Uz nove priručnike siječanj više neće biti najdepresivniji mjesec u godini

Brojna istraživanja dokazala su kako je siječanj najdepresivniji mjesec u godini jer se suočavamo sa nagomilanim računima, novogodišnjim obećanjima, hladnim i sivim vremenskim prilikama… Kako bi uklonili novogodišnju depresiju, potrebno je uvesti određene promjene. Za početak je morate prestati razmišljati o negativnim stvarima kada ste sami. Najbolji način za to je čitanje knjiga uz pomoću kojih ćete promijeniti pogled na svijet oko sebe.

Psihodrama pomaže u stvaranju novog, zdravijeg načina ponašanja i odnosa koji su ključ kvalitetnijeg života

Vladimir Milošević: Kako radi psihodrama

U svijetu je psihodrama veoma široko primjenjivana, posebno u zapadnoj Europi, SAD-u i Latinskoj Americi. Ovaj oblik terapije u svojoj knjizi „Kako radi psihodrama“ opisao je Vladimir Milošević, psihijatar i psihodramski terapeut, edukator i supervizor. Psihodrama je akcijski oblik psihoterapije u kojoj prevladava „pokaži mi na sceni“, umjesto „ispričaj mi“, a dramske metode koriste se za istraživanje unutrašnjeg svijeta pojedinca i međuljudskih odnosa. Ne postoji unaprijed definirani dramski tekst, njega donosi “glavni glumac” s nekom svojom neriješenom situacijom, članovi grupe su “publika” ili nositelji nekih uloga, dok je voditelj u ulozi „redatelja“.

Scene se odigravaju onako kako ih „glavni glumac“ doživljava kao da su stvarne, a kroz riječi, govor tijela, pokret i međusobnu udaljenost likova on istražuje ljudske relacije i spoznaje sebe. On tako dobiva mogućnost da u psihodrami izvede ili dovrši ono što u životu nije mogao, nije znao ili možda nije smio, otkrivajući tako vlastita ograničenja, učeći kako slobodno izražavati svoje misli i osjećaje svojim ponašanjem.

U knjizi „Kako radi psihodrama“, u izdanju Mozaika knjiga,  istražuju se ne samo neizgovorene misli i osjećaji, nego i situacije koje se nisu dogodile, a mogle su se dogoditi, susreti s onima koji nisu tu, a željeli bismo da jesu, različita viđenja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Fasciniran kazalištem i dječjom igrom, osobito njihovim spontanim preuzimanjem raznih uloga kroz koje govore o onome što ih zaokuplja, autor Vladimir Milošević koristi psihodramu kako bi ljude potaknuo na to da ponovno probude u sebi osobine djeteta: iskrenost, spontanost i kreativnost.

Psihodrama se može primjenjivati kao terapija kod stanja straha, neuroza, PTSP-a, različitih ovisnosti, kao i psihotičnih poremećaja. Vrlo uspješno se primjenjuje kao pomoćno sredstvo u procesu učenja socijalnih vještina, kompanijskom treningu, sportu ili dramskoj umjetnosti.

Knjigu potražite na linku: http://bit.ly/Psihodrama

Optimističan, inspirativan i nov pogled na životne nedaće

Thomas Moore: Tamna noć duše

Svaki se ljudski život sastoji od svjetlosti i tame, sreće i tuge, vitalnosti i beživotnosti. Način na koji razmišljamo o ovim mijenama od ključne je važnosti. U hit naslovu „Tamna noć duše“ autora Thomasa Moorea, metaforičke tamne noći nisu predstavljene u negativnom svjetlu, nego kao razdoblja promjene, prigode za povratak sebi, te obredi prijelaza koji rezultiraju preobrazbom.

Naši životi vrve mračnim emocionalnim tunelima: bio to gubitak voljene osobe ili kraj odnosa, starenje ili bolest, karijerna razočarenja ili, pak, samo dugotrajan osjećaj nezadovoljstva životom. Društvo je sklono promatrati ovakve „tamne noći“ u kliničkim okvirima, kao prepreke koje je nužno prevladati što je brže moguće. Međutim, Moore nam pokazuje da uvažavanje i shvaćanje ovih razdoblja krhkosti kao perioda inkubacije i pozitivnih prigoda za razmatranje najdubljih potreba naše duše može rezultirati iscjeljenjem i novim poimanjem životnog smisla.

„Tamna noć duše“, u izdanju Mozaika knjiga, donosi optimističan, inspirativan i nov pogled na teme kao što su: iscjeliteljska moć melankolije, seksualna tamna noć i misteriji bračne zajednice, pronalazak utjehe u razdobljima bolesti i procesu starenja, tjeskoba, ljutnja i razni vidovi privremenih neuračunljivosti, povezivanje kreativnosti, duhovnosti i emocionalnih kriza, pronalazak smisla i ljepote u tami. Ovaj inspirativni vodič kroz život na hrvatski jezik preveo je Marin Popović.

Knjigu potražite na linku: http://bit.ly/TamnaNoćDuše

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.