22.4. – Dan planeta Zemlje

Nika Borovac

FOTOGRAFIJE, ILUSTRACIJE: SHUTTERSTOCK, WIKI

Međunarodni Dan planeta Zemlje na cijeloj se zemaljskoj kugli, u gotovo svim zemljama svijeta,
obilježava istoga dana: 22. travnja. A sve je počelo prije pedesetak godina u Sjedinjenim Američkim Državama, kad su organizirane masovne demonstracije za zaštitu okoliša.
U našoj domovini Hrvatskoj dan posvećen Zemlji organizirano se obilježava od 1990. godine.

To je dan kada bi se svatko od nas trebao zamisliti i zapitati: Što ja mogu učiniti za spas Zemlje? Kako mogu pridonijeti tome da naš planet – taj naš jedini dom koji imamo – spasimo od onečišćenja i uništenja te ga očuvamo za sebe, svoju djecu i one koji dolaze poslije nas?

Kad se male i velike ruke slože…
Lijep primjer toga kako jedan čovjek može učiniti mnogo za prirodu svakako je akcija “Očistimo Hrvatsku od autoolupina”. Prije desetak godina fotoreporter Romeo Ibrišević  krenuo je u čišćenje rijeka, slapova, planina, dolina i otoka od krupnoga otpada. Akumulatori, maziva ulja, kiseline i ostale otrovne tekućine iz starih automobila prijetnja su ne samo ljudskome nego i biljnome i životinjskome svijetu. Željezo se u prirodi razgrađuje od 50 do 100 godina, pri čemu ispuštaju štetne tvari u atmosferu. Plastici je za razgradnju potrebno 100 godina, a limu od 10 do 100 godina.

olupinre

Neka moja Istra blista
“Neka moja Istra blista” ekološka je i edukativna  akcija koja započinje prvoga dana proljeća i traje do prvoga dana ljeta. Na svojemu početku prije dvadeset godina bila je usmjerena na čišćenje okoliša, a potom se sve više posvećivala upoznavanju s istarskim zaštićenim krajolikom, endemskim vrstama koje rastu na tom području i prirodnim bogatstvima kao što su vode i šume, ali i podzemlje i podmorje. A uz učenje o tradicijskoj baštini i potrebi očuvanja kulturnoga naslijeđa, tražilo se i najveće stablo te biralo najdraže parkove prirode i najljepše poglede s istarskih vidikovaca. Svake je godine akcija popraćena i izradom prigodnih školskih likovnih radova o odabranoj temi.

istra

Ekološki uzgoj voća i povrća
Ekološka udruga Eko Pan posljednju je subotu u mjesecu veljači iskoristila za organizaciju susreta karlovačkih vrtlara, onih iskusnih i početnika, koji su razmjenjivali svoje omiljene sorte sjemena s ciljem da se stare sorte spase od nestajanja i popularizira organski uzgoj. Osnovna je zamisao potaknuti što više ljudi da sami proizvode zdravu hranu – bez onečišćenja okoliša.

eko

Za čistu rijeku
U povodu svjetskoga dana voda i dana planeta Zemlje tradicionalno se organizira velika međunarodna akcija “Eko Kupa” u Brodu na Kupi. učenici, nastavnici i svi zainteresirani okupljaju se svake godine na početku mjeseca travnja kako bi očistili prirodu od otpada. dok marljive ruke čiste obalu, ronioci izvlače otpad iz rijeke.

kupa

Smilje i drugo bilje
Ove je godine potpuno zabranjeno skupljanje smilja na otocima Krku, Rabu, Cresu, Lošinju i Pagu. drugdje će se smjeti brati samo tijekom ljeta, i to vrlo obzirno i samo ručno. Smilje nije strogo zaštićena vrsta, ali neodgovornim ponašanjem uništena su čitava staništa. Strogi će propisi pomoći da se ova biljna vrsta očuva.

Knjiga tjedna!

Pogledaj ponudu

Knjiga tjedna!

Najbolja osveta od svih je sreća

Ostvarite svoje snove i postanite uspješniji!

50 kn

89 kn

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.