Julijani Matanović nagrada za životno djelo

Dodjelom nagrada i priznanja u Vinkovcima su završeni 28. Dani Josipa i Ivana Kozarca. Julijana Matanović dobila je nagradu za životno djelo, Tomislav Šovagović za knjigu godine “Rudnik čvaraka 2”, a Povelja uspješnosti pripala je Adamu Rajzlu za knjigu “Zidni sat i druge priče”. Nagradu za životno djelo dobila je Julijana Matanović, književnica i znanstvenica koja je svoj niz brojnih nagrada počela upravo u Vinkovcima. Prvu je književnu nagradu dobila prije 25 godina za svoju prvu proznu knjigu “Zašto sam vam lagala” na Danima Josipa i Ivana Kozarca, nagradili su ju i 2014. za knjigu “Na početku i na kraju bijaše kava”, a prošle godine za knjigu “Djeca na daljinu”. Zbog toga je Julijana Matanović istaknula: “Znači mi puno, jer imam osjećaj da mene Vinkovci maze.” Našalila se kako je pomislila da je riječ o pogrješci kad su ju nazvali da je obavijeste o nagradi jer nije izdala novi knjigu. “Žene nikada nemaju dovoljno godina. Kako ja mogu dobiti za životno djelo?”, kaže Julijana Matanović i dodaje da ovo nije točka na kraju jer nastavlja pisati, upravo joj je izišla knjiga “Kombinirani prašak”.
Deset godina nakon što je nagrađen na Danima Josipa i Ivana Kozarca za zbirku priča “Rudnik čvaraka”, Tomislav Šovagović za drugi je dio, “Rudnik čvaraka 2” ponovno dobio nagradu za knjigu godine. “Knjiga je napisana iz neznanja. S obzirom da sam Dalmatinac koji živi u Zagrebu, dolazio sam u Slavoniju samo na ferije i sve sam napisao iz praznika, neznanja i čuđenja Slavoniji”, ističe Šovagović i podsjeća da je to posveta i sjećanje na Fabijana Šovagovića i njegova brata, Tomislavova djeda Šamuka. Povelja uspješnosti na manifestaciji koja njeguje zavičajnu književnost pripala je đakovačkom književniku Adamu Rajzlu za knjigu “Zidni sat i druge priče”. Njegova četrnaesta knjiga donosi dvadeset novih pripovjedaka. Foto: Radio Osijek / Radio Osijek Izvor: HRT
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.