Naslovnica knjige: IGRE PROLJEĆA I SMRTI

Podijeli:

  • Broj stranica: 517
  • Godina izdanja: 2008
  • ISBN: 9789531403801
  • Uvez: tvrdi
  • Širina: 14.5 cm
  • Visina: 20 cm

IGRE PROLJEĆA I SMRTI

Vladan Desnica

Knjige Književnost Outlet Romani

Rijetki su književni putovi bili tako trnoviti i prepuni prepreka kao što je to slučaj Vladana Desnice, pisca koji je s ozbiljnim objavljivanjem započeo tek u svojoj četrdeset i petoj godini, da bi rana smrt prekinula njegov stvaralački luk već u šezdeset i drugoj godini života. Kroz nešto više od desetljeća i pol, svim dodatnim nepogodama i protivljenjima usprkos, on se opravdano nametnuo kao jedan od najvećih prozaika i najizgradenijih intelektualaca u čitavom kulturnom prostoru nekadašnje države… Kao književnik univerzalnih dometa koji čini čast jeziku na kojemu piše i bitno afirmira sredinu iz koje polazi.

Igre proljeća i smrti ogledni je antologičarki uvid u opus autora „univerzalnih dometa koji čini čast jeziku na kojem piše i bitno afirmira sredinu iz koje polazi“. Ovdje ćete naći novele, kultni roman Proljeća Ivana Galeba te kritike i eseji hrvatskog klasika u izboru akademika Tonka Maroevića.

Desničino djelo Maroević kompetentno ocjenjuje kao vrhunac sredozemnih iskustava u hrvatskoj književnosti. Uvrštene priče Bog sve vidi, Pravda, Posjeta, Oproštaj, Spiriti, Priča o fratru sa zelenom bradom, Šarasta kutija, Solilokviji gospodina Pinka i roman Proljeća Ivana Galeba predstavljaju Desnicu kao antologijskog pripovjedača, dojmljiva iskustva i životne mudrosti. Roman Proljeća Ivana Galeba vrhunac je autorova umijeća i umjetnosti, „djela kasnog modernizma, najava skepticizma postmoderne“ (Solar). 

Književni opus Vladana Desnice zaokružen je izborom eseja i kritika, koji otkrivaju autorovu kreativnost i vrsnu naobrazbu. Esej O jednom gradu i o jednoj knjizi, polemički odgovor na ideološku prosudbu književnika Jože Horvata o knjizi Zimsko ljetovanje nadahnut je tekst o Zadru, piščevu rodnom gradu. Temeljna svjetonazorska misao Vladana Desnice je da se čovjek nalazi između dviju provalija: provalije beskonačnosti i provalije smrti. Ta svevremena dvojnost oplemenjena autorovom lucidnom mudrošću, igre su proljeća i smrti.

Na zalihi
60,00 kn
20,00 kn
Dodaj u košaricu
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.