Priznanje: Sudim knjige prema njihovim koricama i ne mislim da u tome ima išta loše

Knjige nisu samo tekst; one su fizički objekti s emocionalnom vrijednošću

Unatoč staroj poslovici „Ne sudi knjigu prema koricama“, moram priznati – ja to radim. I to s dobrim razlogom. Korice knjige nisu samo obična slika na omotu; one su prvi dojam, portal u ton i atmosferu same priče. Jedna od knjiga koja me odmah osvojila svojim izgledom je Ichigo Ichie – japansko umijeće življenja u trenutku autora Héctöra Garcíe (Kirai) i Francesca Mirallesa. Njena naslovnica? Pravi vizualni raj! Od samog početka me zgrabila svojim minimalističkim dizajnom.

Zamislite: svijetlozelena pozadina, tanke grane japanske trešnje i sitni crveni cvjetići koji lepršaju po koricama. U donjem dijelu naslovnice, jednostavna ilustracija tradicionalnog japanskog čajnika i šalica dodaje poseban šarm. Korice vas u trenu prenose u Zemlju Izlazećeg Sunca, točno u vrijeme cvjetanja sakure, kao da ste na trenutak pobjegli u svijet gdje sve teče polako i u skladu s prirodom.

Kao čitatelji, često tražimo da korice rezoniraju s našim trenutnim raspoloženjem ili interesima, čak i prije nego što pročitamo sažetak. U tom smislu, naslovnica može reći gotovo jednako koliko i prvi paragraf. Ona predstavlja prvi poziv, prvu komunikaciju s čitateljem. Često odražava emociju, ton i srž priče. Korice knjige Ichigo Ichie pozvale su me da usporim i obratim pažnju na male, prolazne trenutke, a knjiga me u potpunosti osvojila. To pokazuje kako naša intuitivna procjena naslovnice može precizno pogoditi srž onoga što tražimo u književnom djelu.

Naravno, postoje iznimke – knjige koje nas oduševe unatoč svojim skromnim koricama. No, ne zaboravimo, naslovnice su pomno odabran alat autora i izdavača, osmišljen da privuče pažnju upravo one publike kojoj je priča namijenjena; taj proces nipošto nije slučajan. Iako možda ne bismo trebali suditi knjigu isključivo prema koricama, ta procjena često je prvi korak u stvaranju veze između čitatelja i priče.

Dakle, sljedeći put kada posegnete za knjigom na temelju njezine naslovnice, sjetite se – intuitivno birate upravo onu koja vam najviše odgovara. I nema razloga da se zbog toga osjećate loše. Priznajem, često prosuđujem knjige prema njihovim koricama i ne mislim da u tome ima išta loše.

Napisala: Tea Bašić

Foto: Canva / privatna arhiva

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.