Naslovnica knjige: KATOLIČKA CRKVA U HRVATSKOJ

Podijeli:

  • Broj stranica: 320
  • Godina izdanja: 2018
  • ISBN: 9789531424424
  • Uvez: Tvrdi
  • Širina: 24 cm
  • Visina: 30.5 cm

KATOLIČKA CRKVA U HRVATSKOJ

Josipa Alviž, Hrvoje Kekez, Luka Šešo, Zoran Turza

Religija i duhovnost

O Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj dosad je napisano mnogo naslova. U njima se na Crkvu uglavnom gledalo kao na vjersku ustanovu kojoj je osnovna namjena širenje duhovnog nauka. U ovoj smo knjizi željeli dati sveobuhvatan pregled Crkve u Hrvatskoj nekoć i danas, sagledati Crkvu iz raznih perspektiva – očima teologa, povjesničara, povjesničara umjetnosti i etnologa. Jer Katolička crkva u Hrvatskoj živo je tkivo koje se duboko ukorijenilo u mnoge hrvatske domove, i to prije mnogo stoljeća. Rezultat toga, među ostalim, brojna su zadivljujuća umjetnička dostignuća – od velebnih katedralnih i župnih crkava do čudesnih primjera sakralnog slikarstva i kiparstva – te stoljetni običaji povezani s određenim vjerskim blagdanima koje vjernici prakticiraju svake godine i tako ne dopuštaju da se otmu zaboravu.

U povijesti Katoličke crkve u Hrvatskoj bilo je mnogo istaknutih crkvenih dostojanstvenika. U ovoj je knjizi, u zasebnom poglavlju s biografijama, naglasak stavljen na osobe koje su proglašene svecima i blaženicima, no pridodana su im trojica prelata – biskupi Juraj Dobrila i Josip Juraj Strossmayer te nadbiskup i kardinal Franjo Kuharić – koji su, svaki u svoje vrijeme, bili lučonoše hrvatskome puku u teškim trenucima.

Posebno poglavlje u knjizi posvećeno je stoljetnim vjerskim utočištima Hrvata. U našoj ih je domovini mnogo, a bez obzira bila ona nacionalna, biskupijska ili župna, tisuće vjernika pohode ih svake godine te mole i traže zagovor svetaca. Nerijetki su primjeri cjelonoćnih hodočašća, posebice u marijanska svetišta, u kojima cijele obitelji pronalaze mir i utjehu.

U pripremi ove knjige sudjelovalo je nekoliko autora koji Crkvu proučavaju iz različitih aspekata – teolog Zoran Turza, povjesničar Hrvoje Kekez i etnolog Luka Šešo (svi zaposlenici Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu) te povjesničarka umjetnosti Josipa Alviž (zaposlenica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu). Knjiga je bogato ilustrirana brojnim fotografijama priznatih fotografa i slikovnom građom iz vodećih muzejskih i arhivskih ustanova u Hrvatskoj, pa će biti još zanimljivija svima koji žele sveobuhvatno upoznati Katoličku crkvu u Hrvatskoj.

Na zalihi
297,00 kn
Dodaj u košaricu
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.