Dr. Vetko

Pitaj dr. Vetka!

 

Imate li kućnog ljubimca kod kuće ili želite saznati više o životinjama?

 

Pitajte našeg dr. Vetka!

FOTOGRAFIJE, ILUSTRACIJE: SHUTTERSTOCK

VAŠA PISMA I ODGOVORI

 

 

 

 

 

 

 

Draga Anja, hvala ti na tvojim zanimljivim pitanjima. Divno je to što imaš puno životinja, međutim moram ti reći da su kornjače čančare zaštićene životinje i da ih se ne bi smjelo uznemiravati. Sigurna sam da se ti i tvoja obitelj brinete za njih, međutim jako je važno da imaju slobodu kretanja. Mnogo je razloga zašto tvoja mačka nema mlade. Jedan bi mogao biti da je tvoja mačka zapravo muškog spola, to jest da je mačak. Dosta je teško odrediti spol mačkama zbog njihove građe spolnih organa. Također je moguće da je tvoja mačka, ako je ženka, sterilizirana, to jest ne može imati mlade. Savjetuj se sa roditeljima, pitaj ih je li mačka bila na sterilizaciji. Mace su vrlo često debeljuškaste zato što stalno imaju hrane na raspologanju. Ako te tvoja maca grebe i grize, bilo bi najbolje da se ne družiš previše s njom. Pokušaj joj se malo po malo približiti − neka roditelji budu uz tebe. Sigurna sam da će maca ipak biti dobra prema tebi. Puno pozdrava i sretno!

 

 

 

Draga dr.Vetko, moja baka ima u planu posvojiti psa iz azila u Zadru. Ona živi na otoku Silbi. Zanima nas što je sve potrebno za njega i možete li odrediti njegovu pasminu. Unaprijed hvala, Željka

 

Draga Željka, hvala ti puno na zanimljivim pitanjima. Prekrasno je čuti da će tvoja Baka udomiti psa! Što je sve potrebno za novog psića? Prije svega − puno ljubavi. Pas će odmah osjetiti da je dobrodošao u svoj novi dom. Ovaj psić je naravno križane pasmine, postoji neka mala šansa da ima krvi bernskoga planinskoga psa, no to je dosta teško sa sigurnošću tvrditi. Savjetujem vam da svu potrebnu opremu kupite u pet-shopu. Kao prvo i najvažnije, potrebno je kupiti hranu. Hrane ima puno i doista je vrlo raznovrsna. Savjetujem vam da kupite kvalitetniju hranu. Pas u fazi rasta i sazrijevanja treba hranu bogatu bjelančevinama i ostalim bitnim prehrambenim sastojcima. Također, treba nabaviti i posudice za hranu i vodu. Povodac i ogrlica također su vrlo važni − bilo bi najbolje povesti psa u kupnju: ne bi bilo dobro da je ogrlica ili prevelika ili premala. Prostirka ili krevetić mora biti dovoljno velik za odrasloga psa, zato je bolje odmah kupiti malo veći ležaj. I na kraju, ne zaboravite kupiti i igračkice, loptice, žvakalice. Mladim se psima sve sviđa jer su vrlo zainteresirani za igru. Puno pozdrava i sretno!

 

 

 

Dragi dr. Vetko,moja mala čivava se tjera i krvari. Ona želi ponjušiti svakoga psa bez obzira na sve opomene. Što da radim? Kako da to spriječim? Ne smijem ju puštati kod nekih pasa jer su agresivni. S poštovanjem, Jakov, 10 godina

 

Puno hvala na tvom pitanju, dragi Jakove. S obzirom na to da se tvoja kuja tjera, jako je važno da ju ne puštaš s povodca jer postoji velika šansa da će se spariti s mužjakom, a to znači da će imati male bebice. Kuja kada se tjera može pobjeći i nije poslušna jer ju tjera nagon za razmnožavanjem. To je iznimno jak nagon, stoga budi vrlo oprezan s njom dok se tjera. Jako je važno da znaš da je tvoja kujica spremna za parenje tek nakon što završi krvarenje. Zamoli roditelje da ti pomognu s kujicom u ovom osjetljivom razdoblju. Puno pozdrava i sretno!

 

 

Dragi dr. Vetko, već sam ti bila pisala, ali ovo je pismo stvarno najvažnije! Dakle mačići Mici i Jadro po danu budu dobri, ali po noći baš i ne: mijauču pa se penju na prozor i deru žicu protiv muha i komaraca! Jednom su je poderali pa su ušli u kuću i zavukli se iza više polica i ormara! Oni imaju svoju kućicu ispred kuće, ali kad se tako ponašaju, zatvorimo ih u veliki bivši kavez za zečeve! Zašto se tako ponašaju? I je li dobro da spavaju u kući? I zašto moji hrčci grizu žice, a imaju i grančicu drveta i mineralni kamen! I kako psi uče trikove? Ivana, 9 godina.

 

Draga Ivana, hvala ti puno na zanimljivim pitanjima. Mačke su noćne životinje, što znači da vole lutati noću. Mačke se također vole zavlačiti posvuda, stoga nije uopće čudno da se tvoje mace zavlače iza ormara. Ako ti i tvoja obitelj želite, mačke mogu spavati u kući. Hrčci vole gristi razne tvrde predmete, žice, kabele. Budi vrlo oprezna da se hrčak ne bi ozlijedio. Jako je dobro da si stavila grančice i mineralni kamen u kavez jer na taj način hrčak troši svoje zubiće. Pse je najlakše naučiti trikovima pomoću njihove najdraže hrane. Tako ćeš svojega psa poticati na pozitivna ponašanja i dati mu do znanja što želiš da radi. Puno pozdrava i sretno.

 

 

 

 

 

Dragi dr. Vetko, ja jakooooo želim psa, i to jazavčara, ali moji mi roditelji ne žele nabaviti jednoga, tata kaže da sam neodgovorna jer se ne brinem za ribice koje sam dobila kad sam bila mala. Sada imam deset godina i stvarno bih željela psa. Kako da ih nagovorim na psa? Od srca, tvoja Anja.

 

Puno hvala na tvom pitanju, draga Anja. Vidim da je tvoja želja za psom velika, ja te potpuno razumijem jer sam ja svojega prvog psa dobila baš u tvojoj dobi. Razgovaraj sa svojim roditeljima, daj im do znanja da si se promijenila i da ćeš se odgovorno brinuti za svojega novog ljubimca. Tvoji se roditelji pribojavaju da će se oni morati brinuti za psića umjesto tebe. Briga za psića vrlo je zahtjevna. Šetnja, hranjenje, igranje i odgoj psa zahtijevaju vrijeme i predanost cijele obitelji, a ne samo jednoga člana. Pokušaj svojim roditeljima naglasiti da ćeš se ti truditi brinuti za psa, ali da će ti biti potrebna i njihova pomoć. Sretno i veliki pozdrav!

 

 

 

 

Dragi dr. Vetko! Pišemo Vam prvi put i nadamo se dobrom odgovoru. Moja sestra i ja imamo mačku Mini, koja ima oko jednu godinu. Zašto njoj stalno ispada klupko dlake po stanu i zašto ima rane po leđima koje joj nikako ne prolaze? Molim te da nam odgovoriš na ova dva pitanja. Unaprijed hvala! Mia i Lara, 11 godina

 

Drage Mia i Lara, hvala vam na pitanju vezanom uz vašu macu Mini, koja ima problema sa prekomjernim ispadanjem dlake. Savjetovala bih vam da zajedno sa svojim roditeljima pregledate macu da možda nema buhe. Vrlo često mace nemaju dlake na leđima kada imaju buhe: tada se izrazito češu i dlaka obilno ispada. da biste svoju macu zaštitile od buha, možete izabrati razne ampule protiv buha te ogrlice. Kod ogrlica je važno odabrati kvalitetne ogrlice koje su namijenjene samo mačkama: takve ogrlice pucaju ako maca zapne, na primjer, za ogradu ili neki čvrsti predmet. Ogrlice su velika opasnost za mace koje borave izvan kuće jer mogu njome zapeti za nešto i objesiti se. Posjetite veterinara, odvedite macu na pregled i savjetujete sa veterinarom oko zaštite protiv buha. Puno pozdrava i sretno!

 

 

 

 

Dragi dr. Vetko,
uskoro ćemo dobiti papigu tigricu i zanima nas što da joj stavimo u kavez, što sve može jesti i kako se moramo brinuti za nju? Problem je što imamo psa i ne znamo hoće li se dobro slagati u stanu. Smijemo li ju ponekad pustiti iz kaveza, a da pas ne krene lajati za njom? Moja sestra Dora i ja se nadamo da ćemo odgovore dobiti u Mom planetu. Unaprijed hvala!
Dora i Nora

 

Drage Dora i Nora puno vam hvala na vašem pitanju. Papigica tigrica je divan ljubimac, s kojim možeš imati vrlo dobar i zanimljiv odnos. U pet-shopu možeš kupiti sve što ti je potrebno za držanje papigice: krletku, zatim hranilice za suhu hranu i hranilicu za svježu hranu, posudicu za mineralni pijesak, pojilice, drvene rešetke na kojima će papigica stajati. Papigice se hrane suhom hranom – to je mješavina raznovrsnih sjemenki. Također, tigrice moraju uzimati svježe voće i povrće, međutim tu treba biti oprezan i ne davati im previše voća i povrća. Od voća smiju jesti, primjerice, jabuke, kruške, banane, a od povrća blitvu, mrkvu, papriku. Voće i povrće mora biti čisto i oprano. Ako ste ti i tvoja obitelj u mogućnosti, bilo bi dobro nabaviti dvije ptice. Tigrice su ptice koje žive u jatu i puno su zadovoljnije kada imaju društvo druge ptice. Također je bitno da se postupno ptice prilagođavaju tebi i tvojoj obitelji. Važno je ne raditi nagle pokrete blizu krletke. S vremenom će se ptičice naviknuti na tebe i tvoju obitelj te ih tada možeš početi puštati da slobodno lete po stanu. Naravno, potrebno je zatvoriti sve prozore da ne bi odletjele. Pas bi mogao uplašiti pticu i moguće je da će trčati za njom i pokušati ju uloviti. To može biti vrlo stresno za tvoju ptičicu, stoga ti savjetujem da psa zatvoriš u drugu prostoriju kada puštaš pticu da slobodno leti. Puno pozdrava i sretno!

 

 

 

 

Dragi dr.Vetko,
prije tjedan dana smo parili moju kujicu Kleu, i jako me zanima kako joj mogu pomoći da se osjeća sigurnije do okota. Koliko traje trudnoća u pasa i moram li joj davati neku posebnu hranu i njegu? Kako se mogu pripremiti za štence i što im treba kad se okote? Koliko dugo moraju biti s majkom? Kako da ih hranim i jedu li još nešto osim mlijeka i hrane za štence? I još me zanima kada ih smijem krenuti šetati. Znam da je ovo puno pitanja, ali molim te odgovori mi u Mom planetu na koja god pitanja možeš. Unaprijed hvala!

 

Puno ti hvala na doista zanimljivim pitanjima. Zbilja je divno imati kujicu koja će okotiti male bebice psiće. Sudeći prema tvojim pitanjima, ti se doista brineš za svoju kujicu. Bravo! Bilo bi najbolje da kujica ima kotilicu, to je prostor koji je namijenjen za kočenje to jest porod kod kuje. Kotilica je drvena ogradica s malim otvorom kroz koji kuja ulazi i izlazi. Kod pasa trudnoća traje 58 do 63 dana. Hrana za kuju u trudnoći iznimno je važna i za samu kujicu ali i za pravilan razvoj štenadi. Potrebno je kuji davati hranu za štence to jest hranu koja ja bogata bjelančevinama i energijom. Kada je kuja u zadnjoj trećini graviditeta, može jesti koliko želi. Kada se bebice okote, njima je najvažnije da imaju svoju mamu koja će ih hraniti, lizati i brinuti se za njih. Stoga je tvoja jedina briga da se brineš o kujici. Također je iznimno važno da se štenad nalazi u toplom okolišu. Kada su jako malene, bebice ne mogu održavati svoju tjelesnu temperaturu. Kada kujica doji mladunčad, također mora jesti koliko želi jer proizvodi mlijeko. Savjetujem ti da kujicu hraniš kvalitetnom hranom za pse. Štenci bi trebali biti s majkom otprilike dva mjeseca, to jest osam tjedana, da ipak porastu i počnu normalno jesti pseću hranu. Već s tri tjedna štenci mogu početi jesti pseću hranu. Psiće možeš početi šetati kada prime drugo cjepivo protiv zaraznih bolesti. Tada će ipak biti zaštićeni od opasnih bolesti za štenad. Štenad će biti u toj dobi i spremna za novi dom. Puno sreće i veliki pozdrav!

 

 

 

 

Dragi dr.Vetko, nadam se da ćeš mi brzo odgovoriti. Evo pitanja. Moj rođak planira nabaviti kunića, pa ja postavljam ova pitanja u njegovo ime. Koje su dimenzije kaveza potrebne za kunića? Kad su ženke spremne za parenje? I možeš li dati neke dodatne upute za nabavu kunića. Molim vas, objavite moje pitanje.  Ivana, 9 godina

 

Draga Ivana, hvala ti na tvom doista dobrom pitanju. Moram te pohvaliti što pomažeš svom rođaku. Kunić je vrlo umiljata i draga životinjica, i sigurna sam da će se tvoj rođak dobro brinuti za njega. Kunića bi trebalo puštati da slobodno hoda po stanu, da se kreće, igra. Veličina kaveza zapravo i ovisi o tome boravi li kunić stalno u njemu ili je ipak pušten da se slobodnije kreće. Minimalno kavez mora biti velik 60 x 40 cm, a ako kunić više vremena boravi u kavezu, tada je ipak potrebno nabaviti veći kavez. Prilikom nabave kaveza potrebno je kupiti i svu dodanu opremu koja je potrebna za sretan život kunića: hranilicu, pojilicu, stelju. Hrana je naravno iznimno važna. Kunić mora jesti sijeno, sjemenje za kunića te svježe voće i povrće. Kunići postaju spolno zreli vrlo rano, već s četiri mjeseca, međutim tada je još prerano da se pare. Tek s otprilike pola godine kunić se može pariti. Puno pozdrava i sretno s novim kunićem.

 

 

 

 

 

Dragi dr. Vetko, ja imam miša. Čuo sam da se može maziti, ali moj se miš ne da maziti. Pišem ti prvi put. Nino, 9 godina.

 

Hvala ti na zanimljivom pitanju, dragi Nino. Savjetujem ti da budeš strpljiv sa svojim malim mišekom. On se najvjerojatnije boji i zbog toga se ne želi maziti. Savjetujem ti da pokušaš ponuditi svom mišu njegovu omiljenu hranu. Budi strpljiv s njim,  on je malen i bojažljiv. Ako se i dalje  ne želi maziti, možeš uživati gledajući ga kako se igra, jede. Puno pozdrava i sretno.

 

 

 

 

 

Dragi dr. Vetko, prvi put ti pišem. prije tri godine smo udomili malog mačića koji se zove Cicko. Sami smo ga othranili na bočicu i stalno ga mazili. moj je problem što se ne želi maziti, ali zato jako voli trčati po vani i pravi je lovac. molim te brzo mi odgovori. Lijep pozdrav,Karlo, 10 godina, Tribalj

Dragi Karlo, puno ti hvala na pitanju. Moram te pohvaliti, tebe i tvoju obitelj, što ste spasili život malom mačiću. Mnoštvo je napuštenih životinja koje trebaju pomoć i novi topli dom. Mačke su iznimne životinje. Imaju svoj specifičan karakter, koji je vrlo teško mijenjati, gotovo nemoguće. Tvoj mačak Cicko je mačak koji voli lutati i loviti – to je jednostavno u mačjoj prirodi. Najjednostavnije bi bilo da prihvatiš svog mačka onakvim kakav jest. On je vaš mačak i voli tebe i tvoju obitelj, samo to ne pokazuje maženjem. Puno pozdrava i sretno.

 

 

 

 

Dragi Dr.Vetko! Voljela bih da bar jedno od mojih pisma objavite u mojem planetu? To bih jako voljela. prijeđimo na stvar. Zašto moji mačići Mici i Jadro vole jetrenu paštetu, a ne vole jetrica? unaprijed hvala. Nadam se brzom odgovoru! Ivana

Hvala ti na zanimljivom pitanju, draga Ivana. Mace su vrlo često izbirljive. Tvoja maca više voli jesti paštetu zbog toga što je pašteta začinjena, to jest ukusnija nego sama jetra. Mace ne bi trebale jesti ljudsku hranu zbog začina koji se u njoj nalaze. Sol i papar vrlo su opasni za zdravlje mačaka. Pokušaj, zajedno sa svojim roditeljima, pronaći hranu koju tvoje mace vole jesti. Puno pozdrava i sretno.

 

 

 

 

Dragi dr. Vetko! Ja bih htjela jednog malog zeku. Možeš li mi napisati adresu ljudi koji uzgajaju zečiće. Rado bih s njima razgovarala o tome kako se brinuti za zečiće.
Petra C.

Draga Petra, hvala ti na pitanju. Pretpostavljam da želiš patuljastog kunića, a ne zeca. Zečevi su puno veći od kunića i ne drže se često kao kućni ljubimci. Patuljastog kunića možeš kupiti u pet-shopu. Na istom mjestu također možeš kupiti i sve što ti je potrebno za brigu o kuniću: kavez, hranilicu, pojilicu, wc za kunića, stelju i hranu za kuniće. Kunići imaju raznovrsnu prehranu. Jedu mješavinu sjemenki za kuniće, zatim sijeno te svježe voće i povrće. Želim ti da uživaš u svom novom ljubimcu. Puno pozdrava i sretno.

 

 

 

 

 

 

Dragi dr. Vetko!  
Prvi put ti pišem i molim te da mi odgovoriš. Imam ruske hrčke po imenu Zizi i Čupka. Nedavno sam im nabavila wc. Ne znam kako ih naučiti da idu na wc i što treba staviti u njega? I zašto moji mačići Mici i Jadro trče za mnom kad im idem davati jesti? Bojim se da ih ne ozlijedim jer se znalo dogoditi da ih slučajno nagazim. Čupka je jako razigrana i voli trčati po kavezu pa se bojim pustiti ju van iz kaveza da se negdje ne zavuče ili da nešto ne pregrize. Kako da spriječim da se to dogodi? Ali Zizija mogu pustiti jer nije toliko razigran. Zanima me još kako ih mogu spariti? I uskoro ćemo nabaviti psa – malu čivavu. (To mi je najdraži pas.) Znaš li kako bi na njega mogli reagirati moju mačići Mici i Jadro? Ja imam još i zamorca. On se zove Niki. Razmišljam o nabavi ženke. Ali opet mislim da to nije dobra ideja. Znaš li ti kako bi na to reagirao Niki? Bi li došlo do tučnjave? Kada će ženka moći imati prvo leglo? I koliko puta godišnje mogu imati leglo? I zanima me još nešto. Zašto Niki trči po kući?
Nadam se brzom odgovoru.
Ivana, 9 godina

 

 

Draga Ivana, hvala ti na toliko mnogo zanimljivih pitanja vezanih uz tvoje životinjsko carstvo.  Sva tvoja pitanja spojili smo u jedan upit. Zaista uživaš u društvu svojih malih životinjskih prijatelja. Pa počnimo od prvog pitanja. U wc za hrčke stavlja se pijesak, koji se može kupiti u pet-shopu. Hrčci se relativno lako naviknu na wc, tako da nećeš imati problema s njihovim navikavanjem na wc. Tvoje mace trče za tobom zbog toga što žele što prije pojesti svoj obrok i najesti se. One su uzbuđene kada vide i nanjuše finu hranu koju im ti donosiš. Kada puštaš hrčke da se šetaju sami po stanu, savjetujem ti da im ogradiš jedan prostor koji će biti siguran za njih. Vrlo često će se hrčci skriti i teško ćeš ih pronaći, zbog toga im osiguraj siguran prostor. Također je važno da hrčci ne grizu strujne kabele, koji su jako opasni za njih. Teško ćeš moći spariti svoje hrčke. Oni ili će se pariti ili neće. Mačke i psi se vrlo često jako dobro slažu. Mace će se također naviknuti na psića, međutim važno je da sve bude postupno da ne bi došlo do neke veće svađe. Zasigurno će biti nekih malih razmirica između maca i psića, ali sigurna sam da će s vremenom tvoje mace i psić biti prijatelji. S obzirom na to da želiš nabaviti ženku zamorčića, najvjerojatnije neće doći do svađe, ali ipak ti savjetujem da postupno upoznaš svoje zamorčiće. Upoznaj ih i budi uz njih – tako ćeš biti sigurna kako će se slagati. Zamorčići postaju spolno zreli između četvrtog i šestog tjedna života. Već s osam tjedana sposobni su se razmnožavati. Zamorčići mogu imati dva do tri legla godišnje. Niki je očito živahna životinjica i zbog toga je toliko razigran kada je slobodan. Puno sreće ti želim sa svim tvojim životinjicama.
Veliki pozdrav i sretno!

 

 

 

 

Dragi dr. Vetko,
molim te da mi odgovoriš na moja tri pitanja: Koja je pasmina pasa najpreporučljivija za igru i učenje? Čula sam da mačka liječi svojega vlasnika od stresa. Je li to istina? Imam kujicu Martu, koja ima tri godine. Mješanka je pinča i pekinezera. Nikako da nauči neki trik. Kako da je naučim? P.S. Unaprijed hvala na odgovorima.
Paola, 8 godina

 

Puno ti hvala na tvom pitanju, draga Paola. Neke pasmine pasa jako vole učiti nove trikove i igrati se sa svojim vlasnicima, na primjer border colli. Međutim, smatram da svaki pas može naučiti puno zanimljivih trikova, a najlakši je način pomoću hrane i pohvale. Mačke su zaista posebne životinje: stari Egipćani smatrali su ih svetim životinjama. Mačka može pomoći ljudima da se oslobode od stresa zbog svoje smirenosti i pozitivne energije koju imaju u sebi. Smiruju i oslobađaju od napetosti. Tvoj psić Marta, kažeš, ne želi naučiti trikove. Savjetujem ti da pokušaš s njezinom omiljenom hranom. Pohvali je i nagradi njezinim omiljenim poslasticama. Puno sreće i sretno!

 

 

 

Draga dr. Vetko,
nedavno smo udomili mačku. Čula sam da bi se maci trebalo davati tablete protiv parazita. Što je to i gdje to mogu kupiti? Moram li to uopće maci davati? Hvala ti na odgovoru.
Željka, 9 godina

Draga Željka, hvala ti na zanimljivim pitanjima. Velika pohvala tebi i tvojoj obitelji što ste udomili napuštenu macu. Sigurna sam da ćete se ti i tvoja obitelj divno brinuti o svojem novom kućnom ljubimcu. Bravo! S obzirom na to da ste udomili mačića, najbolje bi ga bilo odvesti veterinaru na pregled zbog toga što ulične mačke imaju razne zdravstvene probleme. Vrlo često imaju ušnu šugu (to su mali parazitići koji žive u mačjem uhu i od kojega se mace jako češu po ušima), zatim, kao što si navela u svom pitanju, imaju i razne crijevne parazite. Vrlo je važno dati mačiću tabletu protiv glista: tu tabletu možeš kupiti u veterinarskoj ljekarni ili veterinarskoj ambulanti. Također je jako važno macu očistiti od buha. Najbolje bi bilo da macu odvedeš, zajedno sa svojim roditeljima, na pregled kod svojega veterinara, koji će vam dati odgovore na sva dodatna pitanja koja vas zanimaju. Puno pozdrava i sretno s mačićem!

 

 

 

 

Dragi dr. Vetko
prvi put ti pišem i molim te da mi hitno odgovoriš. Ja ću uskoro dobiti psa čivavu, pa reci mi koje mu osnovne stvari moram osigurati, osim vode i hrane.
Unaprijed hvala.
Lp, Jakov

Hvala ti na tvom pitanju, dragi Jakove. Divno je da ćeš doći dobiti malu čivavicu. Čivava je vrlo
maleni pas velika srca. Za štene ti je potreban krevetić, savjetujem ti da, zajedno sa svojim roditeljima, izabereš krevetić za svojega psića koji će mu biti dovoljno velik i kada naraste u odrasloga psa. Zatim će mu trebati posudice za vodu i hranu. U pet-shopu ima velik izbor raznih lijepih posudica. Igračke su jako važne za maloga psa: gumene žvakalice, zatim uže za potezanje, plišanci… izaberi nešto što misliš da će se tvojemu psiću sviđati. Budući da štenci mijenjaju mliječne u trajne zubiće, preporučujem ti neku gumenu igračku koju će tvoj psić žvakati. Ogrlicu i vodilicu izaberi po želji. Eto, sve dodatno što će ti trebati za tvojega psića saznat ćeš kad ga dobiješ.
Puno pozdrava i sretno!

 

 

 

 

 

 

Dragi dr. Vetko,
imam ruskoga patuljastoga hrčka, ali me muči¸to što kada ga stavim u kuglu, on obavi nuždu. Uvijek je veseo i razigran pa mi je teško znati kako se osjeća. Pišem ti s mamina mobitela prvi put pa bih želio da moje pismo objaviš u Mom planetu.
Josip Lukač,10 godina
Split

Dragi Josipe, puno ti hvala na tvom zanimljivom pitanju. Hrčci su životinjice koji obavljaju nuždu
većinom samo na jednome mjestu u svome kavezu. U svome prostoru odrede si mjesto gdje
će obavljati nuždu – nešto poput wc-a. Najvažnije je da je tvoj maleni hrčak razigran i da dobro jede i pije. Tako ćeš uvijek znati da je zdrav. Druži se i igraj sa svojim hrčkom. Puno pozdrava i sretno!

 

Dragi dr. Vetko,
prošli put sam pisala o svojoj Abici, a i sad ponovo pišem o njoj. Dakle, pisalo je u odgovoru da ju ja i moj obitelj vodimo u duge šetnje, ali mi to ne možemo jer je ona vrlo,vrlo živahna i kad netko dođe, skače mo njemu. Zašto skače po drugima i kako da je u tome spriječim?
Katarina Tomac,10 godina

Draga Katarina, da bi se ovaj problem riješio, potrebno je raditi na odgoju psa. Da tvoja Abica ne
bi skakala po ljudima, potrebno je njezinu pažnju usmjeriti na npr. hranu koju voli. Kada počne skakati po prolaznicima, pokušaj ju, zajedno sa svojim roditeljima, primiriti i dati joj do znanja da je to nepoželjno ponašanje. Kada se smiri, tada ju možeš nagraditi poslasticom za pse. Savjetujem ti da ti tvoji roditelji pomognu s Abicom jer je ona velik i snažan pas.
Puno pozdrava i sretno!

 

 

 

 

 

 

 

 

Dragi dr. Vetko,
pišem ti prvi put i molim te da mi odgovoriš.Dakle, moj pas Aba je aljaški malamut i kad je pustim iz boksa, pobjegne kroz rupe u ogradi. Ona ima 21 pseću godinu. Zašto to radi?
Katarina,10 godina

 

Draga Katarina, hvala ti na tvom pitanju. Psi su životinje kojima je iznimno potrebno kretanje, šetnje i druženje s drugim psima. Savjetujem ti da malo više vremena posvetiš svome psu. Zajedno s roditeljima povedi kujicu Abu u duge šetnje. Tvojoj kuijci najvjerojatnije nedostaje kretanja i druženja s drugim psima. Također ti savjetujem da se malo više igraš i družiš sa svojom Abom. Neka Aba što manje boravi u boksu, a što više s tobom i tvojom obitelji. Ti i tvoja obitelj ste Abini prijatelji i ona će biti sretnija ako bude provodila više vremena s tobom. Tada će manje bježati od kuće. Puno pozdrava i sretno, sigurna sam da će tvoja Abica manje bježati od kuće.

 

 

a9r58f3
Dragi dr. Vetko!
Htjela bih kupiti malog patuljastog kunića. Zanima me koliko velik kavez moram kupiti (koje  dimenzije) i koje stvari trebam staviti u njega. Molim te da mi odgovoriš jer je ovo
jako bitno! Erika

 

Hvala ti na zanimljivim pitanjima, draga Erika. Želim pohvaliti tvoje pitanje. Vrlo si savjesna zato
što prije svega želiš znati što ti je sve potrebno da bi tvoj novi ljubimac bio sretan i zdrav. Kuniću je potreban relativno veliki kavez da se može ipak kretati u njemu, jesti, obavljati nuždu. Minimalna veličina kaveza za kunića je 120 x 60 x 50 cm. Potrebna mu je pojilica za vodu, posudica za hranu, stelja tj. podloga na kojoj će kunić biti. Hrana je vrlo važna. Kunić mora jesti posebno pripremljenu hranu za kuniće, zatim sijeno svaki dan te voće i povrće. Također je važno staviti kuniću u kavez grančicu drveta ili mineralni kamen da bi si mogao trošiti zubiće kako ne bi došlo do prerastanja zubića. Sigurna sam da će tvoj novi ljubimac biti sretan i zdrav. Puno pozdrava i sretno.

 

 

 

a9r58f1

 

 

 

Dragi dr. Vetko, čitam puno Moj planet pa imam pitanja za tebe. Planiramo kupiti psa, pa me zanima što ti misliš: patuljasti šnaucer ili maltezer? Zanima me također kojeg je lakše održavati, odgajati i koji je manje bučan s obzirom da živim u stanu.
Zovem se Karlo Trupec i imam 10 godina.
Hvala na odgovoru.

 

 

Dragi Karlo, hvala ti na zanimljivim pitanjima. Patuljasti šnaucer i maltezer male su pasmine pasa, pa što se tiče veličine, i nema neke bitne razlike. Međutim, ove dvije pasmine pasa zapravo su vrlo različite jedna od druge. Odgoj psa je naravno najvažniji, i on počinje od prvoga dana kada pas dođe u vašu obitelj. Održavanje dlake također je vrlo važno za život psa u stanu. Šnauceri su psi koji se moraju voditi na šišanje odnosno na trimanje dlake i iznimno je važno da im dlaka ne ispada. Maltezeri se također moraju redovito češljati, kupati jer nemaju podlaku i vrlo se lako njihova dlaka zapetlja i onda nastaju problemi pa se pas mora ošišati na kratko. Dlaka maltezera zahtijeva jako puno brige i njege. Što se tiče buke, oba će psa biti toliko tihi i toliko bučni koliko ih se dobro odgoji i bavi s njima. Ako se dovoljno vremena i brige posveti psu, sigurna sam da će biti miran i dobar u stanu. Puno pozdrava i sretno.

 

 

A9R7F13

 

 

 

Dragi dr. Vetko, imam jedno pitanje: zašto se moji mačići nakostriješe kada vide psa i zašto povraćaju kada pojedu špinat ? ♥a♥ Hvala na odgovoru.
Emilija (nadimak Emily)  ♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡

 

Draga Emily, hvala ti na zanimljivim pitanjima. Mačići su vrlo plašljivi kada su tako nježni i maleni te se zbog toga boje psa i nakostriješe se. Mačke su životinje koje jedu samo meso i takve životinje se zovu mesožderi. Mačke jedu samo meso, a ne povrće. Kao što znaš, špinat je povrće i zbog toga mačke povraćaju. Draga Emiliy, mace jedu meso. Daj svojim macama da papaju meso i bit će sve u redu s njihovom probavom, odnosno neće povraćati. Puno pozdrava i sretno.

 

 

A9R7F17

 

 

Dragi dr. Vetko!
Zovem se Jana i imam papige. Imam dva pitanja: kako da ih pripitomim
i kako da saznam koliko godina imaju?
Jana, 8 godina

 

Draga Jana, hvala ti puno na zanimljivim pitanjima vezanima uz tvoje papigice. Papigice su vrlo plašljive životinjice, stoga budi strpljiva prema svojim ptičicama. Postupno će se naviknuti na tvoju blizinu i na ostale ukućane. Vrlo je važno da s pticama postupaš smireno i da im daš vremena da se naviknu na novi prostor i nove ljude. Savjetujem ti da provodiš vrijeme sa svojim ptičicama. Hrani ih, brini se o njima da se što prije naviknu na tebe. Sigurna sam da će se vrlo brzo pripitomiti.  Dob je pticama vrlo teško odrediti. Vrlo je važno u kakvim se uvjetima ptice drže, te i o tome naravno ovisi njihov izgled. Vrlo mlada ptica može izgledati jako loše i pomalo staro ako ju se drži u lošim uvjetima. Ako si tek nedavno kupila svoje ptičice, to znači da su vrlo mlade i da još rastu i razvijaju se, pa ti savjetujem obratiš pažnju na to kako se ptičice razvijaju i rastu. Sigurna sam da ćeš se vrlo brzo sprijateljiti sa svojim novim ptičjim prijateljima. Puno pozdrava i sretno.

 

 

A9RBFB7

 

Dragi Dr. Vetko,                                                                                            
zovem se Anja i voljela bih da mi odgovoriš na moja pitanja. Voljela bih imati ježića. Puno znam o njima, ali mi mama i tata ne dopuste. Kako da ih nagovorim, kakve nastambe trebaju, gdje ih se može nabaviti i koju hranu jedu.  Unaprijed hvala.
Anja Kovačić, 9 godina

 

Draga Anja, hvala ti na vrlo zanimljivim pitanjima. Ježići su u današnje vrijeme vrlo popularni kućni ljubimci. Ježić je zaista divna životinjica za kućnog ljubimca. Nemaju neugodan miris, relativno se lako pripitome, druželjubive su životinje. Nastamba za ježića trebala bi biti malo veća da ježić ima dovoljno prostora za kretanje. Također je važno staviti dovoljnu količinu stelje u kavez da ježić može kopati i rovati po njoj. Jež je noćna životinja, što znači da danju spava, a noću je aktivan, pa mu je tada potrebno dosta kretanja. Potrebno je ježiću osigurati kotač za trčanje, igračke, kućicu… da bi imao dovoljno aktivnosti. Također je važno osigurati mu prostor za penjanje. Ježići jednu suhu i mokru hranu, daje im se i svježi posni sir te niskokalorična hrana za mačke i tvrdo kuhano jaje. Ježiće i sve potrebno za njihovo držanje može se nabaviti u pet-shopu. Puno sreće i veliki pozdrav!

 

 

A9RBFBB

 

Dragi dr. Vetko,
Zašto moj pas kad legne na pod, vuče i prednje i stražnje noge, pa izgleda kao da puže po podu.  Još je štene, a i ponaša se čudno. Koliko mora biti star da počne s treningom?
Unaprijed ti hvala.
Mare

Draga Mare, hvala ti na zanimljivom pitanju. Teško mi je baš točno odgovoriti zašto se tvoj psić tako ponaša. Najvjerojatnije se tvoj psić još nije potpuno opustio, to jest priviknuo na tebe i tvoju obitelj. Mali štenci često su vrlo uplašeni i treba im vremena da se prestanu bojati. Savjetujem ti da budeš strpljiva i nježna sa svojim novim prijateljem – te da ga paziš i maziš. Odgoj psa počinje odmah čim dođe u obitelj. Psa je najlakše odgojiti tako da ga nagradiš njegovom omiljenom hranom kada se lijepo ponaša. Postoje školice za odgoj pasa u koje možeš ići sa svojim psom. U odgoju psa najvažnije je strpljenje i ustrajan rad. Sigurna sam da će sve biti u najboljem redu s tvojim psićem. Puno pozdrava i sretno.

 

A9RBFB9

 

 

 

Dragi dr. Vetko,
pišem Vam prvi put. Imam dva hrčka: ženku imena Lala i muškog imena Čupko. Lala je prije grizla rešetke, ali sad samo ponekad. Zašto? Čupko ima problem sa zubima, jako su mu dugački. Kako da ih smanjim? Dajem mu one štapiće za grickanje, ali ništa. I još me zanima kad se Lala može pariti s Čupkom? Ona ima oko šest mjeseci, a on 4-5 mjeseci. Već sam ih pokušala staviti zajedno i parili su se, čekala sam 16 dana, ali se Lala nije okotila. Zašto? Molim Vas da mi odgovorite.
Lara,10 godina
Hvala ti na zanimljivim pitanjima, draga Lara. Hrčci u prirodi vrlo intenzivno koriste svoje zube i tako ih troše. Zbog toga hrčcima neprekidno rastu zubi. S obzirom na to da tvoj drugi hrčak Čupko isto ima problema s prekomjernim rastom zuba, trebaš im u kavez staviti mineralni kamen ili grančicu neke voćke, na primjer jabuke, ili specijalna drvca za glodavce. Tako će hrčci trošiti zube da ne bi došlo do problema. Čupku su već toliko narasli zubi da ćeš ih morati ići skratiti kod veterinara. Iznimno je važno da staviš u kavez nešto za trošenje zubića: tada više neće gristi krletku, a Čupko neće imati prevelike zubiće. Teško ću ti moći točno odgovoriti na pitanje zašto tvoja Lala nije imala male hrčke. Pokušaj ih ponovo spojiti pa ćeš na kraju vidjeti rezultat.
Puno pozdrava i sretno!

 

A9R9D90

 

Dragi dr.Vetko,
pišem Vam prvi put i jako bih željela da mi odgovorite. Imam dva mačića i svaki put kada se s njima igram nekoliko minuta prođe i ja ulazim, a oni trče iza mene i dok zatvaram vrata oni samo mjauče i meni je žao zbog njih ! Zašto je meni žao, a zašto oni žele ići za mnom?
Unaprijed hvala na odgovoru!
Emilija Furjan,10 godina

 

Draga Emilija,
hvala ti puno na zanimljivim pitanjima. Tvoji mačići vole biti u tvom društvu i vole te zbog toga što im ti daješ hranu, vodiš brigu o njima, maziš ih i igraš se s njima. I kada odeš u kuću, oni se boje da ćeš ih na neki način ostaviti. Oni ne znaju da ćeš se ti vratiti. Savjetujem ti da imaš strpljenja sa svojim malim mačićima. Postupno će se mačići naviknuti na to da ipak moraju biti kratko sami i da ćeš se ti vratiti i dati im hranu i sve što im treba. Sreću ti želim i veliki pozdrav ti šaljem.

 

A9R9D92

 

 

Dragi dr.Vetko,
imam pticu koja se zove Kiki. Ima devet mjeseci. Kada je bio mlađi, volio je izlaziti iz kaveza. Sad kad ga hoću uzeti, počne se gristi. Zašto je takav? Prvi ti put pišem. Pozdrav!
Mihael, 10 godina

Dragi Mihaele, hvala ti na zanimljivim pitanjima. Savjetujem ti da budeš strpljiv sa svojom ptičicom: nemoj ju vaditi iz kaveza, samo otvori vratašca od kaveza i pusti pticu da sama izađe ako želi. Da bi potaknuo Kikija da izađe iz kaveza, možeš mu premjestiti hranilicu izvan kaveza tako da će izaći da bi došao do hrane. Tvoja je ptica vrlo mlada i trebat će joj vremena da se navikne na tebe, tvoju obitelj i na prostor u kojem boravi. Najvažnije je da papigicu ne izlažeš stresu jer će se tada početi bojati. Postupno će sve doći na svoje.
Puno pozdrava i sretno.

 

A9R8C9A

 

Dragi dr. Vetko,
pišem ti prvi put pa te molim da moje pismo objaviš u Mojem planetu. Moji roditelji i ja želimo udomiti ili kupiti psa, ali nismo sigurni koje bi pasmine bile pogodne za život u stanu. Možeš li mi reći koje su to pasmine? Molim te da mi odgovoriš (ovo je jako hitno!). Tvoja najveća obožavateljica
Annå (10 godina)

Draga Anna, hvala ti na zanimljivim pitanjima. Puno ti hvala što čitaš moju kolumnu! Savjetujem ti svakako da udomiš psa. Toliko divnih pasa treba dom i obitelj. Za boravak u stanu bilo bi dobro nabaviti ipak psa manje veličine. Jedini je problem s udomljenim psima taj što često ne možemo točno znati koliki će biti kad odraste. Postoje mnoge udruge za udomljavanje pasa s kojima se možeš savjetovati prilikom odabira tvog novog četveronožnog prijatelja. Također postoje i udruge za udomljavanje čistokrvnih pasa. Od čistokrvnih pasmina pasa savjetujem ti opet manje pasmine npr. maltezer, shi-tzu… Najbolje bi bilo da si nabaviš križanca u tipu ovih pasmina. Sigurna sam da ćeš takvoga psića lako naći. Te pasmine ipak
ne gube puno dlake, a to je jako važno. Psi koji se intenzivno linjaju cijele godine pričinjavaju veliki problem svojim vlasnicima. Puno pozdrava i sretno!

 

A9R8C9C

 

 

Dragi dr. Vetko,
pišem Vam prvi put i molim Vas da objavite moje pismo. Moj hrčak Hrvoje svaki dan kad odem spavati počne razbacivati hranu po kavezu i gristi šipke od kaveza, pa se bojim da se ne uguši od laka. Ujutro kad se probudim vješa se po najvišim šipkama i okreće kolotur, pa ne mogu čuti glasove na televiziji, a kad pojačam, smeta mu. Tata kaže da kada sam u školi, Hrvoje spava. Zašto to radi? Hoće li se ugušiti? Što da napravim? Unaprijed zahvaljujem!
Franjo

Hvala ti na zanimljivim pitanjima, dragi Franjo. Hrčak je noćna životinja, što znači da je aktivan po noći. Kada ti spavaš, tvoj hrčak je aktivan u svom kavezu. Tvoj se hrčak još nije navikao na svoj kavez te zbog toga grize. Da bimhrčak trošio svoje zube koji mu rastu, potrebno mu je staviti mineralni kamen ili grančice, stoga provjeri ima li hrčak u kavezu sve što mu je potrebno da bi brusio svoje zubiće. Ako nema, kupi mu mineralni kamen – sigurna sam da će tada gristi kamen, a ne kavez. Neće se hrčak ugušiti, to se ne moraš brinuti. Sigurna sam da će sve biti u najboljem redu.
Puno pozdrava i sretno.

 

A9RAF28

 

Dragi dr. Vetko, pišem vam prvi put i željela bih da mi odgovorite. Imam dvije papige tigrice, Kiku i Titu, no u zadnje vrijeme sam primijetila da Tito često grize Kiku za rep, ali ne znam zašto.
Unaprijed hvala!
Ilona, 9 godina

Draga Ilona, hvala ti na zanimljivim pitanjima. Ptice se grizu zbog toga što pokazuju pažnju jedna prema drugoj. Na taj način iz istog razloga grizu i svoje vlasnike. Ako ne ozljeđuju jedna drugu, tada je to normalno ponašanje. Savjetujem ti da se i dalje lijepo brineš za svoje ptičice, i sigurna sam da će se one i dalje dobro slagati.
Puno pozdrava i sretno.

 

A9RAF2C

 

Dragi dr. Vetko,
pišem ti prvi put i molim te da mi odgovoriš u sljedećem izdanju Mog planeta. Imam malu mušku bradatu agamu staru jednu godinu. Ponaša se zdravo, ali sam primijetio da su joj na njušci ljuske pobijeljele, i to se širi po njegovoj glavi. On mi je najdraži ljubimac kojega sam dosad imao i jako se bojim da ne bi imao neku opasnu bolest.
Tvrtko Habuš Korbar,10 godina

Dragi Tvrtko, hvala ti na tako zanimljivom pitanju. Teško mi je točno odgovoriti na tvoje pitanje, ali moguće je da tvoj ljubimac mijenja svoju kožu odnosno svoje ljuskice. Taj proces sasvim je normalan kod bradatih agama, tako da to nije nikakva teška bolest. Savjetujem ti da pratiš svog ljubimca. Najvažnije je da redovito jede, pije i da ga držiš u ispravnim uvjetima.
Igraj se sa svojim ljubimcem, pazi na njega – i sigurna sam da će sve biti u najboljem redu.
Puno pozdrava i sretno.

 

A9R176F
Dragi dr. Vetko,
Dobit ću britansku kratkodlaku mačku, ali ne znamo je li mačka dobar izbor za stan. Stoga imam nekoliko pitanja: Budući da nas je četvero, hoće li mačka biti smetnja? Imamo mali stan, hoće li mačka biti u svom teritoriju? Što sve trebamo raditi da mački bude ugodno? Kako naučiti mačku na vlastiti wc s pijeskom? Ako mačka digne rep i počne mijaukati, što to znači?
Unaprijed ti hvala!
Ema, 10 godina

Draga Ema, hvala ti na zanimljivim pitanjima. Velika pohvala što si poslala pitanje prije nabavke mačke. Mačka je dobar izbor za stan. Prostor nije problem, mačka će se naviknuti na i na stan i na tebe i tvoju obitelj. Maca će se lakše naviknuti na prostor i tvoju obitelj kada je još malena. Maci je za normalan i ugodan život u stanu potrebno malo stvari: posudice za hranu, wc za mace, krevetić, grebalica za mačke, igračke za mace. Sigurna sam da će maci biti ugodno i lijepo s tobom i tvojom obitelji. Mace nije potrebno učiti da idu na mačji wc: one to same znaju. Staviš macu na pijesak i maca će sama znati da se mora u wc pomokriti i pokakati. Kada maca digne rep i počne mijaukati, to može značiti puno toga: najčešće da se želi maziti ili da želi hranu – to ćeš znati kada upoznaš svoju macu. Puno pozdrava i sretno s tvojim novim ljubimcem.

 

A9R1773

Dragi dr. Vetko,
imam dvije papige tigrice, mužjaka i ženku, već dvije godine. Imaju gnijezdo, a ne polažu jaja. Zašto?
Hvala na odgovoru.
Nino, 9 godina

Dragi Nino, hvala ti na zanimljivom pitanju. Možda se kod tvojih tigrica razvio problem sa sustavom za razmnožavanje. Najvjerojatnije je došlo do problema sa ženkom. Žao mi je da nema jaja ako ti to želiš. Kao i do sada, brini se za svoje tigrice i sigurna sam da će sve biti u najboljem redu. Puno pozdrava i sretno.

 

A9R1777

Dragi dr. Vetko,
zovem se Eleni i imam psa i mačku. Pas nije napastan i želi se igrati, ali čim se približi, mačka počne režati i grebati ga. Zašto to radi: boji li se ili je ljubomorna zato što smo psa tek nabavili, a nju imamo već dugo. Mačka se prije par dana parila. Ne znam hoće li se omaciti kod nas ili će se negdje skriti. Hoće li dati da diramo mačiće? Oko moje kuće ima puno mačaka i pitam se hoće li oni nauditi mačićima.Puno pozdrava!
Eleni, 11 godina

Draga Eleni, hvala ti na zanimljivim pitanjima. Tvoja mačka želi dominirati nad tvojim psom i zbog toga ga tjera i grize i grebe. Savjetujem ti da daš vremena svom psu i mački da izgrade svoj odnos, i sigurna sam da će na kraju sve biti u redu. Mačka će sama odlučiti gdje će se omaciti – možda kod vas, možda oko tvoje kuće. To ćeš saznati tek kada se to dogodi. Nije moguće prije znati gdje će se mačka omaciti. Moguće je da će mačak koji nije kastriran nauditi malim mačićima. Ne znam imaš li muškog mačka oko kuće. To je na žalost tako u mačjem svijetu. Sigurna sam da će sve biti u redu s tvojim mačićima. Puno pozdrava i sretno.A9R1779

 

Dragi dr. Vetko,
zovem se Dejan i planiram kupiti jednog zamorca. Je li je bolje uzeti muškog ili ženskog zamorca? Kako se brinuti o njima? Koliko im često moram mijenjati
piljevinu? Čime se hrane? Možeš li mi odgovoriti na pitanja? Unaprijed hvala!
Dejan, 10 godina

Hvala ti na zanimljivim pitanjima, dragi Deane. Zamorčići su vrlo zanimljivi i umiljati mali ljubimci. Izaberi si zamorčića koji ti se sviđa – nije važno je li mužjak ili ženka. Savjetujem ti da kupiš zamorčiću malo veći kavezić da ima dovoljno prostora. Piljevinu treba mijenjati dosta često – barem jednom tjedno. Nije dobro dugo ostaviti piljevinu punu mokraće i izmeta. Vidjet ćeš i sam koliko često je to potrebno mijenjati zbog mirisa kaveza. Mješavinu hrane za zamorčiće možeš kupiti u pet shopu. Uz tu hranu potrebno je davati zamorčićima sijeno i svježe voće i povrće. Sijeno je iznimno važno za zamorčiće i uvijek im mora biti dostupno. Sijeno im pomaže u probavi i normalnom radu probavnog sustava. Puno pozdrava i sretno s novim ljubimcem.

A9RA5C0

 

Poštovani i dragi, čitam redovito Moj planet.
Zovem se Veronika i idem u drugi razred. Imam jedno pitanje: zašto mačke nekad predu? Hvala na odgovoru.
Veronika

Draga Veronika, hvala ti na zanimljivom pitanju. Mace predu kada uživaju. Na primjer, kada macu maziš, ona će presti – to je karakteristično za mačke. Mace su vrlo posebne životinje koje na taj način pokazuju zadovoljstvo i sreću. Mazi i dalje svoju macu. Puno pozdrava i sretno.

A9RA5C4

 

 

Dragi dr. Vetko,
imam psa tornjaka. Prije tri godine moj ga je tata našao na cesti. Nisam baš
sigurna kako bih ga trebala dresirati, a i zanima me zašto je još uvijek mali,
hoće li narasti. Također imam macu Točkicu koja je luda za Dein Bestes
krekerima. Što je u njima?Unaprijed hvala.
Daria

Draga Daria, hvala ti na zanimljivim pitanjima. Puno pohvala tvom tati koji je udomio psa – to je tako plemenito. Odgoj psa je jako važan. Počinje kada pas dođe u obitelj. Psi su životinje koje žive u čoporu i žele dominirati nad ostalim članovima čopora. Važno je psu dati do znanja da smo mi tj. najčešće jedan član obitelji – vođa čopora. Pas se treba nagraditi za dobro ponašanje, to se radi s hranom koju pas najviše voli. Nisi navela koliko je tvoj psić star, pa mi je teško odgovoriti hoće li još rasti. Pas je nađen na ulici, stoga je vrlo teško reći koje je pasmine – najvjerojatnije je križane pasmine. Tvoje drugo pitanje vezano je za hranu za mačke koju tvoja maca jako voli. Mačke najviše vole jesti meso, to jest hranu bogatu mesom. Možda je ta hrana finija mačkama jer je začinjenija više od druge hrane. Puno sreće i veliki pozdrav.

A9RA5C2

 

Dragi dr. Vetko,
imam psa Čupka koji ima 1 godinu i 7 mjeseci. Za razliku od svojih vršnjaka, on je divlji: kad smo u šetnji, on skače na druge ljude, mene i moju obitelj. Kako da to riješim i kako da ga izdresiram npr. da ne skače po drugima i da uhvati šišku kad je bacim? Ne bi to trebao raditi nakon kastriranja. Također imam mačka. Zašto on po danu spava i izležava se, a noću vani lovi ptice i miševe. Kad ga uzmem ukrilo maziti, prede (sretan je), ali nakon nekog vremena ako npr. počnem gledati televiziju ili pričati s mamom, odmah me grebe. Uz to, on je vrlo debeo: je li to loše ili nije?
P.S. Budući da ti prvi put pišem, bilo bi mi drago da mi odgovoriš u idućem broju.
Luce Židov

 

Hvala ti na mnoštvu zanimljivih pitanja. Tvoj pas Čupko, kao što si navela u pitanju, skače na ljude – to je čest problem u mladih pasa. da bi spriječila psa da skače po ljudima, pokušaj ga izdresirati hranom koju najviše voli. Nagradi psa za pozitivno ponašanje. Pas će vrlo brzo shvatiti za koja ponašanja dobije hranu, a za koja ne. Tako će se naučiti da ne smije skakati po ljudima. Budi strpljiva zbog toga što će psu trebati neko vrijeme da se nauči dobro ponašati. Najvažnije je biti dosljedan u odgoju psa i puno puta ponavljati iste vježbe sa psom. Na sličan ćeš način naučiti psa da ti donese lopticu ili šišku, kao što si napisala u svom pitanju. Kad ti pas donese šišku, daj mu njegovu omiljenu hranu i pohvali ga – i tako radi dok pas ne nauči da će dobiti nagradu za donesenu lopticu ili šišku.  Mačke se često ponašaju kao tvoja maca – i to jednostavno moraš prihvatiti. Mačke često imaju problema s debljinom. To nije zdravo za njih, stoga ti savjetujem da daješ mačku hranu za mačke s prekomjernom tjelesnom težinom. Puno pozdrava i sretno.

skok

 

Dragi dr Vetko,
željela bih imati dvije male ribice. Prijateljica mi kaže da im dok su još male trebam dvaput dnevno davati starog kruha, no mama mi kaže da će od kruha uginuti. Onda da im dam starog kruha ili hranu za ribice? Pišem ti prvi put pa bih željela da objavite moje pismo.
Tina Delić, 10 godina

Draga Tina, hvala ti na vrlo zanimljivim pitanjima. Savjetujem ti da ne daješ svojim ribicama kruh, to nije dobro za njihovo zdravlje i rast. Hrana za ribice potpuna je hrana u kojoj ribice imaju sve potrebno za rast i razvoj. Puno pozdrava i sretno.

ribice

Draga dr. Vetko!
Pišem ti prvi put i htjela bih da objaviš moje pismo! Imam (psa) zapadnoškotskog Westin terijera. Ima tri godine i zove se Remy. Kada mu damo hrane, on stalno njuškom prevrće zdjelicu u nadi da će
prosipati svoju hranu. Zašto to radi? Unaprijed hvala!
Mia Žučko

Draga Mia, hvala ti na zanimljivom pitanju. Tvoj pas jede tako da najprije prosipa hranu po podu. Teško ćeš psa odučiti da prosipa hranu ako to radi već duže vrijeme, stoga ga pusti da jede kako on želi. Puno pozdrava i sretno.
slatkiDragi dr. Vetko,
pišem Vam prvi put i voljela bih da mi odgovorite. Imam sirijskoga hrčka. Ima sedam mjeseci. Prije koja tri ili četiri mjeseca nabavili smo mu veliku kuću – i sad više ne izlazi iz nje, osim kad obavlja neke stvari. Muče me ova pitanja:
Ne znam kojeg je Theo spola, jer kad se penje, ništa se ne vidi. Zašto stalno grize bočicu vode (ova mu je već druga)? I zašto stalno svu hranu iz posudice odnosi u svoju kućicu?
Unaprijed hvala, AnaDraga Ana, hvala ti na zanimljivim pitanjima. Hrčak je noćna životinjica, što znači da je aktivan noću. I to je razlog zašto je tvoj hrčak u svojoj novoj kućici koju ste mu kupili. Moram ti reći da ćeš teško sama odrediti kojeg je spola tvoj hrčak. Ako želiš saznati spol, možeš svog hrčka odvesti veterinaru. Tvoj hrčak grize bočicu s vodom zbog toga što želi naoštriti svoje zubiće. Savjetujem ti da kupiš hrčku mineralni kamen da može oštriti svoje zube. Hrčak nosi hranu u svoju kućicu zato što hrčci, kad imaju višak hrane, taj višak spremaju kao zalihu. u prirodi nema uvijek dostupne hrane na raspolaganju, stoga hrčci spremaju zalihe. Puno sreće i veliki pozdrav.HRCAKDragi dr. Vetko,
moj pas Max zimi jede snijeg. A što ako ima na snijegu bakterija? Ja imam i zeca. Što ću ako mi Max ubije zeku? Jer, kad pustimo Timija iz kaveza, onda ga Max naganja. Max ne želi jesti suhu hranu za pse. Što da mu dam jesti? Na TV-u sam gledala emisiju o psima. Govorili su o mopsovima. Moj je pas isto mops. I rekli su da je to tvrdoglav pas i da su mu osjetljivi nos i noge. I voljela bih da moje pismo objavite jer prvi put pišem. Imam 8 godina.
UnaHvala ti na pitanjima, draga Una. Psi često jedu snijeg. Bakterije nisu problem kada psi jedu snijeg, nego to što psi od jedenja snijega često dobiju upalu grla, to jest prehlade se, kašlju, curi im iz nosa. Tada je potrebno potražiti pomoć veterinara. Nije dobro za tvog kunića da pas trči za njim: kunići su životinje koje su vrlo osjetljive na stres. Neka tvoj zeko ima svoj mir u svom kavezu i neka se ne druži s tvojim psom. Naveo si u pitanju da tvoj mops ne želi jesti suhu hranu. Savjetujem ti da mu ponudiš neku drugu hranu. Postoji mogućnost da se tvom psu ne sviđa hrana koju si mu dala. Mopsovi su osjetljiva pasmina pasa i često imaju problema s disanjem zbog toga što imaju spljoštenu njuškicu. Problemi s nogama često se javljaju zbog prekomjerne tjelesne težine – što je kod mopsova čest slučaj.
Puno pozdrava i sretno.PESEKDragi dr. Vetko,
imam patuljastog kunića koji se zove Lupko. Zašto se boji visine i ne voli kad ga se diže?
Boji se izaći sam van. I još nešto, često mu lijevo oko suzi i oko njega mu je sve mokro.
Je li to od propuha ili nešto drugo. Molim vas da mi odgovorite na pitanja. Hvala.
Karlo Ivanković, 10 godinaDragi Karlo, hvala ti na pitanjima. Kunići su životinje koje su vrlo osjetljive na stres i često su jako plašljivi. Savjetujem ti da budeš strpljiva sa svojim ljubimcem. Postupno ga navikavaj na maženje i kontakt sa sobom. Kunić se boji izaći iz kaveza jer se u kavezu osjeća siguran. Kunići koji imaju problema s otpornošću organizma često imaju iscjedak iz očiju i nosa. Taj problem sa suzenjem iz oka koji ima tvoj kunić može biti ozbiljan ako se proširi i na dišni sustav, stoga bi bilo dobro da kunića odvedeš veterinaru, zajedno sa svojim roditeljima. Najvažnije je da kunić želi jesti, piti i da ima redovitu stolicu. Ako bilo što od toga nije u redu, obvezno potraži pomoć veterinara. Puno pozdrava i sretno.KUNICDragi dr. Vetko,zovem se Sandro i već 12 mjeseci imam pet malenih kornjača, ali nisu puno narasle. Možeš li mi pomoći?
Unaprijed hvala.
Dragi Sandro, hvala ti na zanimljivom pitanju vezanom uz tvoje kornjačice. Nije mi poznato iz tvog pitanja o kojoj je vrsti kornjače riječ te jesu li tvoje kornjače kupljene kada su već bile odrasle ili kada su bile još u razvoju. Vrsta kornjače koja je najčešći kućni ljubimac je crvenouha kornjača. Na brzinu rasta kornjače utječe mnogo čimbenika, ponajviše prehrana te uvjeti držanja u nastambi. Kornjače godišnje rastu od dva do četiri centimetra. Ako su tvoje kornjače »malo« narasle, tada je najvjerojatnije sve u redu s njima s obzirom na to da godišnje (na)rastu od dva do četiri centimetra. Savjetujem ti da provjeriš uvjete u terariju: temperaturu i izloženost sunčevu svjetlu. Temperatura u terariju ne smije biti niža od 25 stupnjeva Celzijevih, jer tada kornjače neće imati apetita i prestat će normalno jesti te zbog toga ne napreduju i ne rastu. Za održavanja optimalne temperature koriste se grijači za terarije. Prehrana kornjača je iznimno važna za njihov normalan rast. Crvenouhim kornjačama mora se  davati meso i povrće. Meso im se smije davati maksimalno dva puta tjedno. Povrće i meso mora biti usitnjeno na male komade da kornjače mogu normalno uzeti hranu. Također se u hranu mogu dodavati vitamini i minerali. Nadam se da će tvoje kornjačice napredovati.  Puno pozdrava i sretno.korni
Dragi dr. Vetko, ja imam mačića koji je star oko tri mjeseca. On me se boji: kad god dođem blizu njega, on pobjegne,a kad je bio sasvim mali, mazila sam ga svaki dan. Kad idem u školu, on mi stoji pred ulazom sa svojom mamom, a kako ga ne bi htjela uplašiti, maknem se metar od njega, no ipak pobjegne. Cijela ga moja obitelj voli, a pogotovo ja, i želim ga bar malo pomaziti. Kako da ga uvjerim da se ne treba bojati? Molim vas objavite moje pismo u časopisu!
Ivana,10 godina
Draga Ivana, hvala ti na zanimljivim pitanjima vezanima uz tvog malog mačića. Vidim iz tvog pitanja da si tužna što te se mačić boji. Savjetujem ti da budeš strpljiva i smirena u odnosu prema mačiću. Malo po malo mačić će te se prestati bojati. Ponudi mačiću njegovu omiljenu hranu i daj mu je kad ti priđe bliže. Kad ti mačić priđe bliže, to je već veliki napredak. Nemoj brzati, moraš biti strpljiva. Također se možeš igrati s mačićem i na taj mu se način približiti tako da mačić ima u tebe povjerenja. Sigurna sam da će sve biti u redu, nemoj se bojati, mačić će te prihvatiti, samo mu moraš dati malo vremena. Puno pozdrava i sretno.
catDragi dr. Vetko,
imam psa Čupka koji ima godinu i sedam mjeseci. Za razliku od svojih vršnjaka, on je divlji, i kad smo u šetnji, on skače na druge ljude, na mene i moju obitelj. Kako da to riješim i kako da ga izdresiram npr. da ne skače po drugima i da uhvati šišku kad je bacim? Ne bi to trebao raditi nakon kastriranja. Također imam mačka. Zašto on danju spava i izležava se, a noću vani lovi ptice i miševe. Kad ga uzmem u krilo maziti, prede (sretan je), ali ako nakon nekog vremena npr. počnem gledati tv ili pričati s mamom, odmah me grebe. Imam još jedno pitanje: on je vrlo debeo – je li to loše?
P.S. Budući da ti prvi put pišem, bilo bi mi drago da mi odgovoriš u idućem broju.Hvala ti na zanimljivim pitanjima. Odgoj psa iznimno je važan. Počinje od dana kada pas dođe u kuću. Savjetujem ti da svog psa Čupka učiš dobrom ponašanju pomoću hrane koju on najviše voli. Nagrađuj njegovo pozitivno tj. dobro ponašanje. Za početak ga nauči da sjedne na naredbu i tada mu daj omiljenu hranu. Kada počne skakati po tebi i drugima, reci mu da sjedne i nagradi ga kada posluša. Tvoj je pas jako živahan i zbog toga treba puno kretanja i šetnje. Psi često pokazuju znakove lošeg ponašanja kada imaju previše energije koju nisu potrošili na igru i trčanje s drugim psima. Zajedno sa svojim roditeljima povedi svojega psa u duge šetnje – sigurna sam da će se pas smiriti i bolje ponašati. Spomenuo si i bacanje šiške psu. Možeš naučiti psa da ti donese šišku, lopticu, štap… također nagrađujući ga njegovom omiljenom hranom. Mačke su životinje koje imaju takav životni ritam. Po noći love, a po danu odmaraju. Mačke su također vrlo karakterne i svojeglave životinje. Kada se više ne žele maziti i dragati, one to pokažu tako da ili odu npr. iz tvog krila ili da te ogrebu, ugrizu. Poštuj svog mačka kakav on jest jer se najvjerojatnije neće promijeniti. debljina kod mačaka, kao i kod ljudi, nije dobra za zdravlje. Savjetujem ti da mačka staviš na posebnu prehranu za pretile mačke. Takvu hranu možeš kupiti u pet-shopu.  Puno sreće i veliki pozdrav.PESDragi dr.Vetko,
ja imam kornjaču koja ne jede svoju hranu. Možeš li mi pomoći? A koliko mogu živjeti bolesne papige? Unaprijed hvala.
DinoDragi dino, hvala ti na zanimljivim pitanjima. Kornjače često ne jedu zbog preniske temperature u terariju. Stoga ti savjetujem da provjeriš uvjete koje imaš u nastambi za kornjače. Temperatura u nastambi ne bi smjela biti niža od 25 stupnjeva Celzijevih. Temperatura u nastambi regulira se grijačem. Također je iznimno važno sunčevo svjetlo, koje povećava otpornost organizma i poboljšava apetit te dovoljan unos vitamina i minerala. Vitamin A vrlo je važan, jer u nedostatku vitamina A dolazi do smanjenog apetita. Kornjače mogu provesti duže vrijeme bez hrane, međutim ako kornjača ne jede duže vrijeme, npr. duže od tjedan dana, potrebno je istražiti uzrok zbog kojeg kornjača ne jede. Teško mi je odgovoriti na tvoje drugo pitanje vezano uz dužinu života bolesnih papiga. Ptice mogu imati razne vrste bolesti. Mogu imati bakterijske, virusne, parazitarne bolesti, problema s krilima, nožicama, itd., također probleme s hranjenjem, nedostatkom vitamina i minerala. Različite bolesti su i različito opasne za papige, od nekih bolesti brzo ugibaju, a od nekih ne. Puno pozdrava i sretno.
Dragi dr. Vetko!
Imam hrčka koji se zove Theo. Već nekoliko mjeseci Theo grize svoju bočicu. Zanima me grize li ju zato što je glodavac ili iz nekog drugog razloga. I imam još jedno pitanje. Mogu li Thea pustiti van iz kaveza? Ima šest mjeseci, ali se bojim da bi se mogao, ako ga pustim van, negdje zavući ili bi mogao nešto pregristi.
Unaprijed hvala! AnaDraga Ana, hvala ti na zanimljivim pitanjima. Tvoj hrčak Theo grize svoju bočicu najvjerojatnije zbog toga jer želi oštriti svoje zubiće. Savjetujem ti da hrčku u njegovu nastambu staviš mineralni kamen ili grančicu drveta kako bi glodao odnosno da može trošiti svoje zube. Sigurna sam da tvoj hrčak, kada mu nabaviš mineralni kamen, više neće gristi opremu u nastambi. Puno pozdrava i sretno.Dragi  dr. Vetko, pišem vam prvi put i molim vas  da objavite moje pismo. Moj pas Petko počne zavijati svaki dan kad se smrači. ima svoj boks i zasebno dvorište gdje je slobodan (rijetko kad je zatvoren u boksu).  Redovito ga hranimo, povremeno ga šećemo i igramo se s njime. Ponekad zavija cijele noći i bojimo se da se susjedi ne naljute. imao sam ribice koje su uginule jer su iskočile van iz vode. Zašto to rade? Unaprijed hvala!
Šimun Petek  3.aHvala ti na zanimljivim pitanjima, dragi Šimune. Tvoj je pas usamljen i zbog toga zavija – ne želi biti sam. Savjetujem ti ako je to moguće da zajedno sa svojim roditeljima posvetiš više vremena Petku, sigurna sam da bi mu to puno pomoglo. Izvedite Petka u šetnju, igrajte se više s njim. Psi su vrlo društvene životinje i vole biti s ljudima. Mislim da upravo to druženje s vama nedostaje tvome psu. Ribice u prirodi skaču iz jedne vodene površine u drugu zato što “misle” da će skočiti u veću vodenu površinu. Također ribice mogu skakati iz akvarija ako je premalen ili ako je u njemu previše ribica. Savjetuj se u trgovini za kućne ljubimce koliko ribica možeš staviti u svoj akvarij – jako je važno da ribice imaju dovoljno mjesta u akvariju. Puno pozdrava i sretno.pesoHej, imam tri mačke  i psa. Moja maca ima  tri mačića stara oko dva tjedna. Ovo joj je drugo leglo. Koliko mačke mogu imati legla u životu? Moj mačić je star četiri mjeseca i steriliziran je, ali mačak koji je star tri godine nije steriliziran i njega nema svaki mjesec po tri tjedna. Zašto? Moja kujica ima skoro godinu dana i nije sterilizirana. kada će ona moći imati štence? ona je čistokrvna, a moja teta ima mužjaka iste vrste, ali njezin ne sluša naredbe. Zašto? Hvala na odgovorima!
PatriDraga Patri, hvala ti na mnoštvu zanimljivih pitanja. Mačke se mogu kotiti cijeli svoj život. Mačak koji nije kastriran osjeća miris mačaka koje su spremne za parenje i tada odlazi u “potragu” za njima. Savjetujem ti da svog mačka odvedeš na kastraciju zbog njegova zdravlja. Mačak više neće bježati, smirit će se. Kujica ima godinu dana i teško mi je reći je li spremna za parenje jer ne znam koje je pasmine. Važno je da je kujica odrasla. Ženkama velikih pasmina potrebno je duže vrijeme da potpuno sazriju i budu spremne za parenje. Savjetujem ti da odvedeš svoju kujicu na pregled kod veterinara. Veterinar će ti reći je li kujica spremna ili je potrebno još pričekati. Odgoj pasa je iznimno važan i na njemu treba raditi cijeli život psa. Ako vlasnici pasa nisu uporni, često su psi neposlušni to jest ne slušaju naredbe, ali to se sve može promijeniti ako se radi sa psom. Puno sreće i veliki pozdrav.macaDragi Vetko, imam jako, jako dragog psa kojeg smo udomili prije godinu dana, i tada je već bio star oko 1 godine. Zove se django (đango) i mješanac je dalmatinca i rotvajlera te je vesele naravi i jako, jako zaigran. najveće veselje mu je kamen. Pokušali smo s raznim drugim stvarima i igračkama, ali on se uvijek vrati na svoj najdraži kamen. Kako da ga odučimo od kamenja jer su mu već sad jako istrošeni prednji zubi pa se bojimo da bi mogao postati krezub. unaprijed zahvaljujem.
Erika, 9 godinaDraga Erika, hvala ti na zanimljivim pitanjima. Želim pohvaliti tebe i tvoju obitelj što ste udomili psa. Jako puno pasa nema dom niti brigu i njegu kakvu zaslužuju, a vi ste jednog psa spasili i dali mu topli dom. Čestitam! A sad se vratimo na tvoje pitanje. Tvoj pas Django voli kamenje što, kao što si i sama rekla, nije dobro za njega. Savjetujem ti da mu više ne daješ kamenje jer može imati ozbiljnih problema sa zubima. Pokušaj mu dati konop odnosno igračku u obliku konopa koji možeš kupiti u trgovini za kućne ljubimce –  takve igračke psi većinom jako vole, a postoje i igračke koje se sastoje od konopa i plastičnih krugova koji služe za žvakanje.  Provodi vrijeme sa svojim psom, igraj se s njim da zaboravi na svoju omiljenu igračku kamen. Sigurna sam da će se tvoj pas igrati s drugim igračkama, a ne s kamenom. Želim ti puno sreće i veliki pozdrav.kamenDragi dr. Vetko,
imam mačka Bubija. Bubi je crno-bijele boje. uskoro će navršiti tri godine. živi kod moga djeda na selu, cijepljen je, kastriran, ima ogrlicu protiv nametnika i hranimo ga kupovnom hranom. Moje prvo pitanje glasi: zašto se Bubi ne da dragati s rukom nego samo s nogom? Kada ga želim podragati rukom, pobjegne ili me ugrize. Je li to zato što se boji ruke?  A moje drugo pitanje glasi: Bubi kraj lijevog oka ima malu crnu fleku. Je li mu to crna dlaka ili krpelj? Unaprijed hvala!!
Lara Klemar, 11 godina

Draga Lara, hvala ti na zanimljivim pitanjima. Tvoj mačak Bubi se boji da ga ne bi uzela u ruke jer ga vjerojatno niste naučili da se nosi na rukama. Ako se Bubi boji, nemoj ga prisiljavati. Teško ti mogu točno odgovoriti što je Bubiju kraj lijevog oka, moguće je da ima krpelja, potrebno ga je pregledati. Zamoli roditelje da pregledaju mačka, a ako to ne bude moguće, treba ga odvesti veterinaru – da se vidi ima li mačak problema s okom. Puno pozdrava i sretno.

maca

Dragi dr. Vetko,
pišem ti prvi put i molim te da mi odgovoriš. Riječ je o mom psu Rajni.  Ne znam zašto ujutro kada joj nosim hranu ili se idem s njom igrati, ona na mene skače, a kada joj nosim pseće kolačiće, ona počne trčati do kućice i natrag. Samo hoće jesti te pseće kolačiće i kosti, a neće druge  ostatke od ručka .
Ivan Tomić

Dragi Ivane, hvala ti na pitanjima. Tvoja kujica Rajna je zaigrani psić koji voli trčati i igrati se s tobom, vesela je kad si s njom i kada joj daješ hranu. Psi vole poslastice keksiće, kao što ih volimo i mi ljudi. Savjetujem ti da se igraš s kujicom, odvedi je u šetnju zajedno sa svojim roditeljima. Rajna će se igrati i družiti s drugim psima i tada će biti mirnija i sretnija. Ponudi svojoj kujici hranu za pse – možda će joj se ta hrana više sviđati. Puno pozdrava i sretno.

peso

Dragi dr. Vetko,
pišem Vam prvi  put i volio bih da moje pismo objavite. Jedna moja ribica je nekoliko dana nakon kupnje dobila bijelu mrlju na glavi, a nekoliko dana poslije je uginula. Zašto se to događa? Unaprijed Vam hvala na odgovoru.
Florijan matanović, 12 godina

Dragi Florijane, hvala ti na pitanju. Tvojoj je ribici zbog premještaja u drugi akvariji pao imunitet odnosno otpornost organizma. Ribica je dobila najvjerojatnije bakterijsku upalu i zbog toga uginula. Također je važno znati da je priprema vode prije nego što staviš ribicu u akvarij iznimno važna. Ribicu se ne smije staviti u vodu iz pipe. Voda mora odstajati 24 sata prije nego što ribicu staviš u akvariji. U pet-shopu se također mogu nabaviti preparati za pripremu vode za akvariji. Nepovoljni uvjeti u vodi mogu također dovesti do uginuća ribica. Ako planiraš ponovo imati ribice, savjetujem ti da na pravi način prirediš vodu i sve potrebno za ribice. Puno pozdrava i sretno.

ribiceeeeee

 

Hej, imam tri mačke i psa. Moja maca ima tri mačića stara oko dva tjedna. Ovo joj je drugo leglo. Koliko mačke mogu imati legla u životu? Moj mačić je star četiri mjeseca i steriliziran je, ali mačak koji je star tri godine nije steriliziran i njega nema svaki mjesec po tri tjedna. Zašto? Moja kujica ima skoro godinu dana i nije sterilizirana. Kada će ona moći imati štence? Ona je čistokrvna, a moja teta ima mužjaka iste vrste, ali njezin ne sluša naredbe. Zašto? Hvala na odgovorima!
Ime ili nadimak:
Patri

Draga Patri, hvala ti na mnoštvu zanimljivih pitanja. Mačke se mogu kotiti cijeli svoj život. Mačak koji nije kastriran osjeća miris mačaka koje su spremne za parenje i tada odlazi u “potragu” za njima. Savjetujem ti da svog mačka odvedeš na kastraciju zbog njegova zdravlja. Mačak više neće bježati smirit će se. Kujica ima godinu dana i teško mi je reći je li spremna za parenje jer ne znam koje je pasmine. Važno je da je kujica odrasla. Ženkama velikih pasmina potrebno je duže vrijeme da potpuno sazriju i budu spremne za parenje. Savjetujem ti da odvedeš svoju kujicu na pregled kod veterinara. Veterinar će ti reći je li kujica spremna ili je potrebno još pričekati. Odgoj pasa je iznimno važan i na njemu treba raditi cijeli život psa. Ako vlasnici pasa nisu uporni, često su psi neposlušni to jest ne slušaju naredbe, ali to se sve može promijeniti ako se radi sa psom. Puno sreće i veliki pozdrav.

maca

Dragi dr. Vetko,
ja sam Ema. Imam dva psa koja se zovu Bela i Nera. Nera nam je došla, pa smo si je uzeli. Ne želi na povodac. Čim joj stavim povodac, odmah počne skakati i lajati. Zašto? Bela je razigran pas. Voli kad je pustimo s povodca da se igra s Nerom. Pustimo je ujutro, a dođe predvečer. Ne čeka ispred kućice da je zavežemo, nego ode pred kućicu i kad mi krenemo da
je zavežemo, ona ponovo pobjegne van. Zašto? Pišem vam prvi put pa bih željela da ovo pismo objavite u Mom planetu. Hvala. Jako volim pse pa bih željela da koji put stavite
poster haskija. Hvala.
Ema Bekić, 10 godina

Hvala ti na zanimljivim pitanjima, draga Ema. Tvoja je kujica mlada i razigrana, kao što navodiš u pitanju. Savjetujem ti da se sa svojim roditeljima posvetiš odgoju pasa. Da bi kujica bila mirnija, potrebno ju je šetati. Igra s drugim psima također je vrlo važna za socijalizaciju pasa. Na povodac je također potrebno priviknuti psa. Pomoću poslastica odnosno omiljene hrane tvoje kujice bit će ti puno lakše naviknuti je na povodac. Nije dobro da tvoja kujica luta po mjestu gdje živiš jer uvijek postoji opasnost da na nju naleti automobil, ali i da ostane
skotna, to jest da ima male psiće, ako se tjera ili će se početi tjerati. Stoga zamoli roditelje da ti pomognu kako bi tvoja kujica bila sretna i zdrava. Puno pozdrava i sretno.

velika

Dragi dr. Vetko,
pišem ti prvi put i nadam se da ćeš objaviti moje pismo. Imam cavalira king charles spaniela,star je dvije godine. Sada rastu trave, a ja sam alergična na njih. Dosta pušem nos i maramice su posvuda. Kada moj pas čuje da pušem nos, on dotrči, laje i jede prljave maramice. Što da radim? Jedan dan sam mu kupila ogrlicu protiv napasnika, no kako cavaliri imaju dugu dlaku, ogrlica mu je napravila čvoriće. Trebam li mu ostaviti ogrlicu ili da mu
kupim Frontline? Unaprijed hvala!
Ema, 11 godina

Draga Ema, hvala ti na zanimljivim pitanjima. Savjetujem ti da makneš svoje maramice od psa to je jedini način da ga spriječiš u tome da ih pojede. Psi često zbog mirisa koji ih privlači jedu npr. maramice. Ogrlice protiv buha i krpelja vrlo su dobar izbor, međutim psi mogu imati, kao što je kod tvog psa slučaj, problema s čvorićima, to jest s dlakom. Savjetujem ti da skineš ogrlicu i da počešljaš dlaku. S obzirom na to da tvome psu smeta ogrlica, bilo bi bolje da mu stavljaš ampule kao što si navela u pitanju. Pozdrav i sretno.

kavalir

Dragi dr. Vetko,

imam dvije papige tigrice koje me grizu kada im gurnem ruku u krletku kako bi ih izvadila van, a ne žele same izaći van. Kada ih pustim van, stoje na krletci i ne miču se. Zašto me grizu?
Hvala.
Tirna Bublić, 10 godina

Papigice te se boje i zbog toga grizu, draga Tirna. Savjetujem ti da budeš strpljiva sa svojim papigicama. Postupno će se pripitomiti. Provodi vrijeme sa svojim papigicama. Pričaj im. Ponudi im njihovu omiljenu hranu. Nemoj se brinuti, važno je samo da budeš strpljiva i smirena u odnosu prema svojim papigicama. Papigice su vrlo bojažljive životinjice koje trebaju vremena da se naviknu i opuste. Sigurna sam da će sve u konačnici biti u redu s tvojim ptičicama.
Puno pozdrava i sretno.

papiga

Dragi dr.Vetko!

Imam male mošusne vodene kornjače koje sam kupila prije desetak mjeseci. Zašto kornjače ne žele izaći izvan vode na drvo? Akvarij ima grijač, drvo, filtar i svjetlo, ali je u hladu – na tom prozoru nikad nema sunca. Kako mogu znati jesu li mužjaci ili ženke? Vole li one više krupnije kamenčiće ili im je bolji pijesak? Koliko će moje kornjačice narasti? Koliko dugo mogu bez vode? Koliko dugo žive? Molim vas da objavite moja pitanja.
Unaprijed hvala!
Sara Štrkalj, 10 godina

Draga Sara, hvala ti na pitanjima i posebno ti hvala na slici koju si poslala :)) Moguće je da se tvoje kornjače boje izaći kada si ti u sobi. U vodi se osjećaju sigurnije. Zanimljivo je tvoje pitanje vezano uz spol kornjača. Kod mladih je životinja vrlo teško odrediti spol. Odrasle ženke kornjača veće su od odraslih mužjaka. Mužjaci imaju na prednjim nožicama iznimno duge nokte te imaju dugačak i debeo rep. Ženke nemaju toliko duge nokte na prednjim nogama te nemaju tako dug i debeo rep. Mošusne se kornjače vole zavlačiti u mulj, stoga je bolje na dno terarija staviti pijesak. Mošusne kornjače su malene kornjače i narastu oko 14 centimetara. Mužjaci su manji od ženka. Kornjačama je potrebno osigurati vodeni dio terarija i kopneni dio terarija. Kornjače mogu živjeti veoma dugo – i do pedesetak godina.
Puno pozdrava i sretno.

kornjaca

Dragi dr. Vetko,

pišem Vam prvi put i željela bih da mi odgovorite. Ja se zovem Lara i imam hrčkicu Lili, koja je stara dvije godine. U zadnje sam vrijeme jako zabrinuta za nju. Lili je dobila na lijevoj strani usnice neki čudni prištić. Taj prištić je sada već doista velik i počeo se sušiti. Zato sam tako zabrinuta. I još me jako zanima to što stalno radi gnijezdo u kojem spava, a ima svoju kućicu u kojoj je prije spavala. Molim vas da mi odgovorite.
Lara, 9 godina

Draga Lara, hvala ti na zanimljivim pitanjima. Tvoja se mala ljubimica Lili vjerojatno ozlijedila u kavezu. Posjeklina se može ognojiti, to jest upaliti, te na tom mjestu nastaje
oteklina u obliku prištića. Međutim, moguće je i da je došlo do ozljede usne šupljine te nastanka upale u samoj usnoj šupljini. Savjetujem ti da pozorno pratiš svoju Lili: jede li i pije normalno, ima li redovito stolicu te mokri li redovito. Pregled kod veterinara uvelike bi pomogao jer biste tada znali što se stvarno događa s tvojom ljubimicom. Hrčci vole graditi gnijezda u koja se zavlače i u kojima spavaju. To je normalno ponašanje hrčka, stoga nema razloga za brigu. Puno pozdrava i sretno.

hrcak

Natrag na vrh stranice

Tvoji prijedlozi*:

Ime ili nadimak:

Dob

*polja označena zvjezdicom su obavezna!

Knjiga tjedna!

Pogledaj ponudu

Knjiga tjedna!

Zauvijek u tvom zagrljaju

Očaravajuća priča o strasti i izdajničkim intrigama na carskom dvoru!

50 kn

149 kn

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.