RECENZIJA Ana Kalanj, Učiteljica čita

Roman prati obitelj Bennet koju uz oca i majku čini još čak pet kćeri: Jane, Elizabeth, Mary, Kitty i Lydia. Svaka je posebna na svoj način, teži ka drugačijim hobijima i interesima, ali sve su u podjednakoj mjeri sposobne izludjeti svoje roditelje. A njima je pak najčešće na umu činjenica da je gotovo nemoguće dobro udati njih pet, pogotovo majci kojoj bi to bilo ostvarenje snova. Spas se ukaže u gospodinu Bingleyju koji zajedno sa sestrom i prijateljem gospodinom Darcyjem dolazi na svoje imanje, u blizini Bennetovih. I dok se sramežljiva i ljupka Jane zaljubljuje u Bingleyja, Elizabeth osjeća nešto nadomak mržnji prema uvijek namrgođenom gospodinu Darcyju koji ne gleda blagonaklono na njihovu netipičnu obitelj, pogotovo na majku koja je spremna učiniti sve samo da uda svoje kćeri.

Sigurno su rijetki među vama koji se nisu susreli s ovim klasikom, bilo u formatu knjige, filma ili TV serije. Veseli me reći da je ova knjiga koja donosi prepričanu i ilustriranu verziju klasične priče meni osobno jako prirasla srcu. Prije čitanja sam bila malo skeptična, no svi strahovi su jako brzo pali u vodu. Odmah na početku mi se svidio ilustrirani prikaz glavnih likova koji je uključivao njihovo ime, portret i kratak opis. Mislim da je to izvrstan način za upoznavanje glavnih junaka ove priče, ali i svojevrsno olakšanje ako nam u nekom trenutku treba podsjetnik na nekog od likova ili njegove obiteljske odnose.

Ilustracije koje prate ovu skraćenu verziju priče izvrsno je nadopunjavaju i dodaju joj notu humora. Osim toga, svidjelo mi se što sam mogla pratiti razvoj nekih odnosa kroz ilustracije, nekim junacima se izraz lica postepeno mijenjao i postajao mekši, bilo je lako iščitati emocije koje se skrivaju iza lica. Mišljenja sam da je osim ilustratorice i Katherine Woodfine koja je prepričala roman odradila odličan posao. Istaknula je sve važne trenutke, skratila neke dijaloge koji nisu imali direktan utjecaj na razvoj radnje i postigla da uživamo u njezinoj verziji gotovo jednako kao u originalnoj priči. Vjerujem da je ova knjiga izvrsna za mlađe čitatelje koje bi mogla potaknuti da nakon čitanja uzmu i potpuni roman na čitanje, ali i za sve nas koji obožavamo lik i djelo ove autorice (posebice baš ovaj roman), da se prisjetimo najvažnijeg i uživamo u omiljenim junacima i njihovim dogodovštinama.

 

Izvor: Učiteljica čita

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.