Kako srediti kaos s knjigama

Kada pokušavate srediti kuću, s nekim stvarima lakše izlazite na kraj. Stare novine i džemperi koji su nam mali? Recikliramo novine, džemper poklonimo u dobrotvorne svrhe. Sređeno! Ali što ćemo sa „Gospođom Bovary“ na francuskom jeziku u tvrdom povezu ili voljenim knjigama iz djetinjstva? Za knjigoljupce je rastanak s knjigama veoma teška stvar.

Knjige čuvaju lijepe uspomene i usput su dekorativne. Ponekad ih čuvamo kako bismo prikazali svoje interese i našu osobnost onima koji svrate u naš dom. Tako je, sakupljamo ih i da bismo impresionirali svoje goste.

Svakome se može dogoditi da potpuno poludi od knjiga, ali određene profesije se posebno izdvajaju kao sakupljači – nastavnici, profesori i pisci.

Ali kada je zaista previše? Svako od nas ima vlastiti odgovor. U japanskom jeziku čak i postoji izraz za pravljenje gomila nepročitanih knjiga: tsundoku.

Ako ste i vi jedna od tih osoba, vrijeme je da se pozabavite svojim gomilama. Evo šest načina da se riješite kaosa s knjigama – i preuzmete kontrolu.

Poredajte ih u hrpe

Izdvojite nekoliko sati da izvučete sve knjige sa polica i složite ih na pod, preporučuju stručnjaci za organizaciju. Zatim ih podijelite na one koje niste pročitali, one koje jeste, ali samo jednom i one koje su vam omiljene i imaju sentimentalnu vrijednost. Posljednja hrpa „omiljena“ mora biti najmanja.

Dobro pogledajte knjige koje nikada niste otvorili. Kao što je to slučaj s određenim komadima odjeće u vašem ormaru, ako knjizi niste taknuli korice u posljednjih godinu dana, velike su šanse da to nećete napraviti u skorije vreme. Što se tiče onih koje ste pročitali, zadržite samo one knjige koje možete složite lako i uredno.

Poklonite one koje su skoro nove

Dijelite svoje bogatstvo! Zaronite u hrpu „nikad pročitanih“ i pronađite one koje najbolje izgledaju. Poklonite nekim prijateljima koji uskoro slave rođendan ili razmislite tko bi se iz vašeg kruga bliskih ljudi obradovao određenom naslovu.

Dodatno ćete prijatelje razveseliti ako u knjizi koju im poklanjate napišete zašto baš vas taj odabrani naslov podsjeća na njih.

Donirajte određenu količinu

Imate sva četiri djela serijala Roberta Galbraitha ili nezdravu količinu trilera? Duplikati su očigledni kandidati za gomilu onih koje ćete donirati, kao i veliki broj knjiga s istom temom. Zatim se raspitajte gdje je najbolje odnijeti određene knjige. Knjižnica je uvijek dobar izbor, a tu su i starački domovi, bolnice ili neke specifične organizacije.

Zaradite malo

Neke knjige zaista imaju vrijednost i mogu se prodati na internetu. Ako imate neki kolekcionarski primjerak koji vam nije potreban, tim bolje. Također, lako je prodati i naslove koji imaju potpis autora, prva izdanja i povijesni značajna djela. Naravno, nemojte zaboraviti na lokalnu knjižaru koja prodaje korištena izdanja. Vodite računa i da ne pretjerujete s cijenom.

Digitalizirajte se

Smanjite broj knjiga koje unosite u kuću time što ćete uložiti u kindle ili elektronski čitač. Također, stručnjaci navode da je uvijek dobro imati listu elektronskih knjiga koje želite pročitati, a nije vam potrebna fizička kopija istih.

Usvojite mantru

Uspostavite kućno pravilo za sve buduće kupovine. To može biti: „Kupi jednu, pokloni jednu“ ili se obvezite da ćete kupiti samo određeni broj knjiga godišnje (na primjer 10) ili ćete uzimati knjige isključivo iz knjižnice. Šta god odlučite, držite se toga barem šest mjeseci kako bi vidjeli da li novi sustav ima utjecaj na vaše police.

Izvor: realtor.com

Photo: Shutterstock

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.