Pita od tikvica na grčki način
Ovdje sam uzela stari klasik australskih domaćica – Pitu od tikvica – obogatila je cheddar sirom, šunkom i pšeničnim brašnom te je doradila feta sirom, svježim koprom, origanom i paprenim maslinovim uljem. Smeđe rižino brašno čini je finom i laganom jer nema glutena. Ne može biti jednostavnije – samo umutite i pecite! Ovo se može jesti vruće, toplo ili hladno i može stajati u hladnjaku – doista praktičan i ukusan recept.
za 4 – 6 osoba | priprema 15 minuta | kuhanje 40 minuta
dobar izvor bjelančevina | bez glutena
Sastojci:
- 400 g krupno naribanih tikvica (očišćena težina – oko 2 srednje velike)
- 1 fino nasjeckani crveni luk
- 5 umućenih jaja
- 100 g sitno izmrvljenog feta sira
- 130 g smeđeg rižinog brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- dobra šaka ili 7 – 8 grančica fino nasjeckanog kopra (oko 4 pune žlice)
- 1 žličica sušenog origana
- 125 ml (¼ šalice) ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
Opcije:
Ako smeđe rižino brašno nije dostupno, mogu se upotrijebiti bijelo rižino brašno ili pšenično brašno. Poslužite s lisnatom salatom prelivenom vinaigretteom sa senfom.
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na temperaturu od 180 °C. Lim za pečenje ili duboku posudu za pečenje dimenzija 20 x 30 cm premažite maslinovim uljem.
- U velikoj posudi pomiješajte sve sastojke i dobro ih izmiješajte. Dobro začinite.
- Izlijte u pripremljeni lim za pečenje i pecite 40 minuta ili dok na vrhu dobro ne potamni i ne bude čvrsto.
- Izvadite iz pećnice i nožem prođite uz rubove. Kratko ohladite prije nego što narežete na kocke te poslužite koristeći savitljivu lopaticu da ih izvadite s dna lima za pečenje.
Podijeli: