„Glas naroda“ Pavla Pavličića doktorska je uputnica za YouTube

U prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu održala se promocija najnovije knjige „Glas naroda“ našeg najproduktivnijeg i najčitanijeg domaćeg  književnika Pavla Pavličića, koji je u bogatoj karijeri objavio više od stotinu naslova.

Glavni urednik u Mozaiku knjiga Zoran Maljković ističe da nakon naslova „Pohvala starosti“ i „Pohvala tijelu“, koje su postigle veliki uspjeh i nekoliko izdanja, jednako veliki interes očekuje i kada je u pitanju najnovija, treća knjiga iz serijala „Pohvala“, prigodno nazvana „Glas naroda“.  „Iako je u početku radni naslov bio „Pohvala pučkoj pjesmi“, činilo mi se da takav naslov ostavlja dojam esejističkog djela, zbog čega smo ga jednostavno nazvali „Glas naroda“, što ova knjiga zapravo i je“, govori Zoran Maljković.

Na promociji je sudjelovala i znanstvenica s područja znanosti s polja etnologije i antropologije dr. sc. Ljiljana Marks, koja je na početku predstavljanja pučke pjesme smjestila u vremenski okvir. „Pučke pjesme su uvijek bile na margini, između šunda, trivijalnosti, suvišne patetike i nedovoljne estetske sastavnice, ali su baš poput korova opstale i postale popularnima, pa čak i neizostavnom pratnjom u našim životima“, rekla je Ljiljana Marks.

„Ne kao osoba koja se stručno bavi usmenom književnošću, već kao anonimni pjevač, ponosno priznajem da sam ovu knjigu pročitala kao svoju pjesmaricu. Interpretacije pjesama Pavla Pavličića su izuzetne! Čitajući sam mogla paralelno evocirati sjećanja na obiteljska okupljanja, rođendane, ljetovanja, izlaske i razna druženja popraćena ovim pjesmama“, dodala je Ljiljana Marks.

Ljiljana Marks smatra da nam je Pavličić zapravo servirao zbirku 46 priča o pjesmama koje svima izazivaju toplinu oko srca jer knjiga nije samo podsjetnik na neka stara vremena, već i odličan priručnik studentima za uvod u tekstove. „«Glas naroda» sjajno je folklorističko i književno istraživanje, zapravo neka vrsta doktorske uputnice za YouTube gdje oni neupućeni mogu pronaći spomenute tekstove, stare, ali i nove interpretacije narodnih pjesama. Sjajno je što to autor objašnjava jednostavnim rečenicama“, zaključila je Ljiljana Marks.

Na samom kraju predstavljanja, publici se obratio i autor Pavao Pavličić. Istaknuo je da je pisanjem ove knjige vratio jedan stari dug koji je imao prema pučkoj pjesmi koja je u njegovom životu imala silno važnu ulogu. „Uz njih vežemo naša rana sjećanja, prate nas kroz život i prema njima modeliramo svjetonazore. Moj glavni cilj bio je od zaborava sačuvati pučke pjesme, ali i ukazati na njihovu važnost. Nekako smatram da je moja dužnost upozoriti kako je ta glazba važna u našem životu“, rekao je Pavao Pavličić.

Pavao Pavličić je pjesme protumačio isključivo iz svog slušateljskog iskustva i na zabavan način otkrio neke njihove nove dimenzije i značenja. Prilikom odabira pjesama, Pavličić je samo nizao pjesme koje su mu padale na pamet, jer kaže, on je prosječan čovjek i prosječan konzument popularne glazbe zbog čega bi taj izbor trebao biti reprezentativan. Odabrane pjesme različitog su sadržaja. Najviše je ljubavnih, ali ima i onih koje govore o rastanku te onih posvećenih zavičaju ili domovini.

Ulomke iz knjige čitao je dramski umjetnik Dragan Despot.

Photo: Grgur Žućko

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.