Dolina rijeke Neretve

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK, WIKI

Rijeka Neretva izvire u susjednoj Bosni i Hercegovini te najvećim dijelom protječe kroz nju. Posljednjih dvadesetak kilometara teče kroz Hrvatsku i ulijeva se u Jadransko more kraj Ploča. Ušće joj je delta – rijeka se lepezasto širi dolinom i stvara rukavce. To je vlažno područje dragocjeno za očuvanje biljnoga i životinjskoga svijeta: zabilježeno je čak 310 ptičjih vrsta koje se tu gnijezde, zimuju ili se odmaraju na putu u Afriku. Bogat je i riblji svijet  – oko 150 vrsta riba, morskih i slatkovodnih! Velik je dio nekadašnje močvare isušen i pretvoren u plodna polja. No davno prije mandarina taj su kraj proslavili neretvanski gusari i antički grad Narona. Danas su najznačajniji gradovi Metković, Ploče i Opuzen.

Delta Neretve
Delta je četvrto slovo grčkoga alfabeta (nalikuje na trokut). Po njemu je nazvano ušće rijeke Nila – delta Nila. Naziv delta označava ušća takva oblika: riječni se tok lepezasto razgranjuje i stvara rukavce. Ušće Neretve jedina je prava delta u Hrvatskoj.

 

Trupe i lađe
Stoljećima su glavna prijevozna sredstva u neretvanskoj dolini bili drveni čamci – trupe i lađe. Trupa je malen čamac, savršen za kretanje uskim kanalima i trščacima.  Iz njih se lovilo, bralo grožđe, prevozio urod … Lađa je veća (do osam metara duga, oko tri metra široka), a pokretati se mogla veslanjem („parićanjem“), povlačenjem („lancanjem“) i jedrenjem.

 

Maraton lađa
Svake godine u mjesecu kolovozu na Neretvi se održava Maraton lađa, naše najveće veslačko natjecanje. Vesla se od Metkovića do Ploča (22,5 kilometara). Sudjeluje više od 30 lađa.

Crno-bijela ptica
Crna liska (latinski: Fulica atra) ptica je velika poput patke. Potpuno je crne boje. Kljun joj je bijel i na njega se na čelu nastavlja bijela rožnata pločica (čeona liska).  U jesen u velikim jatima liske stižu u neretvansku dolinu i tu provode zimu.

Znaš li?

Morska voda Neretvom stiže sve do Metkovića. Prodor mora toliko je jak da se u površinskom dijelu rijeke lovi riječna, a pri dnu morska riba.

Nika Borovac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.