Pridružite se Agati u jedinstvenoj avanturi koja će zabaviti, poučiti i nadahnuti djecu da budu bolji ljudi

Nagrađivana hrvatska autorica Marijana Križanović predstavila je u zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović svoj najnoviji naslov „Agata Meteoropat(a)“ i brojnoj publici pokazala kako kroz zabavnu priču djeca i odrasli mogu učiti o važnosti govorenja istine.

Urednik izdanja Andrija Škare prisjetio se kako ga je ideja o Agati osvojila na prvu i dodao da se ova slikovnica može promatrati kroz tri razine. „Prva je ona za djecu, a to je pouka da moramo govoriti istinu, druga razina je da djeca uče o danima u tjednu i treća je ona na kojoj će savladati nove pojmove kao što je meteoropata“, rekao je Škare.

Jedna od zadaća književnosti je da sve generacije uči o životnim vrijednostima, smatra Škare i dodaje kako se između ovih korica skriva priča koja će pomoći djeci i roditeljima jer progovara o univerzalnim problemima.

U ovoj poticajnoj slikovnici mali će se čitatelji upoznati s danima u tjednu, doznati po čemu se ponedjeljak razlikuje od srijede, ali i dobiti važnu životnu lekciju: sebičnost i neiskrenost nikad se ne isplate. Uz to, radnja ove slikovnice odvija kroz sedam dana u tjednu pa mali čitatelji imaju priliku naučiti ponešto o danima, o njihovim nazivima, redoslijedu i specifičnostima svakoga dana.

Više od tisuću dječjih naslova recenzirala je Danijela Miklec, autorica bloga Fora priča. Miklec kaže da su Marijanine slikovnice ugodne za djecu i njihove roditelje i da u njima bude pozitivne emocije. Također, smatra da je ovo najbolja Marijanina slikovnica od ukupno petnaest koliko ih je napisala. „Ova je slikovnica odlična sadržajem, formatom i ilustracijama. Može se čitati različitim uzrastima i to je nama koji radimo s djecom velika prednost. Tekst je topao i skriva važne pouke, a ono što mene posebno veseli u ovoj slikovnici je da donosi priču koja uključuje cijelu obitelj“, rekla je Miklec.

Ova slikovnica koja obogaćuje, zabavlja i poučava, savršen je dodatak svakoj dječjoj kolekciji knjiga, a Agata Meteoropata postat će lik kojeg će vaši mališani zavoljeti i iz kojeg će učiti važne životne lekcije.

Lidija Kraljević je ilustratorica koja domaću publiku osvaja linijama i bojama koje nastaju njezinom omiljenom pastel tehnikom. „Za mene kao ilustratoricu ovo je bio jako zahvalan posao jer je autorica ostavila prostor da nadopunim njezin tekst. Na taj sam način i sama mogla biti duhovita i slikovnici dati svoj pečat, a to je rijetko danas. Htjela sam da moje ilustracije pokazuju kako je Agata i slojevita i svojeglava te da, baš kao i tekst, ima odgojni pristup“, rekla je Kraljević.

Na promociji svoj doprinos dali su i David Gmaz i Jakov Križanović koji su pokazali što su ih njihovi učitelji naučili svirati na gitari.

Osim glazbenog dijela publika je mogla uživati u veselim i zaigranim igrokazima koji su izveli Danijela Miklec i 2.a. razred OŠ Špansko Oranice pod mentorstvom učiteljice Dejane Sobote, ali i u izložbi dječjih radova 2.b. razreda OŠ Špansko Oranice koji su za ovu prigodu napravili crteže inspirirane knjigom „Agata Meteoropat(a)“, pod mentorstvom učiteljice Ivane Žganec Babić.

Foto: Mislav Udovičić

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.