Pita od tikvica na grčki način

Ovdje sam uzela stari klasik australskih domaćica – Pitu od tikvica – obogatila je cheddar sirom, šunkom i pšeničnim brašnom te je doradila feta sirom, svježim koprom, origanom i paprenim maslinovim uljem. Smeđe rižino brašno čini je finom i laganom jer nema glutena. Ne može biti jednostavnije – samo umutite i pecite! Ovo se može jesti vruće, toplo ili hladno i može stajati u hladnjaku – doista praktičan i ukusan recept.

za 4 – 6 osoba | priprema 15 minuta | kuhanje 40 minuta

dobar izvor bjelančevina | bez glutena

Sastojci:

  • 400 g krupno naribanih tikvica (očišćena težina – oko 2 srednje velike)
  • 1 fino nasjeckani crveni luk
  • 5 umućenih jaja
  • 100 g sitno izmrvljenog feta sira
  • 130 g smeđeg rižinog brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • dobra šaka ili 7 – 8 grančica fino nasjeckanog kopra (oko 4 pune žlice)
  • 1 žličica sušenog origana
  • 125 ml (¼ šalice) ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar

Opcije:

Ako smeđe rižino brašno nije dostupno, mogu se upotrijebiti bijelo rižino brašno ili pšenično brašno. Poslužite s lisnatom salatom prelivenom vinaigretteom sa senfom.

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na temperaturu od 180 °C. Lim za pečenje ili duboku posudu za pečenje dimenzija 20 x 30 cm premažite maslinovim uljem.
  2. U velikoj posudi pomiješajte sve sastojke i dobro ih izmiješajte. Dobro začinite.
  3. Izlijte u pripremljeni lim za pečenje i pecite 40 minuta ili dok na vrhu dobro ne potamni i ne bude čvrsto.
  4. Izvadite iz pećnice i nožem prođite uz rubove. Kratko ohladite prije nego što narežete na kocke te poslužite koristeći savitljivu lopaticu da ih izvadite s dna lima za pečenje.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.