Hitovi Mozaika knjiga na Interliberu 2019.

Mjesec studeni mnogima je sinonim za popularni Interliber. Ove godine na zagrebačkom Velesajmu očekuje vas mnoštvo knjiga kojima ćete teško odoljeti. Kriminalistički i ljubavni romani, slikovnice i bajke, kuharice i priručnici za samopomoć samo su dio bogate i raznolike ponude.

  1. Plemeniti gospodin u Moskvi – Amor Towles

Najiščekivaniji roman godine Plemeniti gospodin u Moskvi autora Amora Towlesa odmah po objavljivanju postao je svjetska književna senzacija. Knjigom godine proglasili su ga New York Times, a nakon toga i Sunday Times, Mail on Sunday, Irish Times i Daily Express. Iste godine najboljom knjigom proglasio ju je i bivši američki predsjednik Barack Obama, a veliko zanimanje i povratak knjige na vrhove ljestvica potaknuo je 2019. godine Bill Gates koji je izrazio oduševljenje ovim veličanstvenim djelom. Gotovo dva milijuna čitatelja potvrdilo je da je Towles napisao roman koji će ostati zapamćen kao jedan od najvećih fenomena u modernoj svjetskoj književnosti. Roman Plemeniti gospodin u Moskvi preveden je na više od petnaest svjetskih jezika, a na renomiranoj stranici Goodreads, koju prate milijuni čitatelja, Plemeniti gospodin u Moskvi od gotovo dvjesto tisuća čitatelja dobio je visoku ocjenu (4,36 od maksimalnih 5). Za obožavatelje ovog romana stigla je nova poslastica. Jedna od najboljih knjiga u posljednje tri godine godini dobit će TV ekranizaciju u obliku mini serije koja bi trebala biti prikazana 2020. godine.

Ovaj jedinstveni roman ispunjen je humorom, originalnim likovima i blistavim scenama koje očaravaju čitatelja pričom o čovjeku koji, bez obzira na nesvakidašnje okolnosti svoga života, pokušava otkriti svoju istinsku svrhu. Roman Plemeniti gospodin u Moskvi je s engleskoga prevela Aleksandra Barlović.

  1. A onda je nestala – Lisa Jewell

1999. godine svjetska književna scena upoznala je Lisu Jewell koja sada već punih 20 godina piše romane koji ne silaze s vrhova lista najprodavanijih naslova. Ova britanska autorica u dva desetljeća stvaranja velikih uspješnica objavila je gotovo dvadeset romana, ljubavne ili kriminalističke tematike. Romanom A onda je nestala Jewell je zaludila ne samo čitatelje u Europi, nego i Sjedinjenim Američkim Državama. Upravo je njihov renomirani New York Times ovaj roman proglasio bestselerom i time učvrstio poziciju Lise Jewell kao jedne od najpopularnijih autorica današnjice. Prvi roman objavljen na hrvatskom jeziku u izdanju Mozaika knjiga na hrvatski je preveo Saša Drach.

Iako je Jewell spisateljsku započela ljubavnim romanima, od kojih su mnogi odnijeli brojne nagrade i priznanja, pravu svjetsku slavu stekla je kriminalističkim romanima od kojih je najveću slavu stekla upravo romanom A onda je nestala.

  1. Izbliza – Cara Hunter

Svjetska književna scena prošle godine dobila je novo ime među autorima kriminalističkih romanima. Cara Hunter svojim je romanom Izbliza poharala svjetske liste najprodavanijih kriminalističkih romana, a posebnom i zastrašujućim načinom pisanja nisu odoljeli ni njezine spisateljske kolege koji su ovi roman okitili lovorikama. Izbliza je prvi roman iz serije kriminalističkih romana o inspektoru Adamou Fawleyju.

Renomirani britanski književni klub Richard and Judy oduševio se ovim romanom i odmah po objavljivali uvrstili ga u svoj klub. Da nisu pogriješili u svom odabiru govori i podatak kako je knjiga Izbliza ušao u uži izbor za najbolji britanski kriminalistički roman 2019. godine. Prvi roman objavljen na hrvatskom jeziku u izdanju Mozaika knjiga na hrvatski je prevela Maja Opačić.

Ništa manji uspjeh Hunter nije zabilježila ni sa svojim drugim romanom No Way Out koji je prema odabiru renomiranog Sunday Timesa proglašen jednim od 100 najboljih kriminalističkih romana objavljenih od 1945. godine. Njezine su se knjige diljem svijeta prodale u gotovo milijun primjeraka.

  1. Crveni adresar – Sofia Lundberg

Iz hladne Švedske stigao je jedan od najvećih hitova koji je zapalio čitav svijet. Sofia Lundberg sa svojim romanom prvijencem Crveni adresar oduševila je svjetsku književnu i blogersku scenu. Crveni adresar roman je o pričama koje trebamo prenositi budućim generacijama i avanturama o životnoj radosti koja nas može preplaviti u svakom trenutku. Sofia Lundberg u ovoj dirljivoj i nadahnjujućoj priči uvlači se u najdublja sjećanja svakog čitatelja i budi u njemu uspomene koje je možda već i zaboravio. Čovjek tijekom života upozna toliko mnogo ljudi, neki kroz naše živote samo prođu, dok neki ostave neizbrisiv trag. Pojedinci nas nasmiju, a postoje i oni koji nam slome srce. Najdragocjenije što na kraju ostaje jesu uspomene koje moramo podijeliti sa svijetom. Crveni adresar Sofije Lundberg u izdanju Mozaika knjiga prvi je naslov na hrvatskom jeziku u prijevodu Branke Grubić.

  1. Nebo puno knjiga – Amy Meyerson

Za sve ljubitelje velikog svjetskog hita Mala pariška knjižara stigla je nova književna poslastica. Nebo puno knjiga autorice Amy Meyerson roman je u kojem progovara o iscjeljujućoj moći knjiga i načinu na koji mogu promijeniti nečiji život. Nebo puno knjiga roman je velika srca i prodorna uvida, lirska priča o obitelji, ljubavi i snazi zajedništva. Ovo je ljubavno pismo upućeno knjižarama i čitanju, priča o tome kako naša prošlost oblikuje ono što ćemo postati. U ovom pripovjednom labirintu u kojem se nalazi glavna glumica ne nedostaje ni prave iskrene ljubavi. Zamislite da svaka knjiga u sebi skriva poruku koje vas vodi do novog izazova i nove knjige, a na kraju tog vas čeka odgovor na sva pitanja koja su vas mučila. Roman je s engleskoga prevela Nada Mirković.

  1. Susjedova trava – Ruth Jones

Bračna nevjera samo je jedna od tema o kojima autorica romana Ruth Jones progovara u svojem hit naslovu Susjedova trava. Naizgled ljubavni roman, ali ovo je knjiga koja između svojih korica skriva tajne o kojima se drugi ne usude ni pisati. Roman Susjedova trava, prvijenac je britanske spisateljice i popularne glumice iz serije Gavin i Stacey. Autorica u ovom nezaboravnom romanu donosi živopisnu priču o dva braka i staroj aferi koja prijeti da će ih raskinuti. Ljudima je u prirodi da se cijeloga života pitaju isto pitanje: Je li trava doista zelenija u tuđem dvorištu? Odgovor na to pitanje ponudila je upravo ova svestrana spisateljica i glumica u romanu koji je oduševio kritiku i publiku. Susjedova trava proglašen je bestselerom prema odabiru Sunday Timesa koji tvrdi da mu nećete moći odoljeti. Ležeran i zabavan stil pisanja uvući će vas u sadržaj ove knjige koja progovara o ozbiljnim životnim problemima. Roman je s engleskog jezika prevela Aleksandra Barlović.

Najveći dio života želimo biti negdje drugdje ili netko drugi, gledajući u budućnost ili baveći se prošlošću. Uvijek mislimo da je trava u susjedovom dvorištu zelenija. No, nikada nije. Obična trava. Samo druga parcela, to je sve. Prošlost nas zna sustići. I podmetnuti nam nogu.

  1. Djetetovo dijete – Barbara Vine

Novi kriminalistički roman Djetetovo dijete iz opusa najveće spisateljice kriminalističkih romana na svijetu Barbare Vine! Poznata je kao autorica čije su kriminalističke priče pisane vrhunskim literarnim stilom. Dok je pod svojim pravim imenom Ruth Rendell pisala klasične vrhunske trilere, pišući pod pseudonimom Barbara Vine popuštala bi zakonima krimića i pisala samosvojne napete romane u kojima bi identitet ubojice bio manje važan od onoga što se zapravo dogodilo i koje su psihološke nijanse od običnog čovjeka mogle napraviti okrutnog ubojicu.

U svojem najnovijem romanu Djetetovo dijete, objavljenom u izdanju Mozaika knjiga, ova trostruka dobitnica Edgar Allan Poe Awarda, još jednom opravdava status jedne od najboljih spisateljica kriminalističkih romana. Ovo je četrnaesti roman koji je napisala pod prezimenom Vine. U svojoj bogatoj karijeri prodala je više od 20 milijuna primjeraka, a posljednji roman je s engleskog preveo Ozren Doležal.

Ruth Rendell, jedna od najvažnijih autorica krimića 20. stoljeća, preminula je 2015. godine u 85. godini života od posljedica moždanog udara, nakon što je u pola stoljeća karijere ispisala 66 romana i devet zbirki priča. Na hrvatski su joj jezik prevedeni romani Dimnjačarov sin, Oko koje vidi u tami, Nijedna noć nije preduga, Rođendanski dar i Godišnjica.

  1. Prosvjetiteljstvo našeg doba – Steven Pinker

Raspada li se svijet doista? Je li ideal napretka zastario? U ovoj profinjenoj procjeni ljudske prirode u trećem tisućljeću, Steven Pinker, intelektualac i kognitivni znanstvenik, poziva nas da se odmaknemo od groznih naslova i proročanstava o propasti, koji izvlače ono najgore iz naših psiholoških predrasuda. Umjesto toga, Pinker u 75 zadivljujućih grafova pokazuje da su život, zdravlje, prosperitet, sigurnost, mir, znanje i sreća u porastu, ne samo na Zapadu, nego širom svijeta. Ovaj napredak nije dovela neka svemirska sila ili tajanstveni luk. On je dar prosvjetiteljstva − uvjerenja da znanje može poboljšati ljudski napredak. Sada, s vremenskim odmakom, znamo da je prosvjetiteljstvo djelovalo. No danas ga je, više nego ikada, potrebno snažno braniti. Prosvjetiteljstvo pliva protiv struja ljudske prirode – plemenske pripadnosti, autoritarizma, demonizacije, čarobnih misli – koje su demagozi pretjerano voljni iskoristiti. Daleko od konsenzusa među intelektualcima, idealima prosvjetiteljstva ljutito se protive vjerski, politički i kulturni pesimisti koji inzistiraju na tome da je zapadna civilizacija u terminalnom padu. Rezultat je nagrizajući fatalizam te spremnost na uništenje dragocjenih institucija liberalne demokracije i globalne suradnje. Pinker kreće od izvora cinizma i straha. Je li iracionalnost svojstvena ljudima? Trebamo li religiju koja ograničava moral? Je li nas

suvremenost učinila usamljenima i sklonima samoubojstvu? Živimo li u „doba terora“? I hoće li se sve srušiti kroz apokalipsu nuklearnog rata, nestašicu resursa, klimatskih promjena i odbjeglu umjetnu inteligenciju? Pinker se zalaže za razum, znanost i humanizam − ideale koji

su nam potrebni da se suočimo s našim problemima i nastavimo s našim napretkom.

  1. Djedov tajni div – David Litchfield

David Litchfield još jednom je zarobio srca milijuna djece i njihovih roditelja diljem svijeta svojom novom slikovnicom Djedov tajni div. U novom velemajstorskom uratku Litchfield opet budi snažne emocije na najjednostavniji način, kroz priču o ljubavi, obitelji i prijateljstvu. Riječ je o još jednoj toploj i dirljivoj slikovnici koja uz očaravajuće ilustracije neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Omiljeni junaci ove slikovnice uče nas vrijednostima pravog prijateljstva, ljubavi i o tome kako treba slijediti svoje srce i snove, jer kamo god da idemo, gdje god da jesmo, prijatelji su osobe na koje se uvijek možemo osloniti.

Novom slikovnicom Djedov tajni div Litchfieldove inspirativne priče Pas i violina i Medo i klavir dobile su dostojnog nasljednika.

  1. Izliječite svoj um – Lisa Schulz i Louise L. Hay

Međunarodno priznata stručnjakinja za medicinsku intuiciju dr. Mona Lisa Schulz i Louise L. Hay, kraljica priručnika o samopomoći koja stoji iza brojnih uspješnica, autorice su nove inspirativne knjige Iscijelite svoj um. Mnogi se bore s idejom sreće, smirenosti i usredotočenosti u svijetu koji svakim danom postaje sve kompleksniji. Kako sačuvati zdrav razum, održati raspoloženje stabilnim i pamćenje nenarušenim kad je naš mozak bombardiran informacijama i utjecajima sa svih strana? Ova knjiga jedinstveni je izvor podrške koji kombinira najmoderniju znanost sa suosjećanjem i mudrošću.

Jeste li: opterećeni tugom, ljutnjom ili strahom, ovisni o nekoj supstanciji ili ponašanju, primijetili problem s fokusiranjem, čitanjem ili pamćenjem, doživjeli traumu koja vam stvara mentalnu maglu u sadašnjosti, osjetili emocionalno stanje koje nagoviješta fizičke bolesti?

Knjiga Iscijelite svoj um vodi vas kroz brojne kompleksne životne situacije i nudi odgovore koje je moguće odmah primijeniti u praksi. U svakom poglavlju ove knjige dobit ćete „virtualno iskustvo iscjeljenja“ kroz studije slučaja u klinici Sve je dobro, gdje dr. Mona Lisa koristi medicinsku intuiciju za utvrđivanje problema u širokom rasponu prototipskih povijesti bolesti, nakon čega ona i Louise nude rješenja i afirmacije koje će pomoći pri vraćanju blagostanja.

  1. Mudrost vukova – Elli H. Radinger

U nezaboravnoj knjizi Mudrost vukova stručnjakinja za vukove i prirodoslovka Elli H. Radinger koristi dvadesetpetogodišnje iskustvo rada s ovim životinjama kako bi nam ispričala izvanredne priče o vukovima s kojima se susrela. Vukovi su puno više nalik ljudima nego što smo ikada slutili. U stvari, mogu nas naučiti kako biti bolji ljudi. Oni se igraju, vole, brinu za druge, pokazuju suosjećanje, umiru od slomljena srca, čeznu za domom, surađuju i beskrajno su strpljivi, a njihovi vođe znaju kada poslušati sljedbenike. Prirodoslovka Elli H. Radinger vodi nas na putovanje u srce vučjeg čopora otkrivajući nam koliko su organizirani i što nas mogu naučiti o obitelji, preživljavanju, vodstvu, predanosti te kako uživati u onome što nam život pruža. Nijedna druga knjiga neće vas toliko približiti istini o vukovima – i nama samima.

  1. Vorteks – Ester i Jerryja Hicksa

Knjiga Vorteks Ester i Jerryja Hicksa, koji prenose Abrahamovo učenje, pomoći će vam da shvatite svaki odnos u kojem ste trenutno, kao i svaki odnos koji ste dosad imali. Sveobuhvatno Abrahamovo učenje, koje Jerry opisuje kao „najčistiji oblik ljubavi koji sam ikada upoznao“, nudi rješenja i savjete svima onima koji žele uspostaviti novi ili poboljšati već postojeći odnos. Vorteks otkriva veliki broj lažnih premisa koje su u središtu svake problematične veze i vodi vas prema jasnom razumijevanju moćnog kreativnog Vorteksa koji je već stvorio odnose koje ste željeli. Abraham će vam pokazati kako ući u taj Vorteks, gdje ćete se družiti sa svime što tražite. Brojni vodeći duhovni učitelji te učitelji osobnog razvoja složni su oko toga da ova knjiga mnogima može stubokom promijeniti život.

Abraham kaže: „Želja nam je pomoći vam da riješite misterij tih naizgled nemogućih odnosa, da ponovno otkrijete ljepotu različitosti. Želimo vam pokazati nijanse radosnog suživota s drugima i, iznad svega, pomoći vam da uspostavite najvažniji odnos od svih: odnos s Vječnim, nefizičkim izvorom koji ste zapravo vi sami.“

  1. Moj Titanic ne tone – Vjekoslava Huljić

Spisateljica Vjekoslava Huljić već je mladu publiku zarazila naslovima poput Moj tata je lud za mnom, Moja baka ima dečka, Moja sestra je mrak ili Moje ljeto s Picassom. U svakom romanu otvara teme problema svakodnevnih odnosa mladih u obitelji, školi i susjedstvu, nudeći priliku da svaki tinejdžer pronađe uzore za bolji vlastiti napredak.

U najnovijem romanu Moj Titanic ne tone autorica Vjekoslava Huljić je otvorila osjetljivu temu današnjice, ali istovremeno i pokazala izlaze iz tih problema, naglasila potrebu za prihvaćanjem drugih u kojoj se mladi čovjek nađe u životu. Huljić je jedna od prvih domaćih autora koja u dječjem romanu govori o izbjegličkoj krizi koji je dominantan problem cijele Europe. Priča je to o djevojčici Lejli koja se u bijegu sa svojim roditeljima prema zapadu izgubila i našla u Splitu gdje ju pronalaze djeca koja joj pomažu da se integrira u zajednicu.

Roman jest prvenstveno namijenjen mladima, ali bi ga svakako trebali pročitati i roditelji, učitelji i profesori, kako bi lakše prepoznali problem ili barem postali svjesniji koliko samo jedna lijepa gesta mlade djevojčice Lejle ili bilo koda drugoga može utjecati danas na nečiji život, a sutra na cijeli svijet.

  1. Kuća pored mora – Arsen Dedić i Fadil Vejzović

Prije točno 55 godina legendarni Arsen Dedić na Splitskom festivalu izveo je pjesmu Kuća pored mora. Godine 1964. odnijela je prvu nagradu stručnog žirija kao i nagradu za najbolji tekst. Iako se igrom sudbine ta pjesma nikada nije našla u njegovim zbirkama, zaživjela je 1969. godine na albumu Čovjek kao ja. Ovaj evergreen i nakon svih ovih godina u ljudima budi snažne emocije. Prema riječima Arsena Dedića, Kuću pored mora napisao je i skladao jedne obične ličke večeri, dok je bio dežurni na odsluženju vojnog roka u staroj vojarni u Otočcu, “ne misleći ni na što”.

I tako je „ne misleći ni na što“ nastala antologijska pjesma Arsena Dedića Kuća pored mora koja nije samo bezvremenski radijski hit koji mnoge ostavljene ljubavnike podsjeća na izgubljenu ljubav, nego i jedna od najvažnijih pjesama suvremene hrvatske poezije, koja je u vrhunskim ilustracijama Fadila Vejzovića sada pronašla i svoj oslikani dom.

  1. Štićena osoba – Pavao Pavličić

S dosad objavljenih više od 100 naslova – romana, knjiga, priča, autobiografskih zapisa, feljtona i romana za djecu – Pavao Pavličić (rođen 1946. godine u Vukovaru) najproduktivniji je hrvatski pisac. Posebno se istaknuo djelima kriminalističkog žanra, a prema podacima o posudbama knjiga u knjižnicama, ujedno je i najčitaniji domaći književnik.

Novi roman Pavla Pavličića Štićena osoba napeti je triler kojim autor još uvijek uspijeva održati najviše, prvo mjesto među domaćim autorima ovoga žanra. Istražitelj-amater Ivo Remetin, nakon brojnih avantura u romanima Krvna veza, Tri petka u travnju, Crveno pile, Zmijska serenada, Tužni bogataš, Salon za plakanje i drugima i dalje je podjednako mudar i inteligentan detektiv koji to, zapravo, uopće nije, nego mu dugogodišnje novinarsko iskustvo pomaže u rješavanju zamršenih slučajeva. Remetin, kao hrvatski Hercule Poirot, rješava još jedan zamršen slučaj i romanom Štićena osoba nastavlja svoj uspješan niz napetih avantura. U još ovom napetom trileru hrvatskog majstora žanra, detektivu Ivi Remetinu i jednoj osobi neočekivano otkažu kočnice, i on zamalo izgubi život, dok druga nesreća završi tragično. Tehničkim pregledom dokazat će da se ne radi ni o kakvoj grešci nego da je netko na oba automobila onesposobio kočnice. No, zaredat će se nova ubojstva za koja će se pokazati da imaju veze s tim automobilima.

Bogat i raznolik opus ovog književnog znalca prepoznali su i u sedmoj umjetnosti te tako često koristili njegove romane za pisanje i razvoj brojnih scenarija. Osim u filmu, ljubitelji djela Pavla Pavličića mogli su uživati i u kazalištu gdje se njegov dramski tekst “Kazališni život” 1981. godine našao i na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

  1. Maša i zoološki vrt I Maša i film I Mama, nemoj me gnjaviti – Sanja Pilić

Posljednjih 10 godina slikovnice i dogodovštine male Maše omiljene su među djecom. Iza tog veselog lika koji je obilježio mnoga djetinjstva stoje renomirani autori, spisateljica Sanja Pilić i ilustrator Niko Barun. Ove godine popularni dvojac odlučio je najmlađe čitatelje razveseliti s čak dva nova naslova o poznatoj Maši, Maša i zoološki vrt i Maša i film. S preko trideset objavljenih knjiga i bezbroj priča objavljenih u dječjim časopisima, Sanja Pilić naša je najpoznatija književnica za djecu. Upravo je Pilić nekoliko godina bila proglašenom najposuđivanijom autoricom u javnim županijskim knjižnicama. Njen najpopularniji književni izum su simpatične priče/slikovnice o Maši. Priče o omiljenoj Maši odlične su za djecu koji su početnici u čitanju zbog lako čitljivih slova, a one najmlađe će dodatno očarati ilustracije u boji koje je napravio Niko Barun.

U Maša i zoološki vrt Sanja Pilić na djeci omiljen način objašnjava odnos prema životinjama, ali i upozorava na važnost upoznavanja flore i faune. Maša voli životinje i sretna je što živi u gradu koji ima veliki zoološki vrt. Svojom će pričom i drugoj djeci ispričati što je sve tamo vidjela i pozvati ih da se i sami uvjere kakva ih uzbuđenja očekuju u zoološkom vrtu.

U novom nastavku Maša i film, omiljeni dječji lik Maša sudjeluje u stvaranju filmova. Iako ih je uvijek voljela gledati Maša ovoga puta i sama sudjeluje u kreiranju istih. Maša voli ići u kino. Veseli se svemu što tamo vidi i doživi sve dok jednog dana u njezinoj zgradi ne sretne filmsku ekipu. Tada će naučiti kako nastaje film i što sve treba učiniti da bi se moglo uživati u mraku kino dvorane.

Osim slikovnica, Sanja Pilić poznata je i kao autorica dječjih romana koji broje dvoznamenkasta izdanja. Mama, nemoj me gnjaviti najnoviji je roman za djecu u kojem autorica ponovno u svom šarmantnom i djeci omiljenom stilu priča priču o obitelji promičući ljudske vrijednosti obiteljskog života i dobrih međuljudskih odnosa bez didaktičkih i na djeci prihvatljiv i simpatičan način.

Štandovi Mozaika knjiga će se nalaziti u PAVILJONU 5 i u PAVILJONU 6, a odličnu ponudu naslova po sajamskim cijenama moći ćete pronaći i u našem webshopu.

Vidimo se 🙂

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.