(VIDEO) Sve je u glavi – Iskreno, fascinantno i apsolutno nužno štivo!

NEDOKUČIVI UM

„Čudan je taj um.“, mnogi znaju promrmljati kad zapaze da im bolest nema fizičkog uzroka i da su im nalazi čisti kao suza.

Prvo se, naravno, zapitaju jesu li normalni i umišljaju li, panično provjeravajući stanje kod više doktora. I dok se mučite razno raznim pitanjima, stanje biva sve gore i gore, a vama pomoći nema. Ili ima, ipak?

Upravo se tim problemom bavi ova briljantna knjiga Suzanne O’Sullivan. Dr. Suzanne O’Sullivan je konzultantica za kliničku neurofiziologiju i neurologiju pri Nacionalnoj bolnici za neurologiju i neurokirurgiju (National Hospital for Neurology and Neurosurgery), i za specijalan tim pri Udruženju za epilepsiju. Istražujući to područje, Suzzane se odlučila na stvaranje svojevrsne studije i napisala knjigu: Sve je u glavi – stvarne priče o izmišljenim bolestima. U pitanju je njezina prva knjiga, koja je dobila nagradu Wellcome Book Prize. I to s razlogom.

SVE JE U GLAVI

ŠTO SU PSIHOSOMATSKE BOLESTI?

Sjećam se svoje prijateljice koja je kad se zaljubila po prvi put (bilo je to gotovo traumatično iskustvo za nju) pri svakim susretom s tom osobom imala temperaturu. Bez pretjerivanja. Bila sam uvjerena da je to vezano uz nervozu. No, obično te trbuh boli ili se zacrveniš, no temperatura?

Pod izrazom „psihosomatski“ podrazumijevaju se tjelesni simptomi koji se javljaju iz psiholoških razloga. Među njima su, primjerice, suze i rumenilo lica. U pitanju su, dakle, posve normalne reakcije koje se ne percipiraju kao bolest.

Tek kad psihosomatski simptomi postaju neuobičajeni i narušavaju našu sposobnost življenja ili ugrožavaju naše zdravlje dolazi do pojave bolesti. U današnjem društvu vlada uvjerenje da je dovoljno imati pozitivan stav kako bismo se izliječili. Drugim riječima, kad nam nije dobro, govorimo si da ćemo imati veću šansu za oporavak razmišljamo li pozitivno. Društvo još nije svjesno koliko često činimo i suprotno – nesvjesno se razmišljanjem dovodimo u bolesno stanje! Naravno, različite zdravstvene smetnje već se uobičajeno povezuju sa stresom. Većina nas, primjerice, zna da stres dovodi do porasta krvnog tlaka i stvara povoljne uvjete za razvoj čira želuca. No, koliko nas je svjesno učestalosti kojom naše emocije dovode do pojave ozbiljnih stanja, a da pritom ne bolujemo ni od kakve tjelesne bolesti?

ISTINITE PRIČE KOJE ZVUČE NEVJEROJATNO!

Doktorica O’Sullivan opisuje nam najteže slučajeve s kojima se susretala u svojoj praksi – paralizu, razne napade ili sljepoću – ali i one svakodnevne kao što su stalni umor ili kronični bolovi. Upoznajući nas sa svojim pacijentima, potiče nas da se dublje zagledamo u sebe i postanemo svjesni duboke povezanosti uma i tijela te načina na koji to može utjecati na naš život.

Šokirat ćete se pričama koje će Vam ispričati – shvatit ćete koliko je medicina ponekad nemoćna. Da, ponekad će neke stvari zvučati strašljivo. No, ono što autorica naglašava i što bih posebno istaknula u cijeloj priči: za nju, medicina bi trebala biti svojevrsna umjetnost. Da stotinu ljudi doživi istu vrstu ozljede, reagirali bi na stotinu različitih načina. Ljudska priroda i naše psihičko stanje igraju veliku igru u cijelom tom začaranom krugu.

SVATKO IMA SVOJ PRIMJER

Sigurna sam da ste se i vi susreli s nečim sličnim – možda ne u toliko ozbiljnom obliku, no katkad ste se zapitali. Odmahnuli ste rukom jer da nešto postoji, medicina bi to pokazala, nalazi bi bili loši – riječ je o faktima i činjenicama. A zaboravili biste da je riječ o čovjeku. Nepredvidljivom, nedovoljno upoznatom ljudskom organizmu koji nas uvijek iznenađuje.

Moja topla preporuka je da pročitate ovu knjigu. Vjerujte, mnoge stvari će vam biti jasnije.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.