Čitanje na ekranu ili s papira: Zašto se fizičke knjige čitaju brže i bolje pamte?

Nazovite me staromodnom, ali ne volim čitati knjige s ekrana. Iako je digitalna knjižnica u džepu primamljiva, za mene ništa ne može nadomjestiti čaroliju fizičke knjige. Volim one trenutke kada otvorim knjigu i osjetim miris stranica, posebno novih, ali i onaj jedinstveni miris starih knjiga koji me vraća u djetinjstvo. Možda je vrijeme da se suočim s istinom: je li moja ljubav prema fizičkim knjigama samo nostalgija ili postoji nešto više u tom iskustvu? Kako bih pronašla pravi odgovor, odlučila sam zaroniti u bespuća interneta, tražeći znanstvene dokaze koji će razjasniti dilemu: je li čitanje s papira zaista bolje od digitalnog čitanja?

Izvor: Freepik/Osobna arhiva

Znanost potvrđuje: Čitanje s papira je učinkovitije

Znate li onaj osjećaj kada čitate knjigu na telefonu i nakon samo pet minuta zaboravite što ste pročitali pa morate ponovno proći kroz zadnjih deset stranica? To se događa jer nas naši ekrani neprekidno ometaju obavijestima i raznim distrakcijama. Nasuprot tome, kada čitamo fizičku knjigu, možemo se potpuno posvetiti priči. Iako ekrani omogućuju brz pristup informacijama, fizičke knjige zapravo se čitaju brže, tvrdi Ladislao Salmerón, profesor sa Sveučilišta u Valenciji i koautor istraživanja Donose li novi oblici čitanja rezultate?

Jedno od mojih ključnih otkrića u vezi s čitanjem s papira jest da ono potiče dublje razumijevanje teksta. Istraživanje sa Sveučilišta u Valenciji pokazalo je da je razumijevanje šest do osam puta bolje prilikom čitanja u tiskanom obliku u usporedbi s digitalnim čitanjem. Papir nam omogućuje da usporimo i posvetimo više pažnje detaljima, što doprinosi boljem razumijevanju i duljem pamćenju informacija. Nasuprot tome, čitanje s ekrana često vodi površnom pregledavanju sadržaja i manje je angažirajuće. Čitatelji fizičkih knjiga bolje pamte detalje jer mogu stvoriti mentalne mape teksta. Fizički osjećaj gdje se određena informacija nalazi na stranici pomaže u povezivanju različitih dijelova teksta i jača vezu između sadržaja i pamćenja.

Dakle, ako se kao i ja tvrdoglavo držite mišljenja da pravu knjigu ništa ne može nadomjestiti, znanost je na vašoj strani! Idući put kad se nađete u raspravi s prijateljima o tome što je bolje – ekran ili papir, slobodno im pokažite ovo istraživanje. Možda ih uvjerite da se vrate kupovini pravih knjiga.

Napisala: Tea Bašić

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.