22.4. – Dan planeta Zemlje

Nika Borovac

FOTOGRAFIJE, ILUSTRACIJE: SHUTTERSTOCK, WIKI

Međunarodni Dan planeta Zemlje na cijeloj se zemaljskoj kugli, u gotovo svim zemljama svijeta,
obilježava istoga dana: 22. travnja. A sve je počelo prije pedesetak godina u Sjedinjenim Američkim Državama, kad su organizirane masovne demonstracije za zaštitu okoliša.
U našoj domovini Hrvatskoj dan posvećen Zemlji organizirano se obilježava od 1990. godine.

To je dan kada bi se svatko od nas trebao zamisliti i zapitati: Što ja mogu učiniti za spas Zemlje? Kako mogu pridonijeti tome da naš planet – taj naš jedini dom koji imamo – spasimo od onečišćenja i uništenja te ga očuvamo za sebe, svoju djecu i one koji dolaze poslije nas?

Kad se male i velike ruke slože…
Lijep primjer toga kako jedan čovjek može učiniti mnogo za prirodu svakako je akcija “Očistimo Hrvatsku od autoolupina”. Prije desetak godina fotoreporter Romeo Ibrišević  krenuo je u čišćenje rijeka, slapova, planina, dolina i otoka od krupnoga otpada. Akumulatori, maziva ulja, kiseline i ostale otrovne tekućine iz starih automobila prijetnja su ne samo ljudskome nego i biljnome i životinjskome svijetu. Željezo se u prirodi razgrađuje od 50 do 100 godina, pri čemu ispuštaju štetne tvari u atmosferu. Plastici je za razgradnju potrebno 100 godina, a limu od 10 do 100 godina.

olupinre

Neka moja Istra blista
“Neka moja Istra blista” ekološka je i edukativna  akcija koja započinje prvoga dana proljeća i traje do prvoga dana ljeta. Na svojemu početku prije dvadeset godina bila je usmjerena na čišćenje okoliša, a potom se sve više posvećivala upoznavanju s istarskim zaštićenim krajolikom, endemskim vrstama koje rastu na tom području i prirodnim bogatstvima kao što su vode i šume, ali i podzemlje i podmorje. A uz učenje o tradicijskoj baštini i potrebi očuvanja kulturnoga naslijeđa, tražilo se i najveće stablo te biralo najdraže parkove prirode i najljepše poglede s istarskih vidikovaca. Svake je godine akcija popraćena i izradom prigodnih školskih likovnih radova o odabranoj temi.

istra

Ekološki uzgoj voća i povrća
Ekološka udruga Eko Pan posljednju je subotu u mjesecu veljači iskoristila za organizaciju susreta karlovačkih vrtlara, onih iskusnih i početnika, koji su razmjenjivali svoje omiljene sorte sjemena s ciljem da se stare sorte spase od nestajanja i popularizira organski uzgoj. Osnovna je zamisao potaknuti što više ljudi da sami proizvode zdravu hranu – bez onečišćenja okoliša.

eko

Za čistu rijeku
U povodu svjetskoga dana voda i dana planeta Zemlje tradicionalno se organizira velika međunarodna akcija “Eko Kupa” u Brodu na Kupi. učenici, nastavnici i svi zainteresirani okupljaju se svake godine na početku mjeseca travnja kako bi očistili prirodu od otpada. dok marljive ruke čiste obalu, ronioci izvlače otpad iz rijeke.

kupa

Smilje i drugo bilje
Ove je godine potpuno zabranjeno skupljanje smilja na otocima Krku, Rabu, Cresu, Lošinju i Pagu. drugdje će se smjeti brati samo tijekom ljeta, i to vrlo obzirno i samo ručno. Smilje nije strogo zaštićena vrsta, ali neodgovornim ponašanjem uništena su čitava staništa. Strogi će propisi pomoći da se ova biljna vrsta očuva.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.