Gorski kotar – zeleno srce Hrvatske

Gorski kotar – zeleno srce Hrvatske

 Nika Borovac

Gorski je kotar visoravan u središnjoj Hrvatskoj. Zbog svojeg se položaja i prekrasnog zelenila naziva i zelenim srcem Hrvatske.
To se područje strmo uzdiže iznad Kvarnera, a obrubljuju ga planine, od kojih su neke više od 1500 metara. U unutrašnjosti se izmjenjuju polja, kotline i šume. Svojom ljepotom Gorski kotar privlači brojne posjetitelje i ljubitelje prirode. Nacionalni park Risnjak, zaštićena park-šuma Golubinjak te strogi prirodni rezervati Bijele i Samarske stijene samo su neka od prirodnih čudesa toga kraja.

Nacionalni park Risnjak
Risnjak je prirodna granica i poveznica Hrvatskoga primorja i kopnenih dijelova Republike Hrvatske.
Osim planine Risnjaka, nacionalni park obuhvaća i područje planine Snježnika te izvor rijeke Kupe.
Posjećuju ga planinari, skijaši, izletnici, ali i zaljubljenici u promatranje ptica ili leptira. Tu žive i tri velike europske zvijeri: ris, medvjed i vuk, a može se pronaći i više od tisuću biljnih vrsta.

Velika mačka
Ris, po kojemu je Risnjak dobio ime, zvijer je iz porodice mačaka. Zaštićena je životinja koju je zabranjeno loviti. Risnjak je jedno od posljednjih utočišta risova u Europi.
Risovi imaju šiljaste uši s čuperkom na vrhu i kratak rep. Krzno im je prošarano pjegama ili prugama. “Odijelo” im ovisi o području u kojemu obitavaju. Risovi su samotnjaci koji love u sumrak i noću. Imaju oštar vid i dobar sluh pa lako otkriju plijen. Love baš kao i sve mačke: prikradaju se iz zasjede kako bi zaskočili žrtvu ili je sustižu u trku.

ris

ris

Bijele i Samarske stijene
Bijele i Samarske stijene nalaze se u središnjem dijelu planine Velike kapele. Zbog izvanredne ljepote i raskošnih krških oblika proglašene su strogim rezervatom prirode. To znači da je na tom području strogo zabranjeno brati bilje i uznemiravati životinje. Tu raste i runolist – zaštićena planinska biljka.
Bijele stijene su labirint neobičnih oblika, s oštrim vrhovima i liticama visokima i do 50 metara, s tornjevima, kupolama i žljebovima, uskim prolazima, provalijama i ponorima u kojima se cijele godine zadržava snijeg. Ti su čudesni oblici prava remekdjela prirode, a mnogi izgledaju kao skulpture oblikovane ljudskom rukom.
Samarske stijene malo su niže od Bijelih stijena, ali nisu nimalo pristupačnije. Manje strše uvis i oblikovane su više sedlasto odnosno “samarasto”, pa im otud i ime (samar je drveno sedlo koje se stavlja na leđa tovarne životinje). No ni ovdje nemanjka neobičnih oblika.

stijene

Bijele stijene

Kamena kolona boraca
Na vrlo lijepoj Matić-poljani nalazi se spomenik kojim se obilježava tragična smrt boraca koji su se po strašnoj hladnoći i mećavi 1944. godine probijali iz Drežnice prema Tuku. Niz kamenih gromada usađenih u zemlju simbolizira kolonu boraca.

matic

Matić poljana

Znaš li?
Na Kleku je bila prva škola hrvatskih alpinista, a organizirala su se i brojna natjecanja u penjanju. Zbog toga se Klek naziva i kolijevkom hrvatskoga planinarstva.

Više o “zelenom srcu Hrvatske” pročitajte u novom broju časopisa Moj planet!

 

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.