Najbolje publicističke knjige za ljeto

Dobar čitatelj treba težiti dobrim knjigama. Ovog ljeta uživajte u ovim knjigama otkrivajući ih na svoj način.

Bolji anđeli naše prirode – Steven Pinker

Neprekidne vijesti o ratu, kriminalu i terorizmu odaju dojam da svijet postaje sve krvaviji. No u napetom djelu „Bolji anđeli naše prirode“ najprodavaniji autor novina The New York Times Steven Pinker pokazuje da se nasilje tijekom dugačkih povijesnih razdoblja zapravo smanjilo. Kako se to dogodilo? Pinker ispituje unutarnje demone koji pobuđuju nasilje u nama te bolje anđele koji nas odvlače od nasilja. Također pokazuje kako su promjene u poimanju i običajima omogućile boljim anđelima da prevladaju.

Knjiga „Bolji anđeli naše prirode“ u prijevodu Alice Bjeli Duduković nastavlja Pinkerovo istraživanje ljudske prirode, stapajući psihologiju i povijest kako bi pružila izuzetnu sliku naše postupne pobjede nad nasiljem. Autor razbija brojne mitove o nasilju i prikazuje novu obranu suvremenog doba i prosvjetiteljstva.

Vrhove lista najprodavanijih naslova iz područja publicistike već godinama uvjerljivo drži Steven Pinker, a za naslov „Bolji anđeli naše prirode“ bio je nominiran za najprestižnije literarne nagrade: Royal Society Science Book (2012), Julia Ward Howe (2012), Best Book of Ideas (2012), Samuel Johnson (2012) i Cundill History (2012).

Ovom uspješnicom New York Timesa oduševio se poslovni magnat Bill Gates koji ovu knjigu smatra najboljom koju je ikada pročitao, dok ju je utemeljitelj Facebooka Mark Zuckerberg uvrstio u svoj književni klub.

Steven Pinker profesor je psihologije na Sveučilištu Harvardu, na kojem provodi istraživanja spoznaje, jezika i društvenih veza. Njegove nagrađivane knjige su The Language Instinct, How the Mind Works, The Blank Slate, The Stuff of Thought i The Sense of Style. Godine 2019. objavili smo hrvatsko izdanje njegove uspješnice Prosvjetiteljstvo našeg doba. Izabran je u Nacionalnu akademiju  znanosti te je primio brojne nagrade za svoja učenja i istraživanja, a časopisi Time, Foreign Policy i drugi navode ga kao jednog od najutjecajnijih mislilaca na svijetu.

Neukroćena – Glennon Doyle

Autorica i blogerica Glennon Doyle ima poruku za sve žene koje u strašnim i tragičnim situacijama pokazuju svoju srčanost i zatomljuju slabost, balansirajući kućanske obaveze sa svim ostalim dužnostima koje se od njih očekuju iako se njihov svijet za to vrijeme raspada.

Sa svojim naslovom „Neukroćena“ pomela je sve svjetske liste, a na najpoznatijoj, onoj New York Times nalazi se gotovo rekordnih 70 tjedana!

Mislim da svaka žena na svijetu mora smanjiti vlastita očekivanja. U ovom trenutku ne trudimo se nikoga impresionirati, samo pokušavamo preživjeti još jedan dan.“ Njezina najnovija knjiga „Neukroćena“ donosi detaljnu i inspirativnu priču o otkrivanju same sebe. Nakon što je „upoznala“ pravu sebe i pronašla snagu i hrabrost koje nije ni bila svjesna, Glennon se razvela od svog supruga i zaljubila u ženu.

„Neukroćena“ u prijevodu Vande Podgoršek, autoričin je manifest i obračun sa svijetom i samom sobom. Ova knjiga, osim što se prodala u preko 3 milijuna primjeraka diljem svijeta, oduševila je brojne slavne osobe kao što su Adele i Reese Witherspoon. Ova knjiga će Vas duboko protresti i natjerati vas da pronađete svoj vlastiti glas!

„Neukroćena“ je istovremeno potpuno intiman memoar i galvanizirajući poziv na buđenje, emotivan i silovit, odvažan i nježan. Priča je to o ženi koja je shvatila da odgovorna majka nije ona koja polako umire za svoju djecu, već ona koja im pokazuje kako živjeti punim plućima. Priča je to o plovidbi razvodom, o novim formacijama i otkrivanju toga da razorenost ili cjelovitost obitelji ne ovisi o njezinoj strukturi, već o sposobnosti svakog od članova da iznese sebe u cijelosti. I priča je to o tome kako svatko od nas može početi vjerovati sebi dovoljno da postavi granice, prigrli svoje tijelo, poštuje svoju ljutnju i slomljeno srce, i oslobodi svoje najistinitije, potpuno divlje instinkte; sve to kako bismo postale žene koje konačno mogu same sebe pogledati i reći: EVO JE.

Neispričane priče –  Ivana Buj, Josip Jukić, Hrvoje Kekez i Dario Žagar

„Neispričane priče“ knjiga je uz koju ćete shvatiti koliko još toga trebate otkriti u našoj prelijepoj Hrvatskoj“, izjavio urednik knjige Vid Jakša Opačić. U ovoj smo knjizi, kroz ukupno sedamdeset tema, ispričali dosad neispričane priče o zanimljivim povijesnim, geografskim i biološkim lokalitetima diljem Lijepe Naše. Napisali su ih već dobro znani autori Ivana Buj, Josip Jukić i Hrvoje Kekez, a sjajnim fotografijama popratio ih je Dario Žagar.

Stoga vam ne preostaje ništa drugo nego slijediti čudesne kapljice vode od zadivljujućih krških vrela do remek-djela koja stvaraju na Roškom slapu, plaži Pasjači ili brojnim čarobnim špiljama. Uputite se potom do nekih od najspektakularnijih vidikovaca u Hrvatskoj, prošećite najljepšom planinarskom stazom te odmorite dušu i tijelo u društvu nekih od najzanimljivijih hrvatskih biljnih i životinjskih vrsta. Na kraju otkrijte neke pomalo zaboravljene utvrde, koje su nekoć odigrale ključnu ulogu u obrani naše domovine, ali i veličanstvene dvorce koji mame ljepotom iako možda nisu na glavnim turističkim rutama. U svakom slučaju, pred vama je knjiga s kojom upravo počinje još jedno nezaboravno putovanje Hrvatskom…

Ugodan vikend – grupa autora

Zbog pandemije koronavirusa mnogima nedostaju putovanja i vikend izleti, druženja sa prijateljima i rodbinom koja živi i radi u inozemstvu. „Ugodan vikend!“ knjiga je koja nas vraća u staro, normalno vrijeme i nadoknađuje propušteno. Ova jedinstvena knjiga za kratka upoznavanja Europe zadovoljit će sve apetite pravih zaljubljenika u putovanja.

Želite li vidjeti procvale bademe na Mallorci ili klizati u Stockholmu? U šarenoj se Sieni diviti paliju ili gledati ekstravagantne predstave na Edinburškom festivalu? Možda u kasnu jesen degustirati mlado vino u Trentino-Alto Adigeu? Ili u lipnju kušati mirisne srdele u lisabonskim uličicama?

U jednoj su godini 52 vikenda koji mame na kratka putovanja, a na Starom je kontinentu barem toliko istodobno uzbudljivih i opuštajućih odredišta za dugo pamćenje. Ova vas knjiga vodi u šarmantne gradove i slikovite pokrajine s desecima europskih odredišta iz snova – u skladu sa svakim godišnjim dobom. Naći ćete najvažnije znamenitosti, hotele i restorane, adrese za kupnju i savjete za izlete – sve pregledno i na jednome mjestu. A posebno su izdvojeni doživljaji koje ni u kojem slučaju ne biste smjeli propustiti!

Knjigu je s engleskog jezika prevela Marija Perišić.

Nećete pronaći mir dok ne postanete zahvalni – Slavica Squire

Slavica Squire svojim radom i životom inspirira ljude da ostvare svoje snove i postanu najbolja verzija sebe, žive sretno i postanu još uspješniji u svemu što rade te da se okruže ljubavlju. Prva je NLP trenerica u Srbiji, osnivačica prvoga NLP instituta (2006. godine) i prve Coaching akademije (2008. godine) u regiji. Ima jedinstven stil poučavanja u kojemu se koristi primjerima iz svoje bogate prakse, metaforama, humorom i pitanjima. Zato učenje s njom predstavlja jedinstveno iskustvo koje se prelijeva na sva životna područja. Godinama surađuje s najvažnijim svjetskim stručnjacima iz ovoga područja i rado je viđena kao predavačica na institutima NLP-a i coachinga diljem svijeta. Autorica je više različitih programa, od kojih je najpopularniji Power Life Design, s kojim je gostovala diljem svijeta.

Nakon velikog uspjeha knjige „Najbolja osveta od svih je sreća“ uz pomoć koje možete ostvariti svoje snove i postati uspješniji, Squire je objavila drugi naslov u Hrvatskoj „Nećete pronaći mir dok ne postanete zahvalni“. Nova knjiga Slavice Squire pomoći će vam da pobijedite nemir, strah, nezadovoljstvo i da razvijete potrebnu dozu mira zbog koje ćete moći biti sretniji i zadovoljniji iz dana u dan, a počet ćete s onim što jeste i onim što već sada imate.

U novoj knjizi nalaze se tehnike i metode koje će vam pomoći pronaći svoj unutarnji mir i kako da sami sebi uljepšate svaki dan, a time i cijeli život bez obzira na sve, bez ičije dozvole i pomoći. Moći ćete naučiti kako zavoljeti svoj život svakoga trenutka i kako krenuti s time odmah sada i ovdje u sadašnjosti. Naučite biti zahvalni svemu i svakome. Vježbajte to svaki dan, jer samo ako uspijete vidjeti sve divno što vas okružuje, budete na tome zahvalni i naučite cijeniti, onda ima smisla truditi se da postignete još više.

„Nećete pronaći mir dok ne postanete zahvalni“ na hrvatski jezik preveo je Jakov Lovrić.

Ostale knjige potražite ovdje.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.