RECENZIJA Matea Rožanković, Svijet jednog knjigoljupca

Minka Kent, Zlo mjesto

Minka Kent: Zlo mjesto (pročitano 3. lipnja 2024.)

Psihološki triler Zlo mjesto (engl. The Stillwater Girls) Minke Kent, čiji prijevod s engleskog potpisuje Dijana Štambak, objavljen je 2024. godine u izdanju Mozaika i predstavljen na sljedeći način:

Svijet je zlo mjesto, drage moje… Ovdje ste sigurne. Sa mnom. Nikad neću dopustiti da vam se što dogodi.

Na osami usred šume nalazi se skromna koliba bez struje, u kojoj tri djevojke, Wren, Sage i Evie, žive s majkom, odgajane u uvjerenju da je svijet opasno i okrutno mjesto. Kad Evie oboli, ona i majka odlaze potražiti pomoć, ali se nikada ne vrate. Mjeseci prolaze, oštra zima je na pomolu, a zaliha je sve manje. A onda na vratima kolibe osvane i neznanac koji traži njihovu majku…

Na rubu šume, u raskošnoj kući, Nicolette, koja sanja o kući punoj dječjeg smijeha, pita se raspada li se njezin brak. Njezin suprug već se dulje vrijeme neobično ponaša, potajice podiže novac s bankovnog računa i prima pozive s Nicoletti nepoznatog broja. A tu je i fotografija koju je pronašla u njegovoj ladici… Kad joj jednoga dana na vratima osvanu neočekivane posjetiteljice, Nicolette, Wren i Sage otkrit će brojne tajne i laži od kojih su satkani njihovi životi.

Ne znam u koga da se uzdam, komu da vjerujem. Tko je dobar, a tko je loš. Ako nam je mama mogla lagati, onda može bilo tko…

Link: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/zlo-mjesto/

Minka Kent, Zlo mjesto

Kad se njihova devetogodišnja sestra Evie razboli, mama i Evie odlaze potražiti pomoć, a Wren i Sage ostaju same u kolibi usred Stillwater šume gdje se osjećaju najsigurnijima. No, mame nema već mjesecima, hrane je sve manje, bliži se zima, a u jednom trenutku im u kolibu dolazi nepoznat muškarac koji se raspituje o majci, a za kojeg su sigurne da će ih ubiti. Osjetivši opasnost, sestre skupljaju hrabrost i odluče pobjeći iz kolibe u kojoj su provele cijele svoje živote, kako bi se spasile i pritom pronašle majku i sestru. Ubrzo dolaze na kućni prag raskošne kuće, gdje im pomoć pruža Nicolette, otmjena žena koja ne može imati djecu, a koja već neko vrijeme sumnja u vjernost svoga supruga, nakon što je u njegovoj ladici pronašla fotografiju djeteta s njegovim očima. Međutim, ispostavit će se da djevojke i žena, iako se ne poznaju, imaju nešto zajedničko, a povezat će ih i sumnja u istinitost riječi bližnjih ljudi te činjenica da su im životi satkani od laži…

Zlo mjesto je psihološki triler s dozom žanra obiteljske drame, u čijem središtu radnje se nalazi misterij života djevojaka iz Stillwater šume koje su godinama odgajane u izolaciji i ne znaju kako izgleda suvremeni život. Naime, višestrukom narativnom strukturom kroz kratka poglavlja i iznenadnim preokretima radnja je vrlo dinamična i napeta, dok se vještom manipulacijom likovima i događajima stvara mračna atmosfera zbog koje se ne može vjerovati niti jednom liku. Pritom se ističu motivi tajni iz prošlosti i posljedica istih u sadašnjosti, kao i motivi majčinske ljubavi i želje za djetetom. Posebno se ističu opisi života u izolaciji i prilagodbe na suvremeni život, što je vrlo potresno i emotivno za čitati, ali je cijeli roman izuzetno brzo čitljiv zbog napetosti i neizvjesnosti. Neočekivani i iznenađujući rasplet dolazi kao točka na “i” ovoj majstorski izvedenoj radnji, koju preporučujem na čitanje svim ljubiteljima žanra.

 

Izvor: Svijet jednog knjigoljupca

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.