ZADOVOLJITE VAŠE NEPCE VRHUNSKIM I JEDNOSTAVNIM JELIMA!
Mozaik knjiga je u suradnji s renomiranom tvrtkom Academia Barilla izdala na hrvatskom tržištu šest mini kuharica. Svaka kuharica sadrži 40 talijanskih recepata koji su pomno odabrani pazeći na omjer tradicije, maštovitosti i inovativnosti. To su recepti najbolje od svake regije i njima će se zadovoljiti i istinski gurmani te najveći sladokusci.
MESO, u ovoj ćete knjižici naći najpoznatije talijanske recepte za glavna jela, maštovite inačice klasičnih jela, kao i recepte za ukusna nova jela od kojih će vam rasti zazubice. Mnoga od njih vrlo su jednostavna i mogu se pripremiti za manje od sata, poput janjećih rebara na roštilju, telećih medaljona alla pizzaiola (teletina u ljutome umaku od rajčica), saltimbocce alla romana ili okruglica od krumpira i teletine. Uživajte u sočnim i zasitnim glavnim mesnim jelima pripremljenima s vrhunskim proizvodima talijanske tradicije, od izvrsnih vina do modenskoga balzamičnog octa, od gljiva i tartufa do sireva i sušenoga i dimljenog mesa.
DESERTI koji su s godinama prerasli u poslastice cijeloga talijanskog naroda – poput cannola, remek-djela sicilijanskoga umijeća izrade slatkoga tijesta; izvorne pastiere (uskršnje pite), jednoga od napuljskih simbola sreće; rustikalne sbrisolone (mrvičastoga kolača od badema), neprikosnovenoga ponosa Mantove; i krepkoga pijemontskoga boneta, čvrstoga pudinga od amaretta. Osim tradicionalnih recepata, uživajte i u novijim poslasticama kao što su tiramisù ili razne granite, kreme ili torte.
TJESTENINA od koje rastu zazubice. U ovoj ćete knjižici naći recepte za jela s tjesteninom, slavna po cijelome svijetu, poput vermicella s umakom od rajčica ili alla Gricia, Rigatona alla Norma ili all’Amatriciana i špageta carbonara ili špageta sa školjkama. Tu su i recepti za ukusne pljukance s pestom ili tagliatella bolonjez. Uživajte u okusima domaće tjestenine i tradicionalnih talijanskih specijaliteta: sireva – poput skute (ricotte) ili ovčjega sira; sušenoga mesa – poput slanine, šunke ili parmskoga pršuta; povrća – poput radiča iz Trevisa, artičoka, patlidžana ili šparoga; tartufa ili balzamičnoga octa iz Modene.
RIBA – vrlo lagana jela, ali istinski posebnoga okusa. Primjerice, božanstveni brancin u acqua pazza ili ukusne dagnje na buzaru. Zatim, krepke sipice s graškom i nježna hobotnica s krumpirom; zamamni ražnjići s morskim plodovima u umaku salmoriglio, ili mirisni arbun s vrganjima. Neka od jela pomno su odabrana iz golema nasljeđa regionalnih kuhinja – usoljeni bakalar prava je delikatesa za gurmane kao i gusta juha jadranskih ribara ili iverak, s osebujnim umakom od rajčica. Uronite u delikatese Mediterana, koji je talijanska kuhinja uvijek slavila s velikim nadahnućem.
KRUH I PECIVA – nema ništa lakše od toga da zamijesite tijesto od brašna, vode, kvasca i soli. Ništa nije jednostavnije od toga da rukama oblikujete oblike koje ćete zatim ispeći u pećnici. Pravljenje kruha je ritual, s unaprijed određenim koracima koji, jedan za drugim, vode do željenoga cilja. Nema potrebe za početničkom nervozom ili ukočenom potragom za savršenstvom. Kada pečete kruh, bitno je da imate vedar, pozitivan stav – da eksperimentirate, zabavljate se i da budete voljni pokušati ponovo. Sve što trebate jest slijediti neka osnovna pravila. Uživajte u receptima za kruh, grisine, kekse i krekere iz bogate talijanske tradicije. Recepti uključuju svakodnevno pripreman kruh, primjerice mliječno pecivo, specijalitete, primjerice trokutiće s radičem, lokalne proizvode, poput tarallija ili otmjene poslastice, poput kroasana s kikirikijem.
PREDJELA I GRICKALICE nadahnute talijanskom tradicijom. U ovoj ćete knjižici naći recepte za mnoga ukusna i maštovita jela. Neka su tipična, poput pizze pečene u tavi, salate caprese, ili kolača od krumpira, neka su domišljate inačice klasičnih tema, poput rižinih popečaka s dimljenim sirom i korom od lješnjaka, a neka ukusne novotarije, poput kruha s rajčicama sušenim na suncu i origanom. Jedna su vrlo lagana, poput salate od pira sa škampima, a druga zasitnija, primjerice nabujak s gorgonzolom. Ono što im je svima zajedničko jest to da su veličanstven uvod u izvrstan obrok.