RECENZIJA Matea Rožanković, Svijet jednog knjigoljupca

Rhys Bowen: Pariški zadatak (pročitano 2. srpnja 2024.)

Povijesni roman Pariški zadatak (engl. The Paris Assignment) Rhys Bowen, čiji prijevod s engleskog potpisuje Vesna Valenčić, objavljen je 2024. godine u izdanju Mozaika i predstavljen na sljedeći način:

„U ovom romanu o ljubavi, ratu, hrabrosti i nadanju, engleska autorica Rhys Bowen pred čitatelje donosi iskrene emocije, napetost i trenutke koji potiču na razmišljanje – koliko čovjek može izdržati, a da se ne raspadne od boli i straha?

Junakinja Madeleine Grant rođena je Londončanka, studentica na pariškoj Sorboni, istodobno naivna djevojka i majka hrabrost. Dočekavši Drugi svjetski rat rastrzana između dviju domovina i suprotstavljenih uloga (jedne tipično ženske, pacifističke, druge borbene i neustrašive) potpuno je nesigurna u svoje odluke sve dok je vijest koju nijedan roditelj ne smije primiti ne ponuka na radikalan potez kojim će iznenaditi i samu sebe.

U nesigurnim vremenima nijedno mjesto na svijetu nije sigurno, pa opet – izbor uvijek postoji. Suočena s nezamislivim iskušenjima, Madeleine će prsimice uletjeti u rat i tako pokazati da je snažnija nego što je itko ikad mogao naslutiti.“

Link: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/pariski-zadatak/

Rhys Bowen, Pariški zadatak

Madeline Grant, rođena Londončanka, po pokojnoj majci ima francuske korijene, a kako je s njom posjećivala tetku u Francuskoj dok je bila dijete, oduvijek ju je srce vuklo tamo. Stoga je uz očevu dozvolu odlučila studirati u Parizu, gdje upoznaje muškarca u kojeg se zaljubljuje i kojem rodi sina. Kad počne rat, Madeline mora misliti na sigurnost svoga djeteta, pa se vraća u London k ocu i maćehi. No, ni London nije siguran, a Madeline će u teškim vremenima u sebi pronaći hrabrost i pokušat će se oduprijeti silama mnogo moćnijim od malog čovjeka…

Pariški zadatak je očaravajuća priča o ljubavi i nadi usred užasa Drugog svjetskog rata koja veliča snagu majčine ljubavi i hrabrosti jedne žene. Naime, od Velike Britanije, preko Francuske i sve do daleke Australije, a u ratnim i poslijeratnim godinama, radnja prikazuje dojmljivu priču o obitelji Martin uključenu u pokret otpora koja igrom sudbine doživi nezamislivu tragediju, a čime do izražaja dolaze motivi snage majčine ljubavi, hrabrosti i požrtvovnosti, ali i motivi beznađa, tuge i zlostavljanja djece. Takva je priča dirljiva za čitanje, ali istovremeno lijepa i topla zbog naglaska na pozitivne motive i slojevitu karakterizaciju glavne junakinje u borbi protiv ratnih zbivanja te u vlastitoj borbi za svoje dijete. Rhys Bowen u svakom romanu kroz teške teme prikazuje prekrasne i dirljive priče koje dopiru u dubinu duše i vraćaju čitatelja u neka prošla – teža, ali ljepša vremena kad se više cijenilo ono u srcu nego ono u novčaniku, tako da svaki njen roman ima posebno mjesto u mom srcu. Moja preporuka.

 

Izvor: Svijet jednog knjigoljupca

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.