigran dječji način udahnu život između korica“, rekla je Kosanović.

Urednica izdanja Marija Morić istaknula je kako je Ines u slikovnici na svoj poseban način opisala svinju koja je fokusirana na svoj cilj i bez obzira na sve, hrabro grabi naprijed. Naravno to ne bi bilo potpuno bez Jasmininih ilustracija koje su ovoj priči dale novu dimenziju. „Ovo je smiješna, zabavna i višeslojna slikovnica koja svakim novim čitanjem sve više oduševljava. Usudila bi se reći da je ovo na neki način i priručnik za djecu koji ih uči kako biti hrabar i ne bojati se promjena u životu“, ističe Morić.

Book blogerica Irina Vujnović već više od šest godina recenzira knjige namijenjene onima najmlađima. Otkrila je kako je sa slikovnicom „Divlja svinja ide na mora“ već održala susrete čitanja s djecom na kojoj su upravo ti najmlađi odlično reagirali i prihvatili je na prvu. „Da je čitanje uspješno znam u trenutku kada djeca slikovnicu žele ponijeti doma i ne žele da naše druženje završi. Ovo je rijedak primjer gdje je svinja prikazana kao hrabra, odlučna i simpatična na svom putovanju“, rekla je Vujnović.

Ulomke iz slikovnice čitala je članica ansambla gradskog kazališta Žar ptica Ana-Marija Vrdoljak.


Foto: Dajana Jurakić Milovac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.