Čudesne imotske vode

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK, WIKI

Imotski  je kraj vrlo bogat vodom. Čista i bistra, pohranjena je u  krškom podzemlju, a na površini se pojavljuje u najčudesnijim oblicima. Veličanstveno Crveno jezero i Modro jezero spomenici su prirode. Svake godine velik dio krškoga polja preplavi voda iz koje, poput otočića, viri samo brežuljak Manastir. Rijeku Vrljiku u izvorištu napaja čak pet jezera, a ona pitkom vodom napaja ljude i natapa polja. Najmlađe jezero Bućuša nastalo je prije deset godina: zemlja se iznenada urušila, a uleknuće se ispunilo vodom. Buć!

Imotsko polje
U zaleđu Biokova, u Dalmatinskoj zagori, proteže se ravno i plodno Imotsko polje. Obrubljuje ga krško područje na kojemu se smjenjuju nizovi brda i uvala te zrcale brojna jezera. Polje natapaju rijeka Vrljika, akumulacijsko jezero Ričice, Prološko blato …

Crvena provalija
Crveno jezero u blizini Imotskoga najdublje je krško jezero u Europi – duboko je oko tristo metara. To je zapravo golem ponor do polovice ispunjen vodom. Strme, gotovo okomite strane crvene su boje – od zemlje crvenice – i po tome je dobilo ime.

Vrljika
Rijeka Vrljika pitkom vodom opskrbljuje cijeli kraj i natapa usjeve. Izvire iz pet izvorišta, vijuga preko Imotskoga polja pa nakon dvadesetak kilometara ponire. Izvorišni dio proglašen je ihtiološkim (ribljim) rezervatom.

Medonosna pčela
Zahvaljujući čistoj prirodi i obilju medonosnoga bilja, u imotskome je kraju razvijeno pčelarstvo. Pčele (latinski: Apis mellifera) kukci su koji žive u košnici na saću. Žive u zajednici koja se sastoji od jedne plodne ženke, do 60 000 radilica i nekoliko tisuća mužjaka (trutova) u ljetnim mjesecima.

Opaka biljka
Od listova biljke duhana (latinski: Nicotiana tabacum) proizvode se cigarete. Listovi su veliki (do 70 cm), a uspravna stabljika može biti visoka i dva metra. U imotskome su kraju vrlo povoljni uvjeti pa se u prošlosti uzgajalo puno duhana

Znaš li? Duhan (i cigareta) sadrži nikotin. Nikotin je jedan od najjačih biljnih otrova i upotrebljava se kao insekticid – za uništavanje štetočina u poljoprivredi. A onda možeš zamisliti što čini pušačima!

Nika Borovac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.