Delnice – grad u snijegu

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK, WIKI

Delnice su ne samo najveće naselje u Gorskome kotaru nego i najviši grad u Hrvatskoj. Zima tom kraju donosi obilje snijega, ali i snježnih radosti. Upravo je u Delnicama bila sagrađena hrvatska skijaška skakaonica. Skijati i sanjkati može se i noću na osvijetljenim stazama.

Delnički kraj osim snijega krase i osobite prirodne ljepote te bogatstvo i raznovrsnost biljnoga i životinjskoga svijeta. Tu su Nacionalni park Risnjak, izvor rijeke Kupe, kupska dolina leptira…

Skijaški skok u grad
Japlenški je vrh brdo nedaleko od Delnica. Bujno je obraslo bukvama i jelama, a zbog svoje je ljepote proglašeno park-šumom. Zaštićena se priroda spušta u gradsko središte i spaja s delničkim gradskim parkom. Na padinama Japlenškoga vrha sagrađena je legendarna skijaška skakaonica s doskočištem na gradskom nogometnom stadionu. Bila je jedina skijaška skakaonica u Hrvatskoj i na njoj su se održavala značajna natjecanja u skijaškim skokovima.

Noćno skijanje
Petehovac se uzdiže s jugoistočne strane Delnica. To je zaštićeni krajolik s planinskim livadama i šumama. Na Štimčevu je vrhu Planinski centar Petehovac sa skijaškom stazom i vučnicom. Postoji i rasvjeta koja omogućuje noćno skijanje i sanjkanje.

Crni Lug i smrčkijada
Crni Lug je selo u podnožju planine Risnjaka. Okružuju ga livade i crnogorična šuma, po kojoj je i dobio ime. U njemu se nalazi uprava Nacionalnoga parka Risnjak. U proljeće se ondje održava Marohlinijada, međunarodno natjecanje u branju gljiva smrčaka (smrčak je u delničkom govoru „marohlin“). U pokladno vrijeme crnoluški kraj zabavljaju „pesniki“ – maškare-zvončari.


Jelen s lopatom
Jelen lopatar (latinski: Dama dama) manji je od običnoga jelena. Ime je dobio zbog lopatasta oblika svojih rogova. Rogovlje je u donjem dijelu kao u običnoga jelena, ali od srednjega paroška rog se splošti i proširi u lopatu. Naziva se još i lanjac i šarenjak (jer po tijelu ima bijele pjege). Živi u krdu. U vrijeme parenja mužjak „zavodi“ ženke prodornom rikom. Rikališta su obično na šumskim čistinama. Oko ričućega jelena rasporede se košute, a oko njih mladi jeleni. Ako se rikalištu približi drugi ričući jelen, zametne se borba rogovima.
Znaš li?
Rika traje oko mjesec dana i za to vrijeme jelen gotovo i ne jede, pa jako smršavi. Što ti je ljubav!

Nika Borovac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.